Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, ευελπιστούν να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό κοινών κανόνων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιριών και να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα φορολογικών παραδείσων.
Στόχος της συνεδρίασης είναι να γεφυρωθούν οι διαφορετικές θέσεις για το πώς θα πρέπει να φορολογούνται τα μερίσματα πολυεθνικών εταιριών και το πώς θα πρέπει να ορίζεται ένας φορολογικός παράδεισος, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να ανακτήσει έσοδα από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και εταιρίες που αθέμιτα μειώνουν το φορολογικό τους βάρος μεταφέροντας κέρδη σε χώρες με χαμηλό ή μηδενικό φορολογικό συντελεστή.
«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών Έντουαρτ Σικλούνα σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση.
Οι υπουργοί ήταν αισιόδοξοι για μια συμφωνία για τη φορολογία των μερισμάτων. «Αναμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο στόχος είναι να σταματήσουν οι πολυεθνικές να εκμεταλλεύονται τους διαφορετικούς κανόνες για τη φορολογία και τις εκπτώσεις φόρων στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, οι οποίοι τους επέτρεψαν να μειώσουν δραστικά το φορολογικό τους βάρος.
Ο Σικλούνα δήλωσε ότι η συμφωνία ίσως εξαρτάται από περισσότερους συντονισμένους κανόνες προκειμένου να αποτρέπονται οι πολυεθνικές να αποφεύγουν τη φορολόγηση των μερισμάτων τους, αλλά με μια δέσμευση που θα διασφαλίζει ότι οι εταιρίες δεν θα καταβάλλουν διπλούς φόρους στο πλαίσιο του νέου συστήματος.
Λίστα φορολογικών παραδείσων
Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν στα κριτήρια για τον ορισμό ενός φορολογικού παραδείσου. Οι προσπάθειες να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λίστα με «μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες» έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να διατηρούν τη δική τους, συχνά κενή, λίστα.
Ωστόσο, η ιδέα δημιουργίας μιας κοινής λίστας έχει κερδίσει έδαφος μετά τις επανειλημμένες αποκαλύψεις μαζικής φοροαποφυγής σε χώρες όπως ο Παναμάς και οι Μπαχάμες.
Οι χώρες που επιβάλλουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή δεν θα θεωρηθούν αυτομάτως φορολογικός παράδεισος. Αλλά ίσως τους ασκηθούν πιέσεις, ή ακόμα και να απειληθούν με κυρώσεις, εάν δεν συνεργαστούν με την ΕΕ σε φορολογικά ζητήματα ή εάν ενθαρρύνουν υπεράκτιες δομές. Η λίστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του έτους. Μέχρι στιγμής, έχουν σταλεί επιστολές σε 92 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, για να ξεκινήσει ένας έλεγχος των πρακτικών που θα δυνητικά μπορούν να διευκολύνουν τη φοροαποφυγή.
σχόλια