Επιστολή Γκουαλτιέρι προς Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και EMΣ για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα

Επιστολή Γκουαλτιέρι προς Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και EMΣ για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Επιστολή προς τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών - Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και EMΣ, απέστειλε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Κοινοβουλευτικό 'Ελεγχο του Ελληνικού Προγράμματος (FAWG: Financial Assistance Working Group), Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.


Ο κ. Γκουαλτιέρι ζητά για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, «να λάβουν υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».


Ζητά, επίσης, από τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, να ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο «σχετικά με την εκτίμησή τους για την έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων και τις συστάσεις της» καθώς και «σε ποιο βαθμό την έχουν λάβει υπόψη κατά τη διαμόρφωση των απόψεών τους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας».


Σημειώνεται ότι η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Κοινοβουλευτικό 'Ελεγχο του Ελληνικού Προγράμματος (FAWG: Financial Assistance Working Group), πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση ανταλλαγής απόψεων με τον καθηγητή Γκέρχαρντ Μπος, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (Expert Group) που συγκροτήθηκε για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.


Η επιστολή Γκουαλτιέρι προς τους θεσμούς εστάλη μετά από πρόταση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.


Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Μέσα στις προτάσεις του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται με σαφήνεια και η επαναφορά ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο πόρισμα μιας Επιτροπής που οι ίδιοι συγκρότησαν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ».


Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του Ρ. Γκουαλτιέρι:

Αξιότιμοι κύριοι/ες Juncker, Lagarde, Draghi, Regling,


Η Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική Βοήθεια (Financial Assistance Working Group) πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση ανταλλαγής απόψεων με τον Καθηγητή Γκέρχαρντ Μπος, ο οποίος ήταν μέλος της «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα».


Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων συγκροτήθηκε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης τον Αύγουστο του 2015, με την εντολή να διεξάγει «μια διαδικασία διαβούλευσης (....) για την αναθεώρηση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών απολύσεων, συνδικαλιστικής δράσης και συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρώπης.


Η έκθεσή τους δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016 εστάλη σε εσάς με σκοπό να το λάβετε υπόψη σας, σύμφωνα με τη συμφωνημένη εντολή της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων. Είναι στην αντίληψή μου ότι τα μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων δεν έχουν, μέχρι σήμερα, λάβει οποιαδήποτε σχόλια ή δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν εσάς ή τις υπηρεσίες σας επισήμως για τα αποτελέσματα της εργασίας τους και τις συστάσεις τους.


Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα αποτελεί κεντρικό σημείο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήμουν ευγνώμων, αν θα μπορούσατε να με ενημερώσετε σχετικά με την εκτίμησή σας για την έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων και τις συστάσεις της, και να μου πείτε σε ποιο βαθμό την έχετε λάβει υπόψη κατά τη διαμόρφωση των απόψεών σας αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας.


Η απάντησή σας είναι μια πολύτιμη συμβολή στο έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδίως στο πλαίσιο της «Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική Βοήθεια».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ