Eκατό χρόνια μετά τον θάνατο του εθνικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917) και ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και διακεκριμένους ιστορικούς, ερευνητές, μελετητές του έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη εντόπισαν το σημείο στο Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου όπου έχει ταφεί.
Ο τάφος βρέθηκε στο Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Λεμεσού ενώ όπως δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» o επιστημονικός διευθυντής του Παττίχειου Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου και Κέντρου Μελετών της Λεμεσού Μίμης Σοφοκλέους, οι προσπάθειες εντοπισμού για το ακριβές σημείο όπου είναι θαμμένος ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, κορυφαίος Κύπριος ποιητής, έγραψε 29 γνωστά παραθέματα με σημαντικότερο από τα οποία «Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου». «Η Ρωμιοσύνη εν' φυλή συνόκαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν γαι να την-ι 'ξηλείψει, κανένας, γιατί σκέπει την 'που τ' άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη έν' να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!»
Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλέους, όλα άρχισαν μετά την πληροφορία που έδωσε ο ιστοριοδύφης Αριστείδης Κουδουνάρης, πρόεδρος, της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου, ο οποίος μέσω του Αντώνη Ιντιάνου (1899-1968), δικηγόρου και κριτικού της κυπριακής και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας που ήταν παρών στην κηδεία του Βασίλη Μιχαηλίδη, γνώριζε πού είχε ταφεί. Με την υπόδειξη του Αριστείδη Κουδουνάρη και με βάση κάποιες άλλες μαρτυρίες και στοιχεία που εξασφαλίστηκαν, όπως τόνισε ο Σοφοκλέους, εντοπίστηκαν κάποιες από τις λίθινες πλάκες και μεγάλες πέτρες που είναι τοποθετημένες πάνω από τον τάφο του Βασίλη Μιχαηλίδη.
Το σημείο όπου εκτιμάται ότι είναι θαμμένος ο Βασίλης Μιχαηλίδης βρίσκεται στη νότια πλευρά του κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου, με την είσοδο στον χώρο ακριβώς δεξιά και ανάμεσα στους δύο οικογενειακούς τάφους δύο επιφανών Λεμεσιανών, του Γεώργιου Φραγκούδη, εκ των ιδρυτών του Παντείου Πανεπιστημίου, και του πρώην δημάρχου Λεμεσού Ηρακλή Μιχαηλίδη.
Μετά την εξέλιξη αυτή θα διερευνηθεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού η ακριβής τοποθεσία ταφής του Βασίλη Μιχαηλίδη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ταυτοποίηση οστών -εάν αυτά έχουν μεταφερθεί αλλού- να ανεγερθεί εντός του 2017 από τον Δήμο Λεμεσού κενοτάφιο για τον Βασίλη Μιχαηλίδη. Στόχος της τοπικής Αρχής είναι να γίνει τοπιοτέχνηση του χώρου και δημιουργία ενός μνημείου στο σημείο του τάφου του ποιητή.
σχόλια