Ο Ντουτέρτε «χωρίζει» τις Φιλιππίνες από τις ΗΠΑ και στρέφεται στην Κίνα

Ο Ντουτέρτε «χωρίζει» τις Φιλιππίνες από τις ΗΠΑ και στρέφεται στην Κίνα Facebook Twitter
0

Την «απομάκρυνση» των Φιλιππίνων από την ιστορική συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη στροφή προς την Κίνα ανακοίνωσε ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

«Η Αμερική έχασε», είπε ο κ. Ντουτέρτε, σε ένα φόρουμ με επιχειρηματίες από την Κίνα και τις Φιλιππίνες στο «Μέγαρο του Λαού».

«Έχω ευθυγραμμιστεί με το ιδεολογικό σας ρεύμα και ίσως επισκεφτώ τη Ρωσία για μιλήσω στον [πρόεδρο] Πούτιν και να του πω ότι είμαστε εμείς οι τρεις- Κίνα, Φιλιππίνες, Ρωσία- απέναντι στον κόσμο. Είναι ο μόνος τρόπος», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως οι Φιλιππίνες είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους της Κίνας στις διεκδικήσεις που αξιώνει στη Νότια Σινική Θάλασσα, επομένως η σύμπλευση των δύο χωρών αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του Πεκίνου στην περιοχή.

Ο Ντουτέρτε έφτασε σήμερα στο Πεκίνο, με αντιπροσωπεία τουλάχιστον 200 επιχειρηματιών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες γι' αυτό που ονομάζει ως «μια νέα εμπορική συμμαχία», σε μία περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί δραματικά.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μήνες μετά την έκδοση απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε τις Φιλιππίνες για τη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ σηματοδοτεί ουσιαστική στροφή της εξωτερικής πολιτικής των Φιλιππίνων, μετά την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία της χώρας, στις 30 Ιουνίου 2016.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ντουτέρτε, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψη του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε στην Κίνα θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην «ολική βελτίωση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ