Χαβάη εναντίον Τραμπ: Η πρώτη πολιτεία που στρέφεται κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος

Χαβάη εναντίον Τραμπ: Η πρώτη πολιτεία που στρέφεται κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος Facebook Twitter
0

Επείγουσα παρέμβαση δικαστηρίου ζήτησε την Τετάρτη η πολιτεία της Χαβάης, κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο τίθενται περιορισμοί στην είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες.


Με το επιχείρημα ότι το νέο διάταγμα παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η πολιτεία ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Χαβάη να εκδώσει προσωρινή εντολή αναστολής του διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα. 

Είναι η πρώτη αγωγή που κατατίθεται κατά του αναθεωρημένου διατάγματος και η ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου, μία ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.


Ο επαρχιακός δικαστής Ντέρικ Γουάτσον αποφάνθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα πως η πολιτεία μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του νέου διατάγματος του Τραμπ. Ο ίδιος είπε πως η πολιτεία μπορεί να αναθεωρήσει την αρχική αγωγή της, με την οποία είχε προσβάλει το αρχικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τη Δευτέρα μια τροποποιημένη εκδοχή του διατάγματος, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφύγων και πολιτών από έξι χώρες. Το Ιράκ (που βρισκόταν στην αρχική λίστα) βγαίνει από τον κατάλογο των χωρών αυτών, ενώ παραμένουν το Ιράν, η Λιβύη, η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη – η κατάσταση της οποίας δεν δίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, τη δυνατότητα να επιβεβαιωθεί με τον σωστό τρόπο ποιες χώρες έχουν επισκεφθεί προηγουμένως οι ταξιδιώτες.  Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες που έχουν βίζα σε ισχύ θα επιτρέπεται να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Οι Σύροι δεν υπόκεινται πλέον σε αναστολή των αιτήσεων για την απόκτηση καθεστώτος πρόσφυγα για επ' αόριστον περίοδο. Εμπίπτουν στην ίδια απαγόρευση των 120 ημερών όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ενώ η διάκριση που αποδιδόταν σε θρησκευτικές μειονότητες δεν περιλαμβάνεται στο νέο διάταγμα.


Η Χαβάη υποστηρίζει πως τα δημόσια πανεπιστήμιά της μπορεί να υποστούν πλήγμα από το διάταγμα επειδή θα έχουν δυσκολίες να προσελκύσουν φοιτητές και να προσλάβουν διδακτικό προσωπικό. Υποστηρίζει επίσης πως η οικονομία της νησιωτικής πολιτείας θα υποστεί μείωση τουρισμού. Τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες «σημείωσαν αιφνίδια πτώση» μετά τις ενέργειες του Τραμπ.


Μαζί με την πολιτεία, αγωγή κατά του αναθεωρημένου διατάγματος ασκεί και ο Ισμαήλ Έλσιχ, ένας αμερικανός πολίτης από την Αίγυπτο ο οποίος είναι ιμάμης στη Μουσουλμανική Ένωση της Χαβάης και η πεθερά του οποίου ζει στη Συρία, σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής.


«Αυτό το δεύτερο εκτελεστικό διάταγμα αντιμετωπίζει τα ίδια νομικά προβλήματα όπως και το πρώτο», ανέφερε η πολιτεία της Χαβάης στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη. Το διάταγμα του προέδρου «υποβάλλει ένα τμήμα του πληθυσμού της Χαβάης, περιλαμβανομένου του δρα Έλσιχ, της οικογένειάς του και μελών του τεμένους του, σε διακρίσεις και υποτιμητική μεταχείριση», αναφέρεται.


Στην αγωγή προστίθεται επίσης πως ο Έλσιχ φοβάται πως η πεθερά του δεν θα μπορεί να εισέλθει στη χώρα βάσει του νέου διατάγματος. «Η οικογένεια καταστρέφεται», υπογραμμίζεται στην αγωγή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM