Λίγες ώρες μετά τη λιποθυμία της Χίλαρι Κλίντον στην τελετή μνήμης των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου περιοδικά όπως το Politico άρχισαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την κακή συνήθεια της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ να μην πίνει συχνά νερό, εξαντλώντας και αφυδατώνοντας τον οργανισμό της.
Ακριβώς αυτή η συνήθειά της, η οποία από το περιοδικό παρουσιαζόταν ως σημείο έντασης με τους συνεργάτες του πολιτικού της γραφείου, μοιραία και λόγω της εξέλιξης με την ασθένειά της βρέθηκε στον αφρό της επικαιρότητας, μαζί με όλες εκείνες τις εκστρατείες υπέρ της ενυδάτωσης και της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε νερό.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: το σώμα μας αποτελείται κατά 75% από νερό και αφυδατωνόμαστε όταν δεν υπάρχει αρκετό ώστε να εξυπηρετήσει βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Είμαστε μονίμως διψασμένοι, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, στόμα και χείλη φλερτάρουν με την ξηρότητα, ενώ σε ακραίες πλέον καταστάσεις ζαλιζόμαστε και νιώθουμε κουρασμένοι. Με λίγα λόγια, όλοι γνωρίζουμε πια ότι χρειαζόμαστε το νερό για να παραμείνουμε υγιείς και ζωντανοί.
Tροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να προσφέρουν ακριβώς την ίδια ενυδάτωση με το νερό.
Ο μύθος των 2,5 λίτρων
Ναι, αλλά πόσο νερό; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για τις μεν γυναίκες ήταν αναγκαία περί τα 2,7 λίτρα νερό (δηλαδή, περίπου 10-11 ποτήρια) και για τους άντρες 3,7 λίτρα (13 ποτήρια). Οι ποσότητες αυτές, φυσικά, κυμαίνονται αναλόγως του πόσο ασκούμαστε, ιδρώνουμε, σε τι κλίμα ζούμε και τι είδους διατροφή ακολουθούμε. Όλα αυτά είναι σαφή.
Εκείνο, όμως, που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο είναι το ανώτατο όριο νερού που πραγματικά χρειάζεται κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Aaron Carroll, καθηγητής παιδιατρικής στο Indiana University School of Medicine, ο οποίος αρθρογραφεί για θέματα υγείας στους New York Times και είναι εξπέρ στην κατάρριψη μύθων που αφορούν ζητήματα υγείας, χωρίς να αμφισβητεί τις συστάσεις οργανισμών υγείας για τα οκτώ ποτήρια νερό, το έψαξε λίγο περισσότερο.
«Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι πηγή αυτού του μύθου ήταν μια σύσταση του Οργανισμού Ποτών και Τροφίμων ήδη από το 1945. Βάσει αυτής, όντως η συνιστώμενη ημερήσια δόση σε νερό ήταν 2,5 λίτρα. Ωστόσο, κανείς από τότε δεν διάβαζε τη συνέχεια της πρότασης, η οποία έλεγε ότι ακριβώς αυτή η ποσότητα νερού περιέχεται και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε», γράφει ο Carroll και συνεχίζει: «Μπορούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας μια σειρά φαγητών και ποτών και όχι μόνο νερό. Για παράδειγμα, σούπες και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το σέλινο, οι ντομάτες ή το καρπούζι, μπορούν να προσφέρουν ακριβώς την ίδια ενυδάτωση με το νερό».
Και όχι μόνο: ακόμη και ο καφές έχει ενυδατικές ιδιότητες, καθώς πριν από λίγο καιρό επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένη δόση καφεΐνης την ημέρα όχι μόνο δεν αφυδατώνει τον οργανισμό, αλλά βοηθά στην ενυδάτωσή του. Η χαρά μας ήταν μέχρι εδώ: δεν ισχύει το ίδιο για τα αλατισμένα τρόφιμα, για το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, που στεγνώνουν το σώμα μας από υγρά.
Ο μύθος, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει, επισημαίνει ο δημοσιογράφος: «Τι σημαίνει οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Δεν είναι αληθές αυτό. Δεν υπάρχει ίχνος επιστήμης πίσω από αυτή την διαπίστωση». Το μόνο που υπάρχει είναι ισχυρισμοί για λαμπερό δέρμα, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά όχι επιστημονικές αποδείξεις. Σε κάποιους ανθρώπους το νερό κάνει καλό, όχι όμως σε όλους.
Ο καλύτερος βοηθός της δίαιτας
Ο Carroll αναζήτησε όλες τις έρευνες των τελευταίων χρόνων που είχαν παρουσιάσει τρανταχτές αποδείξεις για τα οφέλη της κατανάλωσης νερού στην υγεία μας. Και παρά το ότι βρήκε ενδείξεις και περιπτωσιολογία, ωστόσο σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό –αντέχουμε, δεν αντέχουμε– δεν εντόπισε.
Για παράδειγμα, και όπως αναφέρει, δεν υπάρχει έρευνα που να πιστοποιεί ότι αυτή η ποσότητα μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αποτροπής καρδιακών προσβολών ή μείωσης του ρίσκου άλλων ασθενειών.
Ακόμη κι αν τα περιοδικά ομορφιάς ανά τον κόσμο και οι celebrities συνιστούν νερό, πολύ νερό, μέσα στην ημέρα, οι επιστήμονες δεν έχουν ούτε μία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει όλους αυτούς τους μύθους. Ωστόσο, η έρευνα του Carroll έχει και ένα ευχάριστο να προσφέρει: η μόνη περίπτωση στην οποία το νερό μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά είναι η δίαιτα Από τη στιγμή που δεν περιέχει θερμίδες, το νερό βοηθά να παραμείνει χαμηλό το ισοζύγιο θερμίδων που θα προσλαμβάναμε από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Ακριβώς όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού του οργανισμού.
Και για να επανέλθουμε στην περίπτωση της Κλίντον και στο πώς η λέξη «αφυδάτωση» έγινε η αγαπημένη των media τις τελευταίες μέρες, η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ ενδεχομένως να χρειάζεται ανάπαυση και καλή φαρμακευτική αγωγή, αλλά η λιποθυμία της ουδεμία σχέση είχε με τις ποσότητες νερού που καταναλώνει.
Με στοιχεία από το Vox.com
σχόλια