Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό -ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα- από ένα ζεστό, καυτό μπάνιο. Ή μήπως όχι; Υπάρχει κάτι στην ιεροτελεστία μιας τέτοιας απόλαυσης που μπορεί να πηγαίνει λάθος; Οι αισθήσεις μας τι λένε μετά από μισή ώρα σε περιβάλλον που θυμίζει σάουνα; Και όσα περιβάλλουν αυτή την απόλαυση -σαπούνια, αφρόλουτρα, σφουγγάρια, πετσέτες- βρίσκονται στο επίπεδο υγιεινής που δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο σώμα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τουλάχιστον 5 πράγματα ακριβώς σ' αυτή την ιεροτελεστία, που μπορούν να πάνε στραβά.
1.
Η θερμοκρασία του μπάνιου
Κάποιοι αντέχουν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μάλιστα για περισσότερα από 5-10 λεπτά που είναι το επιτρεπόμενο όριο. Πολύ συχνά, ωστόσο, μετά από 20-30 λεπτά της ώρας μέσα σε μία μπανιέρα με καυτό νερό είναι πολύ πιθανό ο ανθρώπινος οργανισμός να εμφανίσει αδυναμία ή ακόμη και τάσεις λιποθυμίας. Επίσης, η εναλλαγή της θερμοκρασίας από το καυτό νερό στη θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη χειρότερα στη θερμοκρασία που επικρατεί έξω, μπορεί να είναι η αιτία ενός σοβαρού κρυολογήματος, ακόμη και πνευμονίας. Προσοχή με την ώρα που μένετε στο καυτό νερό, λοιπόν.
2.
Η ποσότητα του αφρόλουτρου
Οι περισσότεροι αγαπούν τις γενναίες ποσότητες σαμπουάν, σαπουνιού, αφρόλουτρου. Ωστόσο, το αλκοόλ και οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα περισσότερα καθαριστικά, αφυδατώνουν το δέρμα και καταστρέφουν το pH, αφήνοντας το εκτεθειμένο σε δερματικές παθήσεις, αλλεργικές αντιδράσεις και ευπάθεια ειδικά στα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Συνήθως, τα καπάκια των συσκευασιών είναι οι ιδανικοί δοσομετρητές για τη σωστή ποσότητα του κάθε προϊόντος.
3.
Προσοχή με τα σφουγγάρια
Ένα σύνηθες επιχείρημα που υπερασπίζεται την καθυστερημένη αντικατάσταση των σπόγγων μπάνιου είναι ότι αφού, αναγκαστικώς είναι κάτω από το νερό και μέσα στο σαπούνι, άρα είναι καθαροί, άρα δεν χρειάζεται να τους αντικαθιστούμε συχνά. Αυτό είναι ένα κλασικό λάθος που επιτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και μικρο-οργανισμών στον σπόγγο, καθώς και το σημείο από το οποίο τον κρεμάμε ή τον αποθέτουμε. Η αλλοίωση της μυρωδιάς και του σχήματος τους είναι μία πρώτη σαφής προειδοποίηση ότι το προϊόν έκανε τον κύκλο του και πρέπει να αντικατασταθεί.
4.
Προσοχή, επίσης, και με τις πετσέτες και τα μπουρνούζια
Ότι ισχύει παραπάνω, ισχύει και τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε για το σκούπισμα του σώματος μας και για τα μπουρνούζια. Οι κανόνες υγιεινής επιμένουν ότι μία εβδομάδα πλήρους χρήσης του μπουρνουζιού είναι υπεραρκετή για να βρεθεί στον κάδο με τα άπλυτα, ενώ για τις πετσέτες 2 με 3 χρήσεις αρκούν, για να τις αντικαταστήσουμε. Επίσης, καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα για όλα τα σημεία του σώματος κι ας επικρατεί η άποψη ότι ένα σώμα που βγήκε από το μπάνιο είναι παντού καθαρό.
5.
Ξυράφια, βούρτσες μαλλιών και οδοντόβουρτσες δεν "ζουν" για πάντα
Υπάρχει ένας μύθος που αφορά τη διάρκεια ζωής των ξυριστικών, της χτένας για τα μαλλιά και της οδοντόβουρτσας. Ας τεθεί απλά: τα ξυράφια, για λόγους υγιεινής, καλό να μην χρησιμοποιούνται πάνω από 2 φορές. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούνται άπαξ. Οι βούρτσες και χτένες μαλλιών δεν έχουν λόγο ύπαρξης όταν έχουν χάσει "δόντια" ή έχει αλλοιωθεί το σχήμα τους. Το ίδιο ισχύει και για τις οδοντόβουρτσες. Τρίχες και δόντια της επιφάνειας που έχουν στραβώσει ή φύγει από τη θέση τους, δίνουν το σύνθημα ότι το προϊόν πρέπει να αντικατασταθεί.
Με στοιχεία από StepToHealth.com, Women's Health