Η Μαρία Κοκκίνου θέλει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα κτίρια στην Ελλάδα

Η Μαρία Κοκκίνου θέλει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα κτίρια στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

— Καταρχάς, τι είναι το Green Plaza;

Ένα συγκρότημα γραφείων επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι που αποτελείται από 3 όγκους. Είναι περίπου 12.000 τ.μ. και αναμένεται να αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή, αλλά και έργο-σταθμό για την αναμόρφωση υπαρχόντων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα.

— Πείτε μας μερικά λόγια για την ιστορία του.

Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε στα τέλη του 1980 με μελετητή αρχιτέκτονα τον Τάσο Μπίρη και κατασκευαστή τον Η. Μπαρμπαλιά, αποτελώντας σημείο αναφοράς τόσο λόγω της κομβικής του θέσης όσο και λόγω του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής του, η οποία ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την εποχή.


— Τι σκοπεύετε να κάνετε εκεί; Ποιο είναι το όραμά σας για τον χώρο και πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του κτιρίου;

Η εταιρεία Grivalia, ιδιοκτήτρια των κτιρίων, ανέθεσε, μετά από σχετικό διαγωνισμό, την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου στο γραφείο Κοκκίνου - Κούρκουλας, καθώς και σε άλλους εξειδικευμένους συνεργάτες, όπως η κυρία Λυμπεροπούλου, που είναι η αρμόδια αρχιτέκτονας εξωτερικού χώρου, ισογείου και εισόδων κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης μπήκαν αλουμινένιες περσίδες, κινητές επί οριζόντιου και κατακόρυφου άξονα, στον ήδη διαμορφωμένο κάναβο του κτιρίου. Οι περσίδες αυτές τοποθετήθηκαν στην εξωτερική παρειά του μπετονένιου πλαισίου που αρχικά χαρακτήριζε το κτίριο, ώστε να αποκατασταθεί μία ενιαία όψη, όπου όμως διατηρείται η υπόμνηση του τετραγωνικού κάναβου. Το πλέξιμο των οριζόντιων και κατακόρυφων περσίδων διαμορφώνει την όψη σαν μια επιφάνεια σκακιέρας. Συγχρόνως, κατασκευάζεται στον μεσαίο όγκο φυτεμένο δώμα, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση από τους εργασιακούς χώρους, ώστε, πέρα από το να συνεισφέρει ενεργειακά στο κτίριο, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκτόνωσης των εργαζομένων.


— Τι χρειάζονται τέτοιου είδους χώροι ώστε να αφομοιωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το αστικό περιβάλλον;

Για την καλύτερη αφομοίωση από το αστικό περιβάλλον, τέτοιου είδους κτίρια πρέπει να συνδυάζουν τη θετική αισθητική συμβολή του συγκροτήματος στην περιοχή και συγχρόνως να προσφέρουν πρόσβαση και δυνατότητες αξιοποίησης στους κατοίκους της μέσω των ισόγειων καταστημάτων και των χώρων στάσης, εξυπηρετώντας πάντα και τον κύριο στόχο, που είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.


— Έχετε αναλάβει και άλλα τέτοιου είδους πρότζεκτ;

Το γραφείο μας έχει ασχοληθεί με αντίστοιχα έργα υπαρχόντων κτιρίων, όπως αυτό του ΟΤΕ στην Πατησίων και το κτίριο της Εθνικής στην Πειραιώς 260, αλλά και με νέα κτίρια, όπως το Shop and Trade και το κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία, που του έχει απονεμηθεί η χρυσή πιστοποίηση LEED.

www.greenplaza.gr

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ