Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου με χιλιάδες μαζικούς απαγχονισμούς και βασανιστήρια σε φυλακή της Συρίας

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου με χιλιάδες μαζικούς απαγχονισμούς και βασανιστήρια σε φυλακή της Συρίας Facebook Twitter
Η φυλακή Σεντνάγια (φωτογραφία: Διεθνής Αμνηστία).
0

Έως και 13.000 άτομα, στην πλειονότητά τους πολίτες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, έχουν εκτελεστεί σε μία μυστική φυλακή στη Συρία, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι ομαδικές εκτελέσεις δια απαγχονισμού πραγματοποιούνταν στη φυλακή Σεντνάγια, από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2015. Πρόσθεσε ότι πιθανότατα συνεχίζονται ακόμα και αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι εκτελέσεις είχαν εγκριθεί από τα ανώτερα επίπεδα της συριακής κυβέρνησης.

  

Σύμφωνα με την έκθεση της Αμνηστίας, 20-50 άτομα κατά μέσον όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Μεταξύ 5.000 και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στη Σεντνάγια στα τέσσερα χρόνια όπου η λαϊκή εξέγερση στη Συρία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, αναφέρει.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα. Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν απορρίψει στο παρελθόν παρόμοιες αναφορές για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τον πόλεμο, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με το BBC, ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφεραν πριν από ένα χρόνο ότι μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία υποδηλώνουν έντονα ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται και ότι «θάνατοι σε μαζική κλίμακα» συμβαίνουν σε συνθήκες κράτησης.

«Τα θύματα είναι σε συντριπτικό βαθμό πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση», τονίζει η έκθεση. «Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια θανατώθηκαν ύστερα από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και μετά από συστηματική αποστέρηση τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης».

Οι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν ύποπτα για απιστία στην κυβέρνηση και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-«μαϊμού» σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια, δήλωσε η Αμνηστία.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, πρόσθεσε η οργάνωση.

Η έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πρώην φύλακες και αξιωματικοί, κρατούμενοι, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και ειδικοί φυλακών στη Συρία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ