Ισχύει ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα;

0

Λίγες ώρες μετά τη λιποθυμία της Χίλαρι Κλίντον στην τελετή μνήμης των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου περιοδικά όπως το Politico άρχισαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την κακή συνήθεια της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ να μην πίνει συχνά νερό, εξαντλώντας και αφυδατώνοντας τον οργανισμό της.

Ακριβώς αυτή η συνήθειά της, η οποία από το περιοδικό παρουσιαζόταν ως σημείο έντασης με τους συνεργάτες του πολιτικού της γραφείου, μοιραία και λόγω της εξέλιξης με την ασθένειά της βρέθηκε στον αφρό της επικαιρότητας, μαζί με όλες εκείνες τις εκστρατείες υπέρ της ενυδάτωσης και της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε νερό.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: το σώμα μας αποτελείται κατά 75% από νερό και αφυδατωνόμαστε όταν δεν υπάρχει αρκετό ώστε να εξυπηρετήσει βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Είμαστε μονίμως διψασμένοι, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, στόμα και χείλη φλερτάρουν με την ξηρότητα, ενώ σε ακραίες πλέον καταστάσεις ζαλιζόμαστε και νιώθουμε κουρασμένοι. Με λίγα λόγια, όλοι γνωρίζουμε πια ότι χρειαζόμαστε το νερό για να παραμείνουμε υγιείς και ζωντανοί.

Tροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να προσφέρουν ακριβώς την ίδια ενυδάτωση με το νερό.

Ο μύθος των 2,5 λίτρων

Ναι, αλλά πόσο νερό; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για τις μεν γυναίκες ήταν αναγκαία περί τα 2,7 λίτρα νερό (δηλαδή, περίπου 10-11 ποτήρια) και για τους άντρες 3,7 λίτρα (13 ποτήρια). Οι ποσότητες αυτές, φυσικά, κυμαίνονται αναλόγως του πόσο ασκούμαστε, ιδρώνουμε, σε τι κλίμα ζούμε και τι είδους διατροφή ακολουθούμε. Όλα αυτά είναι σαφή.

Εκείνο, όμως, που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο είναι το ανώτατο όριο νερού που πραγματικά χρειάζεται κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Aaron Carroll, καθηγητής παιδιατρικής στο Indiana University School of Medicine, ο οποίος αρθρογραφεί για θέματα υγείας στους New York Times και είναι εξπέρ στην κατάρριψη μύθων που αφορούν ζητήματα υγείας, χωρίς να αμφισβητεί τις συστάσεις οργανισμών υγείας για τα οκτώ ποτήρια νερό, το έψαξε λίγο περισσότερο.

«Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι πηγή αυτού του μύθου ήταν μια σύσταση του Οργανισμού Ποτών και Τροφίμων ήδη από το 1945. Βάσει αυτής, όντως η συνιστώμενη ημερήσια δόση σε νερό ήταν 2,5 λίτρα. Ωστόσο, κανείς από τότε δεν διάβαζε τη συνέχεια της πρότασης, η οποία έλεγε ότι ακριβώς αυτή η ποσότητα νερού περιέχεται και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε», γράφει ο Carroll και συνεχίζει: «Μπορούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας μια σειρά φαγητών και ποτών και όχι μόνο νερό. Για παράδειγμα, σούπες και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το σέλινο, οι ντομάτες ή το καρπούζι, μπορούν να προσφέρουν ακριβώς την ίδια ενυδάτωση με το νερό».

Ισχύει ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα; Facebook Twitter
Πολλά λαχανικά και φρούτα, το γάλα και το γιαούρτι ανήκουν στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σε αντίθεση με διάφορες λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές, όπως οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα και τα κράκερ.

Και όχι μόνο: ακόμη και ο καφές έχει ενυδατικές ιδιότητες, καθώς πριν από λίγο καιρό επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένη δόση καφεΐνης την ημέρα όχι μόνο δεν αφυδατώνει τον οργανισμό, αλλά βοηθά στην ενυδάτωσή του. Η χαρά μας ήταν μέχρι εδώ: δεν ισχύει το ίδιο για τα αλατισμένα τρόφιμα, για το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, που στεγνώνουν το σώμα μας από υγρά.

Ο μύθος, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει, επισημαίνει ο δημοσιογράφος: «Τι σημαίνει οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Δεν είναι αληθές αυτό. Δεν υπάρχει ίχνος επιστήμης πίσω από αυτή την διαπίστωση». Το μόνο που υπάρχει είναι ισχυρισμοί για λαμπερό δέρμα, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά όχι επιστημονικές αποδείξεις. Σε κάποιους ανθρώπους το νερό κάνει καλό, όχι όμως σε όλους.

Ο καλύτερος βοηθός της δίαιτας

Ο Carroll αναζήτησε όλες τις έρευνες των τελευταίων χρόνων που είχαν παρουσιάσει τρανταχτές αποδείξεις για τα οφέλη της κατανάλωσης νερού στην υγεία μας. Και παρά το ότι βρήκε ενδείξεις και περιπτωσιολογία, ωστόσο σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό –αντέχουμε, δεν αντέχουμε– δεν εντόπισε.

Για παράδειγμα, και όπως αναφέρει, δεν υπάρχει έρευνα που να πιστοποιεί ότι αυτή η ποσότητα μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αποτροπής καρδιακών προσβολών ή μείωσης του ρίσκου άλλων ασθενειών.

Ακόμη κι αν τα περιοδικά ομορφιάς ανά τον κόσμο και οι celebrities συνιστούν νερό, πολύ νερό, μέσα στην ημέρα, οι επιστήμονες δεν έχουν ούτε μία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει όλους αυτούς τους μύθους. Ωστόσο, η έρευνα του Carroll έχει και ένα ευχάριστο να προσφέρει: η μόνη περίπτωση στην οποία το νερό μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά είναι η δίαιτα Από τη στιγμή που δεν περιέχει θερμίδες, το νερό βοηθά να παραμείνει χαμηλό το ισοζύγιο θερμίδων που θα προσλαμβάναμε από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Ακριβώς όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού του οργανισμού.

Και για να επανέλθουμε στην περίπτωση της Κλίντον και στο πώς η λέξη «αφυδάτωση» έγινε η αγαπημένη των media τις τελευταίες μέρες, η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ ενδεχομένως να χρειάζεται ανάπαυση και καλή φαρμακευτική αγωγή, αλλά η λιποθυμία της ουδεμία σχέση είχε με τις ποσότητες νερού που καταναλώνει.

Με στοιχεία από το Vox.com

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM