LIVE!

Ποιος δικτάτορας σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους; (Δεν είναι ο Χίτλερ)

Ποιος δικτάτορας σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους; (Δεν είναι ο Χίτλερ) Facebook Twitter
63

 

Παίζει πολύ σήμερα στο ελληνικό facebook. 

 

 

Ποιος δικτάτορας σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους; (Δεν είναι ο Χίτλερ) Facebook Twitter

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ

==

Τα νούμερα παίζουν. Εξαρτάται πώς τα μετράς (αν βάζεις μέσα τις απευθείας δολοφονίες μόνο, ή και τις έμμεσες, αν υπολογίζεις πράξεις που οδήγησαν σε λιμούς κλπ). Επίσης το αν αφανίζεις εκατομμύρια λόγω μίσους ή απλώς απάθειας και αμέλειας έχει μια -επιφανειακή;- ποιοτική διαφορά.

 

Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για το αν τα νούμερα είναι αυτά. Η σειρά μπορεί να είναι και διαφορετική. [Ο Κεμάλ γιατί απουσιάζει;] Μπορεί κάποιοι να εντοπίσουν και ελλείψεις, ενώ πιθανότατα πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι αγαπημένοι τους πολιτικοί σκότωσαν έστω και έναν πολίτη. 

 

Πάντως κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι δεν βγάζεις και πολύ κακό όνομα εκτός αν σκοτώσεις και πολίτες άλλων χωρών. Σχεδόν κανείς δε νοιάζεται αν σκοτώνεις μόνο δικούς σου κατοίκους. 

 

Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί φανς ολόκληρης της πρώτης τριάδας...

 

 

 

63

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
ο Χιτλερ μονο 17 εκ.??? και εγω ειμαι ο σούπερμαν.... καταρχας ο Χιτλερ ηταν ο κύριος λογος του 2ου παγκοσμιου!η σειρα στην πρωτη τριαδα επρεπε να ειναι, Μαο, Χιτλερ, Σταλιν κλπ......ευτυχως κανενας απο τους συγκεκριμενους 10 δεν ειμαι φαν... παρολο που μερικοι απο αυτους ανηκουν περιπου στην ιδια ιδεολογια με αυτον που ειμαι φαν!
πω καλά, άμα βάζεται στους δικτάτορες τον Μάο τον Στάλιν στην ίδια συνομοταξία με τον χίτλερ συμπεραίνεται εύκολα η βαρύτητα την ''έρευνας'' και ο χαρακτήρας της επίσης. Η σοβαρότητα πάει περίπατο και ότι δηλώσεις είναι πλέον
Φτάσαμε να μετράμε τους θανάτους σαν καλλιστεία. Δεν νομίζω να προσφέρει κάτι αυτό το άρθρο ώστε να σχολιάσω απλά είναι άσχημο να βλέπεις κάποιους να δικαιολογούν την βία. Το σοσιαλιστικό οικοδόμημα κατέρρευσε δυστυχώς νωρίς με τον θάνατο του Λένιν. Ο άλλος ήταν απλά τρελός δολοφόνος και απορώ τι ακριβώς υπερασπίζεται ο κάθε σταλινικός εδώ μέσα. Όσο για τον Χίτλερ συμφωνώ ότι πρέπει να χρεωθεί όλους τους θανάτους του Β´ΠΠ. Και οι δύο μισούσαν την διαφορετικότητα, αυτο δεν ήταν λαός που προσπαθούσαν να φτιάξουν αλλά minions..
τρελός ο ένας, μανιακός ο άλλος, ψωυχάκιας ο τάδε και βγάζουμε ιστορικά συμπεράσματα για ανθρώπους και γεγονότα για τα οποία οι ιστορικοι δεν έχουν ακόμα καταλήξει. Ο Λένιν τα χρόνια που ήταν στην ηγεσία του κράτους εφάρμοσε τη ΝΕΠ την οποία, όπου διατηρήθηκε η ιδιωτική πρωτοβουλί στην οικονομία, ένα πίσω για δύο μπροστά που λένε, άρα η περίοδος που υπερασπίζεσαι μια σοσιαλιστική εξουσία, τη πρώτη σοσιαλιστική εξουσία, είναι αυτή των τεσσάρων χρόνων περίπου αν εξαιρέσουμε και τα χρόνια του εμφυλίου, και αυτά τα χρόνια δεν κυριαρχεί η σοσιαλιστική φύση της οικονομίας. άρα σοσιαλισμό δεν γνωρίσαμε ποτέ?
Πέρα απ'όλα αυτά, μόνο εγώ θα ξεράσω αν ακούσω άλλη μια φορά τη λέξη "κομμουνισμός"? Σε οποιαδήποτε μορφή κι αν είναι. Και για να προλάβω μερικούς, ναι σιχαίνομαι το καπιταλιστικό σύστημα και προσοχή προσοχή... σπουδάζω κοινωνιολογία στο Πάντειο!
WOW, στο Πάντειο ε;;ΚΑΙ Κοινωνιολογία!!! Ε καλά, είναι δυνατόν να έχει μούτρα να σου απαντήσει κανείς;(Πού να τη βγάλεις δηλαδή κιόλας τη σχολή τι θα ακούμε..)
ποσοι ανθρωπο πεθαναν στην Ελλαδα τα τελευταια 4 χρονια?πόσοι ανεργοι και εν συνεχεια αστεγοι πεθαινουν στην Αμερικη καθε χρονο?πόσοι ανθρωποι ειναι ζωντανοι στη Κινα απλα και μονο για να φτιαχνουν τα iphone με τα οποια σχολιαζουν καποιοι "κυριοι" και "κυριες" που το μυαλο τους μονο μεχρι το στομαχι και το πουτσο τους φτανει?ολα αυτα τα δισεκατομμυρια θυματα του κεφαλαιου 2,5 αιωνες τωρα εχει κατσει να τα βαλει κανεις σε διαγραμμα να τους συγκρινουμε?
Έχει γίνει ένα λαθάκι εδώ.. ο Χίτλερ ποτέ δεν ήταν ακριβώς δικτάτορας. Αρρωστημένα απάνθρωπος,ναι.Είχε αναλάβει νομιμότατα την εξουσία, με τις εκλογές του 1933..Μπορεί να το ξεχνάμε, αλλά αυτός ο άνθρωπός εκλέχτηκε από τον γερμανικό λαό. Ναι, μετά ανέλαβε αυθαίρετα σχεδόν όλες τις εξουσίες του κράτους, αλλά πριν από αυτό, είχε γράψει το Mein Kampf και λίγα χρόνια μετά εκλέχτηκε. Δεν ήταν π.χ. σαν τον Πινοτσέτ...Ποιος είναι ο πιο "κακούλης" ελάχιστα θα έπρεπε να μας νοιάζει. Το ζήτημα ήταν οτι με τις πράξεις τους "πέθαναν" τόσους ανθρώπους, είτε το ήθελαν, είτε όχι.
Συγνώμη αλλά αυτή είναι λίγο περίεργη αντίληψη για την δημοκρατία. Καταλαβαίνω βέβαια τι εννοείς αλλά σημασία έχει αν ήταν εξ' αρχής ή όχι δικτάτορας; Έγινε στην πορεία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν. Για την ακρίβεια ήταν κάτι πολύ χειρότερο από δικτάτορας. Το ίδιο ισχύει και για τον Στάλιν, βάσει του σοβιετικού πολιτικού συστήματος ανήλθε με δημοκρατικές διαδικασίες στην αρχή, μετά ξεσάλωσε. Ο Μάο ανήλθε μετά τη νίκη του μπλοκ του στην εξουσία, όπως και για τους άλλους μακελάρηδες της λίστας δεν υπήρχαν καν δημοκρατικές διαδικασίες για να ακολουθήσουν. Οπότε έχει πολλή σημασία αυτό; Ούτως ή άλλως το "δικτάτορες" σκέτο είναι μία υπεραπλούστευση, όπως και ολόκληρη η λίστα άλλωστε που φαντάζομαι δεν στέκει με όρους πολιτικής επιστήμης. Πάντως ενώ τα πρόσωπα μπορούν να έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση της ιστορίας, η τελευταία δεν γράφτηκε μόνο και καθοριστικά από αυτά (υπάρχουν και οι οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες, η ιδεολογία κ.λπ.) Για παράδειγμα το ολοκαύτωμα ήταν το κερασάκι στην τούρτα του προαιώνιου ευρωπαϊκού αντισημιτισμού. Άλλο ένα παράδειγμα: για να ζήσουμε όλοι σε κρατικά μορφώματα με ενιαία εθνική συνείδηση έγιναν εκκαθαρίσεις, γενοκτονίες αυτών που ήταν διαφορετικοί. Και να σχολιάσω και μία βλακεία που διάβασα στα σχόλια στο fb ότι ο Κεμάλ ήταν ο εμπνευστής των θαλάμων αερίων και των φούρνων! Την τέχνη της εθνοκάθαρσης - προφανώς αυτό εννοεί και μπέρδεψε τα μπούτια του με φούρνους - (ίδιον κάθε εθνικισμού και όχι μόνο του τουρκικού) την μάθανε οι Τούρκοι από τους Γερμανούς, πολύ πριν τα τέρατα του Χίτλερ. Οι Τούρκοι δεν ήταν τόσο... προηγμένοι.
Απάντηση στα σχόλια:1ον ο Στάλιν ήταν Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ. δεν ήταν Αρχηγός, άρα δεν μπορεί να ήταν δικτάτορας. Γιατί αποφάσεις έπαιρνε η συνέλευση του κόμματος κι όχι ο Στάλιν μόνος του. Αυτό -το να αναφέρεται ο Στάλιν ως Δικτάτορας- συμφέρει μόνο αυτούς που διαχωρίζουν τον καπιταλισμό σε κακό και καλό. (Όσο κι αν διαφωνείτε με τον κομμουνισμό, καλό θα ήταν να διαβάσετε και τίποτα που γράψανε οι ίδιοι)...2ον Τα δικαιώματα διαχωρίζονται σε καπιταλιστικά και μη για τον εξής λόγο: Το δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία, στην σίτιση, στην διαμονή, είναι θέματα επιβίωσης της ανθρωπότητας, ενώ το δικαίωμα της κατοχής (ιδιοκτησίας) είναι εγγύηση οικονομικής ανισότητας. Για τον απλό λόγο ότι για να έχουν κάποιοι 2-3 σπίτια, κάποιοι θα μείνουν χωρίς στέγαση.Αυτά...
1.O Στάλιν φρόντισε να ανέβει στην εξουσία και να "εξαφανίσει" οποιαδήποτε αντιπολίτευση υπήρχε εντός του κόμματος βλέπε Τρότσκυ. Επιπλέον έστελνε οποιονδήποτε διαφωνούσε μαζί του στη Σιβηρία, ακόμα και τους κομμουνιστές που ηγήθηκαν της αντίστασης της πολιορικίας του Λενινγκραντ-Αγ. Πετρούπολης, Όπως επίσης και άλλον κόσμο για άσεχτους λόγους: π.χ.: επειδή είχαν καταγωγή από χώρες του αντίπαλου στρατοπέδου, μεταξύ αυτών και Έλληνες... Και δε νομίζω ότι μπορείς να στηριχτεί κάποιος στους χρονικογράφους ενός ψυχοπαθούς δικτάτορα, από τη στιγμή που εάν δεν έγραφαν κάτι πολύ καλό για τον εργοδότη τους θα εξαφανίζονταν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους...2.Ο χαρακτηρισμός μίας οικονομίας ως καπιταλιστικής ή όχι εξαρτάται από το ποιός έχει κυριότητα στα μέσα παραγωγής, ιδιώτης ή το κράτος. Υπάρχουν πάρα πολλά κράτη που θεωρούνται καπιταλιστικά και οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην παιδεία, σίτιση, διαμονή, και κομμουνιστικά όπου οι πολίτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα ίδια ακριβώς αγαθά...Αυτά...
Όλοι οι δικτάτορες για να έχουν μία επίφαση νομιμότητας στο πρόσωπο τους, πλαισιώνονται από διάφορα όργανα, τα οποία αποφασίζουν πάντοτε με βάση τις επιθυμίες του μεγάλου ηγέτη, πατερούλη, αρχηγού, φύρερ ή όπως αλλιώς ονομάζονται. Με την ίδια λογική δεν υπάρχουν δικτατορίες, αφού πάντοτε όλοι οι αυταρχικοί ηγέτες πλαισιώνονται από "κοινοβούλια", "κομματικά όργανα" κλπ.Δικτάτορας είναι κάποιος ο οποίος αφενός κυβερνά αυταρχικά, αφετέρου τσακίζει κυριολεκτικά δια της βιας κάθε αντίθετη προς αυτόν φωνή. Είναι, δε, πολύ συνηθισμένο τα δικτατορικά καθεστώτα να αποκαλούν τους διαφωνούντες "προδότες", "εχθρούς του λαού" κλπ, αφού μόνο αυτά γνωρίζουν πώς θα μακροημερεύσει ο λαός!Υπό αυτό το πρίσμα, και παρά τη διαφορετική ρητορική και τον τρόπο ανέλιξης στην εξουσία, δικτάτορες ήταν ο Στάλιν, ο Χίτλερ, ο σημερινός ηγέτης της Β. Κορέας και άλλοι.Ας μην αναλύσουμε, επίσης εδώ την ιδεολογία του κομμουνισμού. Πολύ σύντομα να αναφέρουμε ότι κατα βάση ο κομμουνισμός αγνοεί την ανθρώπινη φύση, ότι όπως εφαρμόστηκε πιθανόν να μην ήταν κομμουνισμός καθώς ήταν ασύμβατος με τη δημοκρατία, και τέλος αν ήταν τόσο τέλειος δεν θα διαλυόταν εις τα εξ ων συνετέθη!!
Οι 20 εκατομμύρια Κινέζοι που πέθαναν από τον αυτοκρατορικό στρατό της Ιαπωνίας; Και να μην ξεχνάμε και τους Κορεάτες και τους Φιλιπινέζους που κατέσφαξε ο Χιροχίτο. Είναι καθαρά δεύτερος μετά τον Μάο. Μερικοί εκτιμούν 40 εκατομμύρια ανθρώπους.Εξάλλου οι νεκροί του Μάο οφείλονται από την πείνα.
Ο Χίτλερ (ή να πούμε καλύτερα ο Χίμλερ;) ξεπερνά με (μικρή ή μεγάλη;) διαφορά τους άλλους αναφορικά με τον τρόπο εξόντωσης των θυμάτων του νομίζω (βλ. ολοκαύτωμα). Ολόκληρη βιομηχανία στήθηκε. Κανονικότατη βιομηχανία. Κατασκευή λαμπατέρ και κουβερτών από δέρματα και τρίχες ανθρώπων που δεν χωρούσαν στο "άριο" πρότυπο. Αν βέβαια υπάρχει κάποια ουσία στο να συγκρίνεις τέρατα μεταξύ τους.
Και οι Κινέζοι κάνανε ολοκαυτώματα, βλέπε σφαγή της Νιανγίν, θεωρούσαν ότι τα σκυλιά έχουν μεγαλύερη αξία από τους Κινέζους, κάνανε πορείες αιχμαλώτων Κινέζων (όπως ο Κεμάλ τους Έλληνες του Πόντου-Μικράς Ασίας), ζωντανά πειράματα με μόλυβδο για να δουν την επίδραση της ραδιενέργειας σε ανθρώπους, αναγκαστικές καισαρικές σε εγκύους και άλλα πολλά...Απλώς επειδή είμαστε Έλληνες μαθαίνουμε κυρίως τα "καλά" που έκανε ο Χίτλερ, ήμασταν υπό την Κατοχή του για κάποια περίοδο...
οκ, πάσο, ίσως μου φαίνεται πιο εξωφρενικό λόγο της... εγγύτητας και λόγω του πολιτισμικού επιπέδου της Γερμανίας ως ευρωπαϊκής χώρας. Διαφορετική αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής περιμένεις σε μία χώρα που έχει περάσει το κατώφλι της νεωτερικότητας και διαφορετική σε μία που δεν το έχει κάνει. Ή καλύτερα μετά τον 20ο αιώνα δεν περιμένεις τπτ, δεν έχεις πλέον αυταπάτες. Και τώρα που το λες, οι Τούρκοι την τέχνη της εκκαθάρισης την έμαθαν με τη βοήθεια των Γερμανών (καμία σχέση με ναζί εκείνη την εποχή) γιατί δεν ήταν τόσο ...προηγμένοι. Επιμένω ότι οι ναζί με την προσθήκη πολλών μεταβλητών χτυπάνε καθαρά την πρωτιά. Ενδεχομένως ΔΥΣΤΥΧΩΣ είμαστε πιο εξοικειωμένοι με την εθνικισμό και την βία που έκανε πραγματικότητα το ένα ένα κράτος - μία εθνική συνείδηση (βλ. Κεμάλ και άλλους εθνικούς "ήρωες για τον κάθε λαό) που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες από τον εθνικισμό - φυλετισμό - δημιουργία ενός νέου είδους ανθρώπου των ναζί. Τέλος πάντων, γι' αυτό τέτοιες απλουστευμένες λίστες δεν βγάζουν πουθενά, σε λίγο θα αρχίσουμε να λέμε και για το πόσο μακελάρηδες ήταν ο Ξέρξης και ο Μέγας Αλέξανδρος.
@AahaladitaΑυτό που λες για την εγγύτητα είναι βασικά το κλειδί. Η αλήθεια είναι ότι αμφιβάλλω αν βρέθηκε καν κάποιος Έλληνας αντιμέτωπος με Ιάπωνες στον Β'ΠΠ. (Γιατί ο /η Βαλές Καρό για τους Ιάπωνες μιλά φυσικά, μπέρδεψε τις λέξεις επειδή οι Κινέζοι ήταν εν προκειμένω τα θύματα). Αυτό είναι όλο: οι Ιάπωνες είχαν βασικά θύματα Κινέζους, άλλους λαούς τις ΝΑ Ασίας, Αμερικανούς & κάποιους Άγγλους. Επιπλέον, έμειναν στο συλλογικό υποσεινήδητο ως θύματα του Β'ΠΠ λόγω Χιροσίμα/Ναγκασάκι. Ήταν όμως σύμμαχοι των Ναζί για χρόνια, και η αγριότητα των εκκαθαρίσεών τους είναι παροιμιώδης. Η σφαγή στην Νανγκίν πχ (πριν τον Β'ΠΠ) ξεπερνούσε σε θηριωδίες και το Δίστομο, ενώ μπροστά στον Σίρο Ισίι της Μονάδας 731 ωχριά και αυτός ο Μένγκελε.Και να πούμε ότι σε μας δεν είναι, συγχρόνως, γνωστοί τόσοι Ιάπωνες μουσικοί, ποιητές και ζωγράφοι όσοι Γερμανοί, αλλά αυτό μη σε παρασύρει να υποτιμήσεις το πολιτιστικό τους επίπεδο επειδή δεν είναι "ευρωπαϊκή χώρα"... Δε ζούσαν σε σπηλιές. Το μόνο που όντως δέχομαι είναι ότι ο πολιστισμός τους ήταν ακόμη πιο συνυφασμένος με τα τα ιδεώδη του μαχητή και του πολέμου (αν και ούτε καν αυτά τα "ιδεώδη" δεν τίμησαν ουσιαστικά κατά την περίοδο της στρατοκρατίας).
Ακόμη κι αν η σειρά είναι διαφορετική, η σκέψη στην οποία οδηγούμαστε είναι η ίδια. Νοσταλγοί αυτών των δικακτόρων ζουν ανάμεσα μας ακόμη και σήμερα, παραβλέποντας τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που εκείνοι διέπραξαν στο όνομα της υλοποίησης των πάσης φύσεως ιδεολογημάτων τους.Μόνη λύση: libertarianism.. σεβασμός στα δικαιώματα του ατόμου [ζωή, ελευθερία, ιδιοκτησία] + ελάχιστος παρεμβατισμός της εξουσίας στις ιδιωτικές του υποθέσεις.
Τα νούμερα παίζουν. Επίσης δεν φαίνονται να προσμετρώνται οι απώλειες σε στρατό.Πάντως μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές ποιοτικές διαφορές, αλλά τόσα εκατομμύρια και να βλέπεις τον Μάο σε tshits ως ποπ icon, όπως μερικά χρόνια πριν: Έλεος του ελέους!Πάντως, εκτός απ' όλα τ' άλλα, ρόλο παίζει και η απόσταση, καθώς και η δυτικοκεντρική μας οπτική και εστίαση.Δεν ξέρω αν έχει ενδιαφέρον να δούμε αυτά τα νούμερα και σε συνάρτηση με τα χρόνια που ήταν στην εξουσία αυτοί οι (;) άνθρωποι.Mao: 33 χρόνιαStalin: 31 Hitler: 11 Leopold: 44 Tojo: 3 Ιsmail: 6 Pol Pot: 18 Kim Sung: 46 Mengistu: 17 Yakubu: 9 (όπως λέει και ο/η Baka Lee 79...)
Ναι αλλά ο Λεοποδλος είχε μόλις 20 χρονια το Κονγκό σαν κανονική εξουσία και οι πλυθησμος του μειώθηκε κατα 50% (!!!) σε 20 χρονια εξαιτίας του..... Αυτο το 44 δείχνει τα χρονια βασιλείας στο Βέλγιο, όχι στην εξουσία στην αποικία
Πράγματι, αυτά τα χρόνια είναι και ταυτόχρονα δεν είναι ενδεικτικά (από μόνα τους). Γενικώς υπεισέρχεται ο παράγων ότι μπορεί να υπήρξαν κύματα δολοφονιών (με τον έναν ή άλλον τρόπο) ανθρώπων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ή μέχρι συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.Φρικαλεότητες και με τον Λεοπόλδο, παρότι τα νούμερα παίζουν πολύ [ίσως λόγω παλαιότητας, ίσως λόγω Αφρικανών ...που τους εκτιμούσαν πολύ (not), ίσως λόγω και έμμεσων θανάτων (πείνα, κακουχίες)].
Υπάρχουν πάντως κάποια μεθοδολογικά προβληματάκια στο παραπάνω:α. Στον Χίτλερ φαίνεται να καταλογίζονται κατά βάση τα 13 εκ. θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όχι όμως και τα θύματα του επιθετικού πολέμου στην Ευρώπη. Μόνο π.χ. η Σοβιετική Ένωση είχε γύρω στα 25 εκ. θύματα, στρατιώτες και αμάχους.β. Στον Στάλιν το νούμερο προκύπτει κατά κύριο λόγο από τα θύματα των εκκαθαρίσεων του 1936-1938 και τα θύματα του λιμού το 1932-33. Βάσει των τελευταίων πορισμάτων της ιστορικής έρευνας τα θύματα στην πρώτη περίπτωση ανέρχονται σε 1,5 εκ., ενώ στην δεύτερη σε 6 εκ. Για κάποιο λόγο λοιπόν εδώ έχουν επιλεγεί τα πιο "φουσκωμένα" νούμερα που κυκλοφορούν, τα οποία όμως δεν είναι τα πλέον τεκμηριωμένα.γ. Πάμε στον Μάο. Και εδώ πάλι ανάλογα με το ποιά νούμερα θα επιλεγούν οι νεκροί (λόγω διώξεων και λιμών) ανέρχονται από 35 εκ. περίπου μέχρι 76 εκ.Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι ο Χίτλερ βάσιμα μπορεί να παραπονιέται ότι στον "διαγωνισμό του πιο αιμοσταγούς δικτάτορα" αδικήθηκε κατάφωρα από τους κριτές και οι επιδόσεις του υποβαθμίστηκαν για να ευνοηθούν άλλοι. Όπως επίσης μπορεί να παραπονιέται για το ότι στα νούμερα των άλλων προστέθηκαν και τα θύματα της ανικανότητάς τους (βλ. λιμοί, αν και στην περίπτωση του λιμού στην Ουκρανία γίνεται αποδεκτό ότι υπήρχε τουλάχιστον ενδεχόμενος δόλος από πλευράς Στάλιν), τα οποία έπρεπε να υπολογίζονται μόνο με συντελεστή βαρύτητας (το τελευταίο εκλάβετέ το ως μια -αν πείτε άστοχη, θα το καταλάβω- προσπάθεια να ελαφρύνει κανείς τη διάθεση σε μια καταθλιπτική κατά τα άλλα συζήτηση για εκατομμύρια νεκρών που δεν άξιζαν μια τέτοια μοίρα).
Αυτό το infographic είναι παραπλανητικό,επειδή δίνει τους θανάτους που προξένησε ο κάθε ένας απο αυτούς στην χώρα του,απλά σε αριθμό θυμάτων.Η κάθε χώρα όμως έχει διαφορετικό πληθυσμό.Το σωστό θα ήτανε να έδινε τους φόνους σε ποσοστό επι του πληθυσμού της κάθε χώρας.(Αν δεν κάνω λάθος πρώτος θα έβγαινε ο Πολ Ποτ της Καμπότζης.)Και τέλος σε καμία περίπτωση δεν είναι ελαφρυντικό για κάποιον δικτάτορα,το ότι θα ήταν χαμηλά σε μια τέτοια λίστα.Όπως δεν είναι ελαφρυντικό το γεγονός ότι ο τάδε η ο δείνα δικτάτορας "έφτιαξε έργα".Η τυραννία είναι τυραννία,τελεία.
@:ragramΌταν λέω "χώρα",εννοώ τις περιοχές με τους πληθυσμούς τους,που ήταν υπο την επιρροή του εκάστοτε δικτάτορα,άσχετα απο τον τρόπο που προκάλεσε τους θανάτους (πολέμους η διώξεις).Ο Πολ ποτ που αναφέρω πχ,εξολόθρεψε το 1/4 του πληθυσμού της χώρας του.Επειδή ήτανε "μόνο" 1,7 εκατομμύρια,αυτό τον βάζει σε καλύτερη μοίρα απο τον Χίτλερ;Αυτό που θέλω να επισημάνω,είναι ότι θα ήταν απαράδεκτο να χρησιμοποιηθούν τέτοιες λίστες για να πέσουν στα μαλακά δικτάτορες,επειδή "άλλοι ήτανε χειρότεροι".
Φίλε Μένη Απάντησες στο σχόλιο μου με έναν απλοϊκό,απόλυτο και χοντροκομμένο τρόπο.Εκνευρίστηκα και το τερματισα.ζητώ συγνώμη γι'αυτο.Επιμένω πάντως ότι τα "αν"χωράνε στην Ιστορία.Και για το πρόσφατο παρελθόν ακομη περισσότερο,καθώς λεπτομέρειες καθόρισαν τις τύχες των οικογενειών πολλών από εμάς.
Μου αρέσει που χαρακτηριζετε κομματικά (χα,ΚΚΕ) τους θανάτους ,λες και δεν υπαρχουν άρρωστα μυαλά σε όλες τις παραταξεις. Για μένα ο άνθρωπος είναι ενα ον γεμάτο μισος , πρεπει να βρούμε εναν τροπο να χαιρόμαστε με την ευτυχια του διπλανού μας. Απο εμας τους απλούς ανθρώπους πόσοι το έχουμε καταφέρει; Βάζω και τον ίδιο μου τον εαυτό μέσα.