Η Ρέιτσελ και ο Αμπντούλ Καντέρ είναι από τον Λίβανο. «Είμαι χριστιανή και είναι μουσουλμάνος», λέει η νεαρή κοπέλα στην κάμερα του BBC. «Ήρθαμε εδώ για να παντρευτούμε, καθώς στον Λίβανο δεν έχουμε την εναλλακτική του πολιτικού γάμου».
Το ζευγάρι δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο που ταξιδεύει στην Κύπρο για να παντρευτεί. Χιλιάδες άνθρωποι που επιθυμούν το ίδιο συρρέουν στο νησί για να αποφύγουν τον θρησκευτικό γάμο, ειδικά όταν προέρχονται από διαφορετικό θρήσκευμα. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για πάνω από 3.000 γάμους ζευγαριών από τη Μέση Ανατολή, νούμερο μάλιστα με ανοδική πορεία.
Είναι καταφύγιο χιλιάδων ερωτευμένων που θέλουν να νομιμοποιήσουν τον έρωτά τους με τον γάμο, ένας τόπος στον οποίο μπορούν να παντρευτούν τον άνθρωπο που θέλουν με τον τρόπο που θέλουν.
Συν τοις άλλοις, η Κύπρος, εκτός από το ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά μια σύντομη πτήση για όσους πηγαίνουν εκεί από τον Λίβανο ή το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Αντιγόνη Καποδίστρια, από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, όλα τα ζευγάρια που πηγαίνουν στην Κύπρο από αυτές τις χώρες μένουν στο νησί το πολύ τρεις μέρες. «Έρχονται για να παντρευτούν και επιστρέφουν. Έρχονται για τις απλές, γρήγορες και κυρίως νόμιμες διαδικασίες που αφορούν την ένωσή τους», λέει.
Σημαντικό είναι να ληφθεί υπόψη και κάτι άλλο: ανάμεσα στους Ισραηλινούς που μετανάστευσαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση υπάρχουν περίπου 350.000 που δεν μπορούν να παντρευτούν στην πατρίδα τους γιατί δεν αναγνωρίζονται ως Εβραίοι από τις επίσημες θρησκευτικές αρχές του Ισραήλ. Συνεπώς, και γι' αυτούς ο γάμος στην Κύπρο, ακόμη και μαζικά, μαζί με εκατοντάδες άλλα ζευγάρια, είναι μονόδρομος.
Αυτό έκαναν ο Ρατζ και η Ορ, με καταγωγή από το Ισραήλ, αφού υπάρχουν πολλά ακόμη ζευγάρια από τη Μέση Ανατολή που εννοούν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο.
«Είπαμε, ας πάμε να παντρευτούμε στην Κύπρο. Γιατί δεν θέλαμε να παντρευτούμε με θρησκευτικό γάμο, ωστόσο επιθυμούσαμε να κρατήσουμε κάποια από τα γαμήλια έθιμα της πατρίδας μας (σ.σ.: να σπάσει ο γαμπρός με το πόδι του ένα ποτήρι τυλιγμένο σε πετσέτα για να ξορκίσει κάθε κακό από το νέο σπιτικό που δημιουργείται). Οπότε αυτό το κάναμε», λέει το ζευγάρι.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η Κύπρος ήταν η γενέτειρα της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς και του έρωτα. Σήμερα, λοιπόν, το ίδιο νησί είναι καταφύγιο χιλιάδων ερωτευμένων που θέλουν να νομιμοποιήσουν τον έρωτά τους με τον γάμο, ένας τόπος στον οποίο μπορούν να παντρευτούν τον άνθρωπο που θέλουν με τον τρόπο που θέλουν.
Στο μεταξύ, οι εκστρατείες για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου σε χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται. Μέχρι να συμβεί αυτό, για τα περισσότερα ζευγάρια με καταγωγή από αυτές η Κύπρος θα αποτελεί μια απλή και νόμιμη λύση.