Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να οφείλονται και σ' αυτόν τον ύπουλο εχθρό

Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να οφείλονται και σ' αυτόν τον ύπουλο εχθρό Facebook Twitter
Κατά τη γυναικολογική εξέταση, ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει αν υπάρχει διόγκωση της μήτρας και να διακρίνει αν πρόκειται για ινομυώματα ή αδενομύωση, καθώς πριν από τον υπέρηχο και την μαγνητική τομογραφία υπάρχει περίπτωση αυτά τα δύο να συγχέονται.
0

Οι κράμπες, οι ναυτίες, η παρατεταμένη, υπερβολική αιμορραγία είναι τα συμπτώματα. Για πολλές γυναίκες εκείνες οι μέρες του μήνα είναι οι πιο επώδυνες, αυτές που υπαγορεύουν κατ' οίκον περιορισμό, μεγάλη προσοχή σε κάθε κίνηση και πάντα αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά στην τσάντα. Οι περισσότερες συνηθίζουν να τα αντιμετωπίζουν ως προϊόν της όλης κατάστασης, συχνά μην παρατηρώντας το πώς κάποια από αυτά τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα σε συγκεκριμένες ηλικιακές φάσεις. Για την ακρίβεια, γύρω στα 30-35 και συνήθως, αφού έχουν γίνει μητέρες. 

Και εδώ έρχεται αυτό που γνωρίζουν οι γυναικολόγοι και μόνο με τις τακτικές εξετάσεις μπορεί να ανιχνευθεί. Ο λόγος για την αδενομύωση, τον αθόρυβο εχθρό της γυναικείας ζωής, που κάνει σαφή την παρουσία του μέσω των συμπτωμάτων της περιόδου και φυσικά ξεχνιέται με το που ολοκληρώσει τον κύκλο της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην αδενομύωση, μέρος του ενδομητρίου -του υμένα που καλύπτει την περιοχή της μήτρας- αρχίζει να εισδύει στα μυώδη τοιχώματα της περιοχής και να διογκώνεται. Η αδενομύωση είναι και ένας από τους λόγους αύξησης του μεγέθους της μήτρας, ενώ ως πάθηση είναι περισσότερο πιθανή στις γυναίκες γόνιμων ηλικιών, αλλά και σε όσες έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά. Οι γυναικολόγοι εντοπίζουν έξαρση της πάθησης κυρίως στις ηλικίες 30-35 ετών. 

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, η αδενομύωση μπορεί συχνά να εμφανίζεται παράλληλα με την ενδομητρίωση και εκεί επισημαίνεται η ανάγκη τακτικών εξετάσεων για την αποφυγή ακόμη πιο επώδυνων καταστάσεων. Ωστόσο, από μόνη της η αδενομύωση, αν και εμφανίζει επώδυνη συμπτωματολογία, σε γενικές γραμμές θεωρείται ακίνδυνη. 

Στα συμπτώματα, ας προστεθούν και οι επώδυνες σεξουαλικές επαφές, ενώ ας σημειωθεί ότι η αιτία της αδενομύωσης είναι άγνωστη και παρά τις επιστημονικές απόπειρες των προηγούμενων ετών η εμφάνιση της να συνδεθεί με τον τοκετό. Βάσει μίας άλλης επιστημονικής θεωρίας, τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα και η εισχώρηση τους στους μύες της μήτρας μπορούν επίσης να προκαλέσουν την πάθηση. 

Κατά τη γυναικολογική εξέταση, ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει αν υπάρχει διόγκωση της μήτρας και να διακρίνει αν πρόκειται για ινομυώματα ή αδενομύωση, καθώς πριν από τον υπέρηχο και την μαγνητική τομογραφία υπάρχει περίπτωση αυτά τα δύο να συγχέονται. Στη σύγχρονη γυναικολογία, η αδενομύωση διακρίνεται σε δύο τύπους: στη διάχυτη, που αφορά όλη την περιοχή της μήτρας και την περιορισμένη, που συνήθως εμφανίζεται σε νεαρότερες ηλικίες.  Και στις δύο περιπτώσεις πάντως και ακριβώς όπως και σε άλλες παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση, η αδενομύωση σχετίζεται και με την παραγωγή οιστρογόνων, που με την πάροδο του χρόνου, φθίνει, οπότε ατονούν και τα συμπτώματα. 

Με στοιχεία από Guardian, Health Digezt 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ