Ο «πάγος» της Μέρκελ στην Αθήνα, το «αγκάθι» του ΔΝΤ και ο απαράβατος όρος της Ελλάδας για συμφωνία

Ο «πάγος» της Μέρκελ στην Αθήνα, το «αγκάθι» του ΔΝΤ και ο απαράβατος όρος της Ελλάδας για συμφωνία Facebook Twitter
0

Σχεδόν μιάμιση ώρα διήρκεσε χθες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην οικονομία και το ελληνικό πρόγραμμα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο ωστόσο να βάζει «πάγο» στην προσδοκία της Αθήνας για πολιτική λύση με τη συνδρομή του Βερολίνου, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η επιμονή του ΔΝΤ σε επιπλέον μέτρα για μετά το 2018.

Από την μεριά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε παντελώς κατηγορηματικός, στο τρόπο ανάμιξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ», είπε απευθυνόμενος στην 'Ανγκελα Μέρκελ, «το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». 

Η Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο όχι μόνο έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και στο Eurogroup αλλά απέφυγε την παραμικρή δημόσια αναφορά στην πορεία του ελληνικού προγράμματος και στους χειρισμούς της κυβέρνησης για εκπλήρωση των συμφωνηθέντων. Επίσης δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που να υπονοεί πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ καγκελαρίας και γερμανικού ΥΠΟΙΚ. «Οπωσδήποτε θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση. Εδώ, όμως, δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Ελληνας πρωθυπουργός την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία, με ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και όπως έγινε γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να βρεθεί το σημείο εκείνο συμβιβασμού που θα αφήνει όλους εν μέρει ικανοποιημένους (με εκατέρωθεν δηλαδή, υποχωρήσεις) και επιδιώκει την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου δημοσιογράφους στο Βερολίνο, η κυβέρνηση θέτει την ίδια στιγμή έναν απαράβατο όρο για τη συμφωνία: Πως δεν θα περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Τα μέτρα που αξιώνει το Ταμείο είναι πολιτικά αδιανόητα, κοινωνικά καταστροφικά και οικονομικά παράλογα» αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, και προσθέτει: «από εκεί και πέρα συζητάμε το συμβιβασμό». Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, όσες πιέσεις και αν της ασκηθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται δε να έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι και τη φορά αυτή, το Βερολίνο θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της διαδικασίας όσον αφορά στην αξιολόγηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM
Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM