Εδώ και αρκετά χρόνια, σειρά μελετών και κοινωνικών πειραμάτων επιμένει ότι τα επίπεδα ενσυναίσθησης των οικονομικά ανώτερων στρωμάτων είναι χαμηλά, σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων ανθρώπων. Οι "πλούσιοι", όπως χαρακτηριστικά έχει καταγραφεί, δεν είναι σε θέση να νιώσουν / αντιληφθούν / αποδελτιώσουν τις πιέσεις που υφίστανται οι τάξεις, που πρέπει να εργαστούν σκληρά για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, πόσω μάλλον, όταν η ανεργία τους στερεί ακόμη κι αυτό, το δικαίωμα στην εργασία. Άραγε, όμως, τι θα είχαν να συμπεράνουν οι έρευνες, εστιάζοντας στο ιστορικό ανθρώπων που έγιναν μεγιστάνες, ξεκινώντας από το υπόλοιπο μηδέν;
Υπάρχουν τουλάχιστον 10 τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε καθεστώς απόλυτης, ισοπεδωτικής σχεδόν φτώχειας -με ό,τι αυτό συνεπάγετο για την κοινωνική τους ανάπτυξη- και λίγα χρόνια μετά είχαν να παρουσιάσουν θεαματικές περιουσίες και φυσικά να διεκδικούν ετησίως μία θέση στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
1.
Howard Schultz
Iδιοκτήτης της πολυεθνικής Starbucks
Προσωπική περιουσία: 2,9 δις δολάρια
Πριν από λίγα χρόνια, σε μία συνέντευξη του στη Mirror, ο άνθρωπος των διασημότερων καφέδων του κόσμου, είχε μιλήσει χωρίς ντροπή και περιστροφές για την ταπεινή καταγωγή του. "Ως παιδί, πάντα ένιωθα ότι ζούσα και ανήκα στην άλλη πλευρά, των φτωχών. Γνώριζα ανθρώπους από την πλούσια πλευρά και ήξερα ότι αυτοί είχαν περισσότερα χρήματα, περισσότερες γνωριμίες, πιο ευτυχισμένες οικογένειες. Για κάποιον λόγο, χωρίς να ξέρω το γιατί ή το πώς, ήθελα να σκαρφαλώσω αυτόν το φράχτη που μας χώριζε και να πετύχω κάτι πέρα από τα όρια της δικής μου πλευράς και πέρα απ' ό,τι μου έλεγαν οι άλλοι, ότι δεν θα καταφέρω. Μπορεί πλέον να έχω αρκετά κοστούμια και γραβάτες, όμως, ξέρω από πού προέρχομαι και ξέρω πώς είναι". Ο Schultz μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κερδίζοντας μία υποτροφία στο σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η πρώτη του δουλειά μετά την αποφοίτηση ήταν μια θέση υπαλλήλου στην τεχνολογική εταιρεία Xerox. Λίγα χρόνια μετά αγόρασε ένα μικρό καφέ με την επωνυμία Starbucks. Έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 1987 και από τα 60 καταστήματα που είχε τότε η Starbucks, έφτασε να ιδρύσει 16.000 υποκαταστήματα σε όλον τον κόσμο.
2.
Roman Abramovich
Iδιοκτήτης του Chelsea Football Club
Προσωπική περιουσία: 8,4 δις δολάρια
Γεννήθηκε στο νότιο, φτωχό τμήμα της Ρωσίας. Έμεινε ορφανός, όταν ήταν ακόμη 2 χρονών και ανατράφηκε από την πολυμελή οικογένεια ενός θείου του. Όσο ήταν ακόμη φοιτητής στη Μόσχα, δημιούργησε μία μικρή εταιρεία που κατασκεύαζε πλαστικά παιχνίδια. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα του, μέχρι που άρχισε τις συναλλαγές με μικρές πετρελαϊκές εταιρείες. Λίγα χρόνια αργότερα, ως ηγέτης πια της εταιρείας Sibneft, προχώρησε σε μία συγχώνευση που έβαλε ακριβώς αυτή την εταιρεία στον χάρτη των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών του κόσμου. Η εταιρεία πωλήθηκε το 2005 στον κολοσσό Gazprom για 13 δις δολάρια. Από το 2003 κατέχει το Chelsea Football Club.
3.
Ralph Lauren
Ιδρυτής του ομώνυμου οίκου μόδας
Προσωπική περιουσία: 5,8 δις δολάρια
Για χρόνια εργαζόταν ως υπάλληλος στην αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης "Brooks Brothers". Τέλειωσε το γυμνάσιο στο Μπρονξ, εισήχθη στο Κολέγιο, το οποίο και εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να καταταγεί στον στρατό. Την ιδέα για μία δική του επιχείρηση την εμπνεύστηκε, όταν ως πωλητής στα "Brooks Brothers" δέχθηκε μία ιντριγκαδόρικη ερώτηση: θα άντεχε διεύρυνση σχεδίων και χρωμάτων η αντρική γκαρνταρόμπα; Αποφάσισε να απαντήσει στην ερώτηση του πελάτη που τον ρώτησε, κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα. Το 1967 πούλησε γραβάτες συνολικής αξίας 500.000 δολαρίων. Ακριβώς το επόμενο έτος έβαλε μπροστά την ιδέα του για τα Polo.
4.
Francois Pinault
Iδιοκτήτης κορυφαίας εταιρείας ειδών πολυτελείας
Προσωπική περιουσία: 14,6 δις δολάρια
Ο μεγιστάνας σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ κάποτε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο εξαιτίας του bullying, το οποίο υφίστατο, ακριβώς επειδή ήταν φτωχός. Ως επιχειρηματίας έγινε γνωστός για τις επιθετικές, σχεδόν λυσσαλέες τακτικές του εναντίον των αντιπάλων του και για τον τρόπο με τον οποίο εξαγόραζε μικρές εταιρείες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σήμερα, υπό την επιστασία του έχουν μεγαλουργήσει κορυφαία fashion brands μεταξύ των οποίων οι Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen και Yves Saint Laurent. Επίσης, του ανήκει ο οίκος δημοπρασιών Christie's.
5.
George Soros
Eπενδυτής
Προσωπική περιουσία: 24,9 δις δολάρια
Αμφιλεγόμενος και συχνά προκλητικός, ο ουγγρο-αμερικανός Soros αφού επέζησε της Γερμανικής Κατοχής στην Ουγγαρία, σχεδόν υιοθετημένος από υπάλληλο του Ουγγρικού υπουργείου Γεωργίας, στη συνέχεια διέφυγε με την πραγματική του οικογένεια στο Λονδίνο το 1947. Κατάφερε να εισαχθεί στο περίφημο London School of Economics κάνοντας διάφορες δουλειές, μεταξύ των οποίων και αυτή του σερβιτόρου και του παιδιού για τα θελήματα. Μετά την αποφοίτηση του εργάστηκε για λίγο ως υπάλληλος σε κατάστημα με σουβενίρ. Στη Νέα Υόρκη κι από τη θέση του τραπεζίτη έγινε ο "άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας", καταφέρνοντας να αποκομίσει αποκομίσει κέρδος 1 δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992.
6.
Larry Ellison
Συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle
Προσωπική περιουσία: 48,2 δις δολάρια
Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν από ανύπαντρη μητέρα και ανατράφηκε από τους θείους του στο Σικάγο. Όταν πέθανε η θεία του, εγκατέλειψε το κολέγιο και μετακόμισε στην Καλιφόρνια, κάνοντας κάθε πιθανή δουλειά του ποδαριού για περίπου 8 χρόνια. Το 1977 δημιούργησε την τεχνολογική εταιρεία Oracle, η οποία σήμερα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε ό,τι αφορά την παραγωγή και διακίνηση software.
7.
Guy Laliberté
Ιδρυτής του τσίρκου ακροβατών "Cirque du Soleil"
Προσωπική περιουσία: 1,33 δις δολάρια
Καναδός που στην πρώτη νιότη του κατάπινε (κυριολεκτικά) φωτιές, έπαιζε ακορντεόν και περπατούσε ξυπόλητος πάνω σε ξυράφια και γυαλιά. Όλα άλλαξαν, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το Κεμπέκ και να ταξιδέψει μέχρι το Λος Άντζελες, ξεχνώντας να βγάλει εισιτήριο επιστροφής. Έφτιαξε θίασο, βρέθηκε στο Λας Βέγκας και κάπως έτσι ξεκίνησε την ιδέα του παγκόσμιου φαινομένου που σήμερα είναι γνωστό ως "Τσίρκο του Ήλιου".
8.
Jan Koum
Ιδρυτής της WhatsApp
Προσωπική περιουσία: 8,8 δις δολάρια
Γεννήθηκε στο Κίεβο και στα 16 του βρέθηκε μαζί με τη μητέρα του, στο πλαίσιο προγράμματος προστασίας μαρτύρων στην Καλιφόρνια. Για να βγάλει τα προς το ζην σφουγγάριζε μικρά εμπορικά μαγαζιά της γειτονιάς του. Είναι αυτοδίδακτος σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις νέες τεχνολογίες. Το 2009 έγινε ο συνιδρυτής της δημοφιλέστερης εφαρμογής κινητών τηλεφώνων, της WhatsApp, που εξαγοράστηκε από το Facebook το 2014 για 22 δις δολάρια.
9.
Leonardo Del Vecchio
Ιδρυτής της εταιρείας γυαλιών Ray - Ban
Προσωπική περιουσία: 16,4 δις δολάρια
Ο Leonardo Del Vecchio μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά μιας χήρας που δεν είχε τα μέσα για να τον μεγαλώσει. Ως έφηβος αναγκάστηκε να δουλέψει ως εργάτης σε εργοστάσιο παραγωγής σκελετών για γυαλιά οράσεως και ηλίου. Εκεί, έχασε και τμήμα ενός από τα δάχτυλα του. Στα 23 του, ο Del Vecchio άνοιξε το δικό του μαγαζί με οπτικά. Αυτό έμελλε να γίνει η αρχή της αυτοκρατορίας των γυαλιών με την επωνυμία Ray-Ban. Του ανήκει επίσης και η Oakley.
10.
Oprah Winfrey
Τηλεπαρουσιάστρια - επιχειρηματίας
Προσωπική περιουσία: 2,9 δις δολάρια
Η Winfrey είναι, ίσως, η πιο διάσημη περίπτωση πραγματικά φτωχού ανθρώπου που έφτασε στην κορυφή. Γεννημένη στον Μισισιπή, σε καθεστώς φτώχειας, παραμελημένη, κακοποιημένη και σχεδόν ξεχασμένη δεν έπαψε ποτέ να κυνηγά μια υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Τενεσί. Στα 19 της ήταν ήδη διάσημη για τις ικανότητες της στην παρουσίαση τηλεοπτικών προγραμμάτων και το 1983, όταν πλέον μετακόμισε στο Σικάγο, ξεκίνησε το "The Oprah Winfrey Show", που της απέφερε εκατομμύρια δολαρίων και παγκόσμια φήμη.
Με στοιχεία από το BusinessInsider