Σαβουρογάμης Αναμνήσεων, Ι

Facebook Twitter
0

Σαβουρογάμης Αναμνήσεων, Ι

 Αν και όλα αλλάζουν, τίποτε δεν κινείται / Max Horkheimer

Τι άλλο είναι ο Οδυσσέας Γεωργίου αν όχι συγγραφέας, πάει να πει, ένας τύπος που σκαλίζει στο παρελθόν ξανά και ξανά, που μεθοκοπάει σαν Νορβηγός ναύτης στο παρόν, που σαν πλανόδιος οραματιστής σουλατσάρει στο μέλλον με ουτοπίες υπό μάλης. Ένας σαβουρογάμης αναμνήσεων, με άλλα λόγια, ένας παρίας του παρόντος, ένας βαρεμένος φουτουριστής της κακιάς ώρας. Αυτό θα πει συγγραφέας σήμερα. Και αυτό είναι ο Οδυσσέας Γεωργίου.

 

Τι άλλο είναι ο Οδυσσέας Γεωργίου, αν όχι κάποιος που μπορεί δίχως χαλύβδινη θέληση και άλλες σκευές, δίχως καν drugs και τέτοια, απλώς μ’ ένα παφ του σιγαρέττου, με ένα κλείσιμο του ματιού στον εκάστοτε συνένοχό του, δίχως καμιάν αρματωσιά, μπορεί, λέει, να περιπλανηθεί στην Πλάκα του χίλια εννιακόσια εβδομήντα εφτά και να ακούσει τον Γιώργο Ζωγράφο να τραγουδάει τα δικά του πρώτα, το «Μικρό παιδί σαν ήμουνα/ και πήγαινα σχολείο/ μικρό παιδί», ας πούμε, και μετά να σηκώνει γροθιά και να ψάλλει ωρυόμενος «Στ’ άρματα, στ’ άρματα/ Εμπρός στον αγώνα/ Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά». Και μετά, ύστερα από πολύ κρασί και πολύ κονιάκ, αφού η μέρα είχε αρχίσει στα σκαλάκια του Μουσείου, με το πλακέ μπουκάλι στην τσέπη του αμπέχονου, και την περιδιάβαση στις ατραπούς και τις αλέες που περνάνε από Βίλχελμ Ράιχ και Ντανιέλ Κον Μπεντίτ έως τον Μύθο του Κολπικού Οργασμού και την Κομμούνα της Κρονστάνδης, μετά να οδεύει, ο Οδυσσέας Γεωργίου, παρέα με καναδυό άλλους, προς την Ερασμία, υπόγειο καπηλειό, τριάντα δύο σκαλιά να κατέλθεις, και να σε περιμένουν δύο μικρά τραπεζάκια και εφτά, οχτώ καρέκλες, κι άλλο κρασί, και φακές, σκορδαλιά, ελιές, καμιά φορά και κοτόπουλο, βραστό. Και η Ερασμία, εβδομήντα χρονών, παλιά πουτάνα, μ’ ένα μαλλί πανκ προ του πανκ, με βλέμμα που σπίθιζε, και ένα δόντι, απομεινάρι από άλλες, χαμένες στη λήθη, εποχές.

 

Τι άλλο είναι ο Οδυσσέας Γεωργίου, αν όχι αυτός που δίχως σκάφανδρο καταδύεται στον ωκεανό του βλαμμένου χρόνου, που σκάει στην ξέρα μιας ανάμνησης κι εκτοξεύεται στη σοφίτα μιας άλλης, με το έτσι θέλω, καμιά φορά και χωρίς ούτε καν να θέλει, κι ακούει άξαφνα τον Χρήστο Λεττονό να απαγγέλλει με ιδανικά βραχνή φωνή «Θάνατος είν’ οι κάργιες που χτυπιούνται/ στους μαύρους τοίχους και στα κεραμίδια/ Θάνατος οι γυναίκες που αγαπιούνται/ καθώς να καθαρίζουνε κρεμμύδια», κι αμέσως μετά τρώει ένα κλομπ κατακέφαλα αλλά δεν είναι αμέσως μετά, είναι καμιά δεκαριά μέρες μετά, κι ύστερα βρίσκεται έξω από το Πολυτεχνείο και τα ψιλολέει με τον Βαγγέλη Κοτρώνη που έχει στήσει πάγκο και πουλάει τροτσκιστικά και αναρχικά έντυπα, ενώ πριν εκπνεύσει η δεκαετία, εν προκειμένω η δεκαετία του Εβδομήντα, θα έχει γνωρίσει και θα έχει φάει και θα έχει πιει και θα έχει ταξιδέψει και θα έχει κουβεντιάσει και θα έχει γλεντήσει και θα έχει κοιμηθεί με ένα πλήθος ανθρώπους που πολλοί από αυτούς δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Σαβουρογάμης Αναμνήσεων, ΙΙ

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ