Τέλεια ομορφιά: Δολοφονώντας την αυτοπεποίθηση νεαρών κοριτσιών

Τέλεια ομορφιά: Δολοφονώντας την αυτοπεποίθηση νεαρών κοριτσιών Facebook Twitter
Στα hashtags #youareamazing και #girlsattitudes πολύ συχνά καταφθάνουν προσωπικές ιστορίες κοριτσιών με ισοπεδωμένη αυτοπεποίθηση και υψηλά επίπεδα άγχους
0

Δεν χρειαζόταν μία νέα έρευνα ούτε μερικές οργισμένες φεμινιστικές παρεμβάσεις για να γίνει σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλονται - μέσω των media, κυρίως - τα πρότυπα ομορφιάς, όχι απλώς αποσυντονίζουν τις νεαρές γυναίκες, αλλά ισοπεδώνουν την αυτοπεποίθηση τους για πάντα. 

Χρειάζονταν, όμως, μερικά συντριπτικά ποσοστά για το πώς αισθάνονται κορίτσια - απ' όλα τα ηλικιακά στρώματα - απέναντι στα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, από τα οποία βάλλονται καθημερινά, για να γίνει αντιληπτός ο πόλεμος που οι βιομηχανίες μόδας και ομορφιάς έχουν ανοίξει εναντίον του γυναικείου ψυχισμού και εκατομμυρίων υπό διαμόρφωση ακόμη προσωπικοτήτων. 

Σύμφωνα με την έρευνα του "Girlguiding", οργανισμού για τα δικαιώματα των γυναικών και της πολιτικά ορθής καθοδήγησης των κοριτσιών - ήδη από τα σχολικά χρόνια - μόνο στη Βρετανία ένα 61% των νεαρών γυναικών, ηλικίας από 7 έως 21 ετών είναι ικανοποιημένο από την εξωτερική του εμφάνιση, ποσοστό που το 2011 βρισκόταν στο 73%... Το τρομακτικό, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, είναι ότι απ' όλο και μικρότερη ηλικία τα κορίτσια τείνουν, όχι απλώς να ενδιαφέρονται, αλλά να ανησυχούν για θέματα βάρους, μικρο-ατέλειες στο πρόσωπο και οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι απλώς διαφορετικό, αλλά εκτός πλαισίου των σύγχρονων προτύπων ομορφιάς.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κορίτσια και νεαρές γυναίκες επηρεάζονται σε ανησυχητικό βαθμό από το επιθετικό marketing περί τέλειου σώματος, τέλειου προσώπου, τέλειου χαμόγελου, τέλειου look.

Σύμφωνα με την Becky Hewitt, διευθύντρια του "Girlguiding" το πιο σοκαριστικό που προέκυψε από τις απαντήσεις περισσότερων από 1600 κοριτσιών και νεαρών γυναικών ήταν το άγχος για την κριτική που μπορεί να επισύρει το ίδιο τους το σώμα - κυρίως μέσω των social media, καθώς και το ότι 10χρονα κορίτσια, σε ποσοστό 38% εμφανίζονταν πεπεισμένα ή ότι είναι άσχημα ή ότι δεν είναι αρκετά όμορφα, ώστε να αξίζουν αγάπης και προσοχής... 

Ακόμη χειρότερα, ένα 35% ήδη από αυτή την ηλικία εμφανιζόταν να ασπάζεται την άποψη ότι οι γυναίκες κρίνονται κυρίως από την εμφάνιση και όχι από τις ικανότητες τους, ενώ ένα 23% δήλωνε την ανάγκη του όχι να σπουδάσει ή να διακριθεί σε αυτό που αγαπά να κάνει, αλλά να είναι τέλειο σε ό,τι αφορά την εξωτερική του εμφάνιση. 

Αν αυτό πιστεύει ένα κορίτσι στα 10, μέχρι τα 21 τα ποσοστά σε αντίστοιχα ερωτήματα εκτοξεύονται. Για την ακρίβεια, ένα 80% γυναικών ηλικίας 14-21 ετών εμφανίστηκε βέβαιο ότι η εμφάνιση όχι απλώς μετράει, αλλά ισοπεδώνει τις υπόλοιπες ικανότητες, ένα 66% δεν αισθάνεται αρκετά όμορφο, ενώ συντριπτικό 93%, θεωρεί ότι σε προσωπικό επίπεδο θα κριθεί από το σέξι παρουσιαστικό και όχι από τις ικανότητες του...

Κατά την Hewitt, όμως, τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας δεν αφορούν μόνο τις νεαρές Bρετανίδες, αλλά δείχνουν ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κορίτσια και νεαρές γυναίκες επηρεάζονται σε ανησυχητικό βαθμό από το επιθετικό marketing περί τέλειου σώματος, τέλειου προσώπου, τέλειου χαμόγελου, τέλειου look. Τα μηνύματα που έρχονται μέσω των social media από χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, κ.α., είναι απογοητευτικά, καθώς στα hashtags #youareamazing και #girlsattitudes πολύ συχνά καταφθάνουν προσωπικές ιστορίες κοριτσιών με ισοπεδωμένη αυτοπεποίθηση και υψηλά επίπεδα άγχους: σε πολλές από αυτές τις ιστορίες, κορίτσια κάθε ηλικίας δηλώνουν απρόθυμα - κάποτε και φοβισμένα - να κοινωνικοποιηθούν, να φορέσουν τα αγαπημένα τους ρούχα ή ακόμη και να πάρουν τον λόγο μέσα στη σχολική τάξη... 

Σύμφωνα με την δρ Carole Easton, κλινική ψυχολόγο και επικεφαλής προγραμμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο που προάγουν την ψυχική υγεία και τη γυναικεία αυτοπεποίθηση όλο αυτό που αποτυπώνεται τόσο στην έρευνα όσο και μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των κοριτσιών είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά. "Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να βλέπουμε γυναίκες με χαμηλή ποιότητα ζωής, χαμηλή αυτοπεποίθηση και ανησυχίες που καταστρέφουν ένα υγιές μέλλον σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο", δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Με στοιχεία από BBC, The Atlantic 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ