Η Αυστρία ψήφισε νόμο για την απαλλοτρίωση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ

Η Αυστρία ψήφισε νόμο για την απαλλοτρίωση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ Facebook Twitter
0

Ύστερα από πολυετή διαμάχη, το κοινοβούλιο της Αυστρίας ψήφισε ένα νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση του σπιτιού, όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ το 1889, στη μικρή πόλη Μπραουνάου. Η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, Gerlinde Pommer, είχε επανειλημμένα αρνηθεί να το πωλήσει ή να επιτρέψει να γίνει ανακαίνιση.

Με τον νέο νόμο, η ιδιοκτήτρια θα λάβει αποζημίωση, ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές τι θα κάνει η κυβέρνηση με το σπίτι. Οι αρχές θέλουν να σταματήσει να λειτουργεί το σπίτι ως πόλος έλξης για νεοναζιστές.

Με τον νόμο, δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Για πολλά χρόνια, η κυβέρνηση νοίκιαζε το κτίριο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη χρήση του ως σημείο τουρισμού για νεοναζιστές. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, λειτουργούσε εκεί ένα εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανερχόταν σε 4.800 ευρώ που «μοιράζονταν» σε αναλογία 60-40% αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, τόνισε ότι για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις για χρήση, μετά τη διαμόρφωσή του, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες, και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, καθώς διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού, όπου γεννήθηκε.

Σε παλαιότερες τοποθετήσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως «καθαρότερης λύσης», ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (σ.σ. η πρόσοψή του) έχει κριθεί ως διατηρητέο.

Η Αυστρία ψήφισε νόμο για την απαλλοτρίωση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ Facebook Twitter
EPA/RUBRA

Στο σχετικά απλοϊκό διώροφο κτίριο, με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μπραουνάου, στο οποίο ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Αλόις Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα, γεννήθηκε -ως τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους- στις 20 Απριλίου του 1889 ο Αδόλφος Χίτλερ. Παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς». Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι ακόμα προσελκύει νεοναζιστές, παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για το αντίθετο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM