Ποια είναι τελικά η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη;

Ποια είναι τελικά η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη; Facebook Twitter
Ό όγκος των σκουπιδιών στην Νάπολη της Ιταλίας είναι πλέον σκανδαλώδης, αλλά η πόλη δεν είναι η πιο σπάταλη στον κόσμο. (Ciro Fusco/EPA)
1

Η Μουμπάι παράγει 11.000 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, το Κάιρο ταΐζει με σκουπίδια τα γουρούνια και τα απόβλητα της Κίνας αυξάνονται με ρυθμό διπλάσιο από τον πληθυσμό της. Ωστόσο κανένα από αυτά τα μέρη δεν έρχεται πρώτο στη λίστα με τις πιο ρυπογόνες πόλεις του πλανήτη.

Προς μεγάλη έκπληξη, "πρωταθλητής" χρίζεται η Νέα Υόρκη, γνωστή και ως η πιο σπάταλη πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο, που στην περίπτωσή της σημαίνει ότι δαπανά την περισσότερη ενέργεια, πετά τα περισσότερα σκουπίδια (33 εκατομμύρια τόνους ετησίως) και χρησιμοποιεί το περισσότερο νερό.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της National Academy of Sciences (PNAS), που συμπέρανε πως τον μεγαλύτερο όγκο απορριμάτων δεν τον παράγουν τελικά οι πιο φτωχές χώρες, αλλά οι πλούσιες. 

Δεύτερο στη λίστα των πιο σπάταλων μεγαλουπόλεων έρχεται το Μεξικό που παράγει 12 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών το χρόνο και ακολουθεί το Τόκιο. Ωστόσο εδώ εντοπίζεται το πρώτο παράδοξο- το Τόκιο έχει 50% περισσότερους κατοίκους από το Μεξικό, αλλά κάνει λιγότερα σκουπίδια. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως η Ιαπωνία είναι γενικά είναι τόσο πυκνοκατοικημένη που εκ των πραγμάτων δεν διαθέτει τον χώρο που έχουν ΗΠΑ και Κίνα για να φτιάξει τόσες πολλές χωματερές για σκουπίδια. Αντ' αυτού έχει υιοθετήσει υπερσύγχρονα προγράμματα ανακύκλωσης για να μειώνει τα λύματα.  

Ποια είναι τελικά η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη; Facebook Twitter
Το Τόκιο είναι τόσο πυκνοκατοικημένο που δεν έχει καν χώρους για να φτιάξει περισσότερες χωματερές. (Yuya Shino/EPA)

Άρα, πώς γίνεται να είναι η τρίτη πιο σπάταλη πόλη στον κόσμο;

 

Η απάντηση κρύβεται στο πώς μετράται κυριολεκτικά αυτό: τα απορρίμματα είναι υποπροϊόν του καταναλωτισμού, που με τη σειρά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το εισόδημα. "Υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες για τα επίπεδα καταναλωτισμού: όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο αυξάνονται τα απορρίμματα. Όσο πιο πλούσιο είναι ένα μέρος, τόσο μεγαλύτερη η σπατάλη κι άρα όσα πετιούνται στα σκουπίδια", σημειώνει ο Alex Kovac, ερευνητής αναλυτής στο World Resources Institute. 

Στην Κίνα, τα απορρίμματα αυξάνονται με ρυθμό διπλάσιο από εκείνον του πληθυσμού με τον μέσο κάτοικο να παράγει περίπου 1.2 κιλά την ημέρα. Ωστόσο επειδή το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 6 φορές χαμηλότερο από το αντίστοιχο του μέσου Αμερικανού, βρίσκεται πιο κάτω στη σχετική λίστα. Και θα βρίσκονταν ακόμη χαμηλότερα αν η χώρα ανακύκλωνε, κάτι που θα μείωνε στο μισό τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών, όπως έκανε η γειτονική Ταιβάν.  

Ποια είναι τελικά η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη; Facebook Twitter
Ψάχνοντας κέρματα και αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στις όχθες του ποταμού Yamuna, στο Νέο Δελχί της Ινδίας. (Prakash Singh/AFP/Getty)

Σε κάθε περίπτωση, το ποια πόλη έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σκουπιδιών είναι τελικά σχετικό αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ άλλων το πώς ξεφορτώνονται τα λύματά τους ή αν μπαίνουν έστω στη διαδικασία. Για παράδειγμα χωρίς την δυνατότητα να περισυλλέξουν επαρκώς τα σκουπίδια, πόλεις όπως η Μανίλα στις Φιλιππίνες επιλέγουν τελικά να τα αδειάζουν σε ποτάμια, κανάλια ή απλώς στους δρόμους με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε ένα ανθυγιεινό χάος. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και πόλεις ταχέως αναπτυσσόμενες χωρίς όμως κατάλληλες υποδομές, όπως η Μπανγκαλόρ και το Δελχί. 

Ένας άλλος παράγοντας είναι και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Η Τζακάρτα είναι μία από τις πιο αναπτυσσόμενες πόλεις αλλά οι κάτοικοί της εξακολουθούν να πετούν τα σκουπίδια τους σε κοντινά κανάλια με αποτέλεσμα να καταλήγουν καθημερινά στη θάλασσα σχεδόν 100 τόνοι απορριμάτων, που περισυλλέγονται τελικά από τις ακτές ενός νησιού πέντε μίλια μακριά.

Τέλος, η ποσότητα των σκουπιδιών είναι και θέμα χωροταξικό αφού αρκετές πόλεις είναι τόσο πυκνοκατοικημένες που δεν έχουν πού να δημιουργήσουν χωματερές. Ενδεικτική η περίπτωση του Χονγκ Κονγκ που έχει ξεμείνει από ελεύθερο χώρο για τέτοιες υποδομές. Πρόβλημα βέβαια που μπορεί να λυθεί, αφού η Σιγκαπούρη που αντιμετώπιζε αντίστοιχο ζήτημα, ενίσχυσε τις πολιτικές γύρω από την ανακύκλωση και σήμερα καίει λύματα και παράγει ενέργεια, με μόλις ένα 2% των απορριμάτων να καταλήγει στις χωματερές. 

* Με πληροφορίες από Guardian

Urban Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT