ΟΗΕ: Το 2016 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί

ΟΗΕ: Το 2016 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί Facebook Twitter
Η θερμοκρασία στο Phalodi της Ινδίας άγγιξε τους 51 βαθμούς τον Μάιο (φωτογραφία αρχείου). EPA/STR
0

Το 2016 είναι πολύ πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σηματοδοτώντας νέο υψηλό ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι 16 από τα 17 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί, θα είναι αυτόν τον αιώνα.


Όπως αναφέρει η Guardian, η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Μαρόκο, δείχνει πως η παγκόσμια θερμοκρασία το 2016 βρίσκεται 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Αυτό είναι επικίνδυνα κοντά στον στόχο του 1,5C που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού τον περασμένο Δεκέμβριο.


Οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν, σημαίνουν πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους έρχονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα από την αναμενόμενη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέβαλε στη δημιουργία ακόμα υψηλότερων θερμοκρασιών στις αρχές του 2016, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμένει ο ισχυρότερος παράγοντας.

«Άλλη μία χρονιά, άλλο ένα ρεκόρ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ, Petteri Taalas. «Η πρόσθετη θερμότητα από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει εξαφανιστεί. Η ζέστη από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί». «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η συχνότητα και ο αντίκτυπος των ακραίων φαινομένων έχει αυξηθεί. Καύσωνες και πλημμύρες που σημειώνονταν σπάνια, γίνονται πλέον πιο συχνά», τόνισε.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ, ΠΜΟ, επισήμανε ότι η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη είχε συμβάλει τουλάχιστον στα μισά ακραία καιρικά φαινόμενα που μελετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με τον κίνδυνο της υπερβολικής ζέστης να αυξάνεται κατά 10 φορές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο ερευνητής Michael Mann, στο Penn State University των ΗΠΑ, επισήμανε πως «Είναι σχεδόν σαν η μητέρα φύση να κάνει μια ανακοίνωση. Καθώς ένας από τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξέλεξε στο υψηλότερο αξίωμα έναν αρνητή της κλιματικής αλλαγής [Ντόναλντ Τραμπ] -ο οποίος έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού- εκείνη μας θυμίζει ότι έχει την τελευταία λέξη».

Η ζέστη-ρεκόρ οδήγησε σε αποπνικτικούς καύσωνες μέσα στο έτος: ένα νέο υψηλό 42.7 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική τον Ιανουάριο. Στη Mae Hong Son, στην Ταϊλάνδη, η θερμοκρασία έφτασε τους 44.6 βαθμούς στις 28 Απριλίου, στο Phalodi της Ινδίας άγγιξε τους 51 βαθμούς τον Μάιο και στο Mitribah του Κουβέιτ καταγράφηκε θερμοκρασία 54 βαθμών Κελσίου τον Ιούλιο. Μέρη της αρκτικής, στη Ρωσία, είδαν επίσης ακραία αύξηση της θερμοκρασίας, με 6 ως 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό.

Πέρα από την παγκόσμια θερμοκρασία, άλλοι δείκτες της κλιματικής αλλαγής εμφανίζουν και αυτοί τιμές ρεκόρ, προειδοποιεί ο οργανισμός. Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φτάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, οι αιώνιοι πάγοι στην Αρκτική έχουν εξασθενήσει και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι «πολύ έντονο». Το 2016, οι αιώνιοι πάγοι της Αρκτικής ήταν οι δεύτεροι πιο περιορισμένοι που έχουν καταγραφεί (4,14 εκατ. τ.χλμ. τον Σεπτέμβριο) μετά από εκείνους του 2012.

Η αυξημένη θερμοκρασία των ωκεανών προκάλεσε λεύκανση των κοραλλιών. Σε ορισμένα τμήματα του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου στην Αυστραλία, «έως και το 50% των κοραλλιών είναι νεκρά».

Η μοναδική μεγάλη ηπειρωτική περιοχή όπου η θερμοκρασία ήταν κατώτερη από τη φυσιολογική βρίσκεται στην υποτροπική ζώνη της Νότιας Αμερικής (βόρεια και κεντρική Αργεντινή, ένα τμήμα της Παραγουάης και της Βολιβίας).


Η πρόβλεψη για το 2017 δείχνει άλλο ένα πολύ θερμό έτος, αλλά μάλλον δεν θα σημειωθεί νέο ρεκόρ θερμοκρασίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει άμεσες συνομιλίες με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας

Διεθνή / Reuters: Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει άμεσες συνομιλίες με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενισχυμένος από την επέκταση του οπλοστασίου πυραύλων και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε πρόσφατα ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Η Σάρα Νετανιάχου θέλει να χαρακτηριστεί «θύμα τρομοκρατίας» επειδή τρεις άγνωστοι πέταξαν φωτοβολίδες στο σπίτι της

Διεθνή / Ισραήλ: Η Σάρα Νετανιάχου θέλει να χαρακτηριστεί «θύμα τρομοκρατίας» επειδή τρεις άγνωστοι πέταξαν φωτοβολίδες στο σπίτι της

Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, δεν προκλήθηκαν ζημιές και ούτε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε η Σάρα Νετανιάχου βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη τη στιγμή
LIFO NEWSROOM
Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM