5 επικίνδυνα πράγματα στο μπάνιο- που, όμως, τα θεωρούμε βολικά

1

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό -ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα- από ένα ζεστό, καυτό μπάνιο. Ή μήπως όχι; Υπάρχει κάτι στην ιεροτελεστία μιας τέτοιας απόλαυσης που μπορεί να πηγαίνει λάθος; Οι αισθήσεις μας τι λένε μετά από μισή ώρα σε περιβάλλον που θυμίζει σάουνα; Και όσα περιβάλλουν αυτή την απόλαυση -σαπούνια, αφρόλουτρα, σφουγγάρια, πετσέτες- βρίσκονται στο επίπεδο υγιεινής που δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο σώμα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τουλάχιστον 5 πράγματα ακριβώς σ' αυτή την ιεροτελεστία, που μπορούν να πάνε στραβά. 

1.

Η θερμοκρασία του μπάνιου 

Κάποιοι αντέχουν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μάλιστα για περισσότερα από 5-10 λεπτά που είναι το επιτρεπόμενο όριο. Πολύ συχνά, ωστόσο, μετά από 20-30 λεπτά της ώρας μέσα σε μία μπανιέρα με καυτό νερό είναι πολύ πιθανό ο ανθρώπινος οργανισμός να εμφανίσει αδυναμία ή ακόμη και τάσεις λιποθυμίας. Επίσης, η εναλλαγή της θερμοκρασίας από το καυτό νερό στη θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη χειρότερα στη θερμοκρασία που επικρατεί έξω, μπορεί να είναι η αιτία ενός σοβαρού κρυολογήματος, ακόμη και πνευμονίας. Προσοχή με την ώρα που μένετε στο καυτό νερό, λοιπόν. 

2.

Η ποσότητα του αφρόλουτρου 

Οι περισσότεροι αγαπούν τις γενναίες ποσότητες σαμπουάν, σαπουνιού, αφρόλουτρου. Ωστόσο, το αλκοόλ και οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα περισσότερα καθαριστικά, αφυδατώνουν το δέρμα και καταστρέφουν το pH, αφήνοντας το εκτεθειμένο σε δερματικές παθήσεις, αλλεργικές αντιδράσεις και ευπάθεια ειδικά στα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Συνήθως, τα καπάκια των συσκευασιών είναι οι ιδανικοί δοσομετρητές για τη σωστή ποσότητα του κάθε προϊόντος. 

3.

Προσοχή με τα σφουγγάρια 

Ένα σύνηθες επιχείρημα που υπερασπίζεται την καθυστερημένη αντικατάσταση των σπόγγων μπάνιου είναι ότι αφού, αναγκαστικώς είναι κάτω από το νερό και μέσα στο σαπούνι, άρα είναι καθαροί, άρα δεν χρειάζεται να τους αντικαθιστούμε συχνά. Αυτό είναι ένα κλασικό λάθος που επιτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και μικρο-οργανισμών στον σπόγγο, καθώς και το σημείο από το οποίο τον κρεμάμε ή τον αποθέτουμε. Η αλλοίωση της μυρωδιάς και του σχήματος τους είναι μία πρώτη σαφής προειδοποίηση ότι το προϊόν έκανε τον κύκλο του και πρέπει να αντικατασταθεί. 

4.

Προσοχή, επίσης, και με τις πετσέτες και τα μπουρνούζια 

Ότι ισχύει παραπάνω, ισχύει και τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε για το σκούπισμα του σώματος μας και για τα μπουρνούζια. Οι κανόνες υγιεινής επιμένουν ότι μία εβδομάδα πλήρους χρήσης του μπουρνουζιού είναι υπεραρκετή για να βρεθεί στον κάδο με τα άπλυτα, ενώ για τις πετσέτες 2 με 3 χρήσεις αρκούν, για να τις αντικαταστήσουμε. Επίσης, καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα για όλα τα σημεία του σώματος κι ας επικρατεί η άποψη ότι ένα σώμα που βγήκε από το μπάνιο είναι παντού καθαρό.

5.

Ξυράφια, βούρτσες μαλλιών και οδοντόβουρτσες δεν "ζουν" για πάντα

Υπάρχει ένας μύθος που αφορά τη διάρκεια ζωής των ξυριστικών, της χτένας για τα μαλλιά και της οδοντόβουρτσας. Ας τεθεί απλά: τα ξυράφια, για λόγους υγιεινής, καλό να μην χρησιμοποιούνται πάνω από 2 φορές. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούνται άπαξ. Οι βούρτσες και χτένες μαλλιών δεν έχουν λόγο ύπαρξης όταν έχουν χάσει "δόντια" ή έχει αλλοιωθεί το σχήμα τους. Το ίδιο ισχύει και για τις οδοντόβουρτσες. Τρίχες και δόντια της επιφάνειας που έχουν στραβώσει ή φύγει από τη θέση τους, δίνουν το σύνθημα ότι το προϊόν πρέπει να αντικατασταθεί. 

Με στοιχεία από StepToHealth.com, Women's Health 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM