ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η Αναστασία Σιάπκα των Geek Islands έχει βάλει σκοπό να εκπαιδεύσει τεχνολογικά κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας

Η Αναστασία Σιάπκα των Geek Islands έχει βάλει σκοπό να εκπαιδεύσει τεχνολογικά κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας Facebook Twitter
0

— Τι είναι το Geek Islands;

Μας αρέσει πολύ να παρομοιάζουμε το Geek Islands με ένα νοητό «αρχιπέλαγος» του οποίου οι κάτοικοι μεταδίδουν τις τεχνολογικές τους γνώσεις μέσω διαδικτυακών μαθημάτων, αλλά και εργαστηρίων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Προσφέροντας την ευκαιρία για εκμάθηση τεχνολογικών δεξιοτήτων σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, σκοπός μας είναι να επιτύχουμε ισότιμη πρόσβαση όλων στην τεχνολογική εκπαίδευση ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών. Παράλληλα, στοχεύουμε στην αναζωογόνηση δυσπρόσιτων ελληνικών περιοχών και στην ανάδειξη τους ως κοιτίδων δημιουργικότητας και καινοτομίας. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, τα Greek Ιslands να γίνουν Geek Ιslands! Είναι αρκετά λυπηρό το ότι μόλις το 18,2% των Ελλήνων είναι ψηφιακά εγγράμματο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι διπλάσιος, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι στο άμεσο μέλλον το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες και οι θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο αυξάνονται συνεχώς. Τέτοιου είδους δεδομένα μάς έκαναν να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και σε ποιες περιοχές θα είχαμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

— Πώς γεφυρώνετε το ψηφιακό χάσμα;

Προσπαθούμε να το καταφέρουμε μέσα από δύο διαστάσεις. Αφενός ταξιδεύοντας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες, αφετέρου δημιουργώντας μια διαδικτυακή πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία θα προσφέρει εξ αποστάσεως μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων. Με τον συνδυασμό αυτών των δύο πυλώνων ενισχύουμε το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων και μακροπρόθεσμα την απασχολησιμότητά τους.

— Ιδανικά, τι θα χρειαζόταν να γίνει από το κράτος ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;

Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε οι κάτοικοι των περιοχών να συμμετέχουν ισότιμα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Επένδυση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές των απομακρυσμένων περιοχών. Επιμόρφωση των ανέργων ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο.

— Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε κι άλλα νησιά πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους νεότερους κατοίκους των νησιών ώστε να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αρχείο
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ