Ο Serpico και το διεφθαρμένο σύστημα

Ο Serpico και το διεφθαρμένο σύστημα Facebook Twitter
1

Ο Serpico και το διεφθαρμένο σύστημα Facebook Twitter
O Serpico στην καλύβα του. Φωτογραφία: Γιάννης Παπαδόπουλος

Οι καλύτερες σκηνές του Αλ Πατσίνο στο Serpico είναι οι σκηνές της εσωτερικής κούρασης. Οι στιγμές που συνειδητοποιεί ότι αυτός που κάνει το σωστό μέσα σε ένα  σύστημα βρίσκει όλους τους διεφθαρμένους απέναντι του. Ο καλός αστυνομικός που δεν χρηματίζεται και ακούει να του λένε ότι χαλάει την πιάτσα. Και εκείνος προσπαθεί από κάπου να πιαστεί και ακόμα και ο δικός του άνθρωπος, η κοπέλα του, του λέει μέσω ενός παραμυθού: « Κουράστηκα. Ώρα να τα πάρεις και εσύ για να ηρεμήσεις και να ηρεμήσουμε». Και εκείνος αρνείται να προδώσει τις αρχές του και μπαίνει ξανά και ξανά σε ένα φαύλο κύκλο με μοναδικό οδηγό την συνείδηση του.

Αν και το φιλμ βασίζεται σε πραγματική ιστορία, στην ιστορία του αστυνομικού Francesco Vincent Serpico, βλέποντας την σήμερα καταλαβαίνεις ότι είναι μια ταινία που δεν έχει να κάνει μόνο με την αστυνομία και την διαφθορά στους κόλπους της. Είναι ένα φιλμ για όλους αυτούς που παλεύουν να κάνουν το σωστό και τρώνε τα μούτρα τους μέσα σε αυτό που ονομάζουμε «σύστημα».

Είναι ένα φιλμ για την βία που ασκείται στις μονάδες που διαφέρουν από τους πολλούς. Για το πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις εντάξει απέναντι στον εαυτό σου μέσα σε κάτι που σαπίζει μέρα με τη μέρα. Δεν έχει σημασία αν βρισκόμαστε στο Μπρούκλιν του 1973 ή στην Αθήνα του 2014. Η αίσθηση ότι το καλό είναι δυσκολότερο και σπανιότερο από το κακό είναι ολοφάνερη.

Αξίζει τελικά; Ο Francesco Vincent Serpico σήμερα είναι 77 ετών. Έχει χάσει την ακοή του από το αριστερό αυτί και έχει συχνούς πονοκεφάλους από τον πυροβολισμό που είχε δεχτεί στο κεφάλι. Ζει σε μια καλύβα μόνος του βαθιά στο δάσος της Νέας Υόρκης. Το 2010 ήταν η μοναδική φορά που μίλησε σε Έλληνα δημοσιογράφο. Στον Γιάννη Παπαδόπουλο για τον Ταχυδρόμο. Φαίνεται ότι ο Serpico δεν έχει μετανιώσει για όσα έκανε. Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη εδώ. Γράφει ανάμεσα σε άλλα:

“Αν η ζωή του ακολουθούσε τα πρότυπα του Χόλιγουντ ο Σέρπικο θα ήταν σήμερα ήρωας. Δεν θα ζούσε σε μια ξεχασμένη καλύβα συντροφιά με τις αναμνήσεις του. Αντί για επιβράβευση ο Σέρπικο έλαβε από τους περισσότερους συναδέλφους του μίσος και περιφρόνηση. Το σήμα του ντετέκτιβ που τόσο πολύ ήθελε δεν του το παρέδωσαν στο νοσοκομείο όπως δείχνει η ταινία. Του το έδωσε ένας κλητήρας στα αρχηγεία της αστυνομίας, σα να του πασάρει ένα πακέτο τσιγάρα.”

Το Χόλιγουντ δεν αντέχει την αλήθεια ακόμα και αν έχει να κάνει με πραγματικές ιστορίες. Ένα ψέμα που λειαίνει τις γωνίες της πραγματικότητας καταναλώνεται ευκολότερα.

Σκηνή απο την ταινία:

To soundtrack της ταινίας:

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"Ακόμα και σήμερα ο Σέρπικο λαμβάνει e-mails από αστυνομικούς από όλο τον κόσμο. «Μου λένε για τη διαφθορά που υπάρχει στη δουλειά τους. Πρόκειται για μια συνεχή μάχη. Είναι ένας πόλεμος για δικαιοσύνη και ελευθερία. Δεν πρόκειται να σταματήσει», λέει. Για τον Σέρπικο ο αστυνομικός πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Να είναι κοντά στον πολίτη και όχι απέναντί του. Να μην θεωρεί ότι η στολή τον κάνει άτρωτο ή ανώτερο. «Και θα πρέπει να είναι ένα άτομο που έχει τα λογικά του. Δεν μπορείς να δώσεις ένα όπλο στον καθένα», λέει"Μέρος από την συνέντευξη.Υ.Γ: Με διαφορά η αγαπημένη μου στήλη.Nevermind!