«Αντιμετωπίζεται με σεβασμό σε όλο τον κόσμο. Έχει μείνει στην εξουσία περισσότερο από 12 προέδρους των ΗΠΑ. Αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα και την τάξη. Αλλά το βασίλειό της βρίσκεται σε αναταραχή, και οι υπήκοοι της είναι σε άρνηση και δεν δέχονται ότι η βασιλεία της θα τελειώσει κάποτε. Γι' αυτό το παλάτι έχει ένα σχέδιο», γράφει η εφημερίδα Guardian, η οποία αποκαλύπτει τον μυστικό κωδικό και το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το Μπάκιγχαμ για την περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «θα κλείσουν τα μάτια της και ο Κάρολος θα είναι βασιλιάς. Τα αδέρφια του θα φιλήσουν το χέρι του. Ο πρώτος αξιωματούχος που θα διαχειριστεί την είδηση θα είναι ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας, ο Sir Christopher Geidt». Εκείνος θα επικοινωνήσει με την πρωθυπουργό και θα της πει την κωδική φράση.
Όταν πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος Ε', ο κωδικός ήταν «Hyde Park Corner», προκειμένου να μην καταλάβουν οι χειριστές τηλεφώνου τι έχει συμβεί. Το σχέδιο για τη βασίλισσα Ελισάβετ ονομάζεται «Γέφυρα του Λονδίνου». Οπότε, για να ενημερωθεί η πρωθυπουργός -αφότου τη ξυπνήσουν σε περίπτωση που κοιμάται, όπως αναφέρεται- θα της πουν μέσω ασφαλούς σύνδεσης πως «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».
Στη συνέχεια, από το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία στο Λονδίνο, η είδηση του θανάτου θα πάει σε 15 κυβερνήσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα είναι επίσης αρχηγός κράτους, ενώ θα ενημερωθούν άλλες 36 χώρες της Κοινοπολιτείας στις οποίες η βασίλισσα κατέχει συμβολική θέση.
Μετά θα ενημερωθούν οι πρέσβεις και οι ηγέτες κρατών, και τα νέα αναμένεται να φτάσουν πολύ γρήγορα στο Press Association και κατ' επέκταση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, ένας υπάλληλος με ρούχα πένθους θα βγει από την πόρτα του Παλατιού του Μπάκιγχαμ και θα τοιχοκολλήσει την είδηση στις θύρες, ενώ η ιστοσελίδα του παλατιού θα δείχνει μόνο το κείμενο αυτό, σε σκούρο φόντο.
Τα μέσα ενημέρωσης θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να δημοσιεύσουν τις νεκρολογίες. Σύμφωνα με τη Guardian, οι Times έχουν ήδη έτοιμο υλικό για 11 ημέρες, ενώ το Sky News και το ITN κάνουν πρόβες εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο θανάτου, αντικαθιστώντας το όνομα της βασίλισσας με το «κυρία Ρόμπινσον».
Σημειώνεται ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
σχόλια