Άλλη μια περιπέτεια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού;

Άλλη μια περιπέτεια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού; Facebook Twitter
Το Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, 1922, έδρα της ομάδας του Παναθηναϊκού και πολυαθλητικός χώρος. Από το 1981 το επίσημο όνομά του είναι Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης.
0

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδίως το σχέδιό της για να «αλλάξει όψη η πρωτεύουσα», το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία: ανάπλαση του ιστορικού κέντρου με ευρείες παρεμβάσεις στην όψη του εμπορικού κέντρου της Αθήνας από το Σύνταγμα έως τον Κεραμεικό, αστικό πάρκο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με γκρέμισμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού και ενοποίηση, μέσω υπογειοποίησης της λεωφόρου, με τα προσφυγικά, νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο πάρκο στο Γουδί και, τέλος, «έργα πνοής» στον Ελαιώνα.

Ευλόγως τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο ζήτημα της δημιουργίας του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, ένα διαρκές αίτημα των πολυάριθμων οπαδών της μεγαλύτερης ομάδας της πόλης, με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις από το βατερλό του προηγούμενου σχεδίου για δημιουργία του γηπέδου στον Βοτανικό. Η κυβερνητική πρόταση αφορά έκταση 70 περίπου στρεμμάτων στο κέντρο του πάρκου στο Γουδί, πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας, στη βόρεια πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη, που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και λειτουργεί τώρα ως φυτώριο. Στην πρόταση γίνεται αναφορά και στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, ένα ζήτημα που είναι σε εκκρεμότητα από το 1985. Το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 965 στρεμμάτων, από τα οποία αυτήν τη στιγμή τα 550 ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα υπόλοιπα στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία είναι λίγο περίεργη, εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που υποτίθεται ότι είναι προς το όφελός μας να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να εξαγγέλλονται μακρόπνοα σχέδια χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Επίσης, κανένας δεν πίεζε την κυβέρνηση στην παρούσα φάση για γήπεδο στον Παναθηναϊκό.

Σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε ότι από τη στιγμή που το σχέδιο υποστηριχθεί από τον Παναθηναϊκό και την πολιτεία, ο δήμος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια. Αντίθετα, ο δήμαρχος του όμορου Δήμου Παπάγου-Χολαργού, Ηλ. Αποστολόπουλος, δεν εμφανίστηκε τόσο διαλλακτικός, μίλησε για «fast track κατασκευή γηπέδου, καταλύοντας κάθε έννοια νομιμότητας και περιβαλλοντικών όρων» και απείλησε με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε και ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας σε ανάρτησή του στο Facebook: «[...] Θα το γράψω όσο πιο ψύχραιμα μπορώ. Το στάδιο του Παναθηναϊκού δεν χωράει στο Γουδί. 1) Γιατί βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με τα μεγάλα νοσοκομεία, τα δύο στρατιωτικά και τα δύο πολιτικά, το "Γεννηματά" και το "Σωτηρία". 2) Γιατί βρίσκεται επίσης σε άμεση επαφή με την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. 3) Γιατί βρίσκεται εντός της Β' Ζώνης Προστασίας Υμηττού. 4) Γιατί διαλύει μια μεγάλη περιοχή αμιγούς κατοικίας, όπως είναι του Παπάγου. 5) Γιατί βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί. 6) Γιατί προκειμένου να κατασκευαστεί, θα καταστραφούν εκατοντάδες στρέμματα "υψηλού" πρασίνου, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του Ιλισού. Ας υποθέσουμε ότι όσα λέγαμε τόσα χρόνια αγνοούνται, ότι οι αγώνες για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί αγνοούνται. [...] Καμία Τρόικα δεν μας πιέζει γι' αυτό, κανένα μνημόνιο δεν έχει ως προαπαιτούμενο την καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, ούτε των Ζωνών Προστασίας Υμηττού. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτή την κίνηση που με περισσή ρηχότητα και άγνοια κινδύνου πάτε να δημοσιοποιήσετε σήμερα».


Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία είναι λίγο περίεργη, εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που υποτίθεται ότι είναι προς το όφελός μας να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να εξαγγέλλονται μακρόπνοα σχέδια χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Επίσης, κανένας δεν πίεζε την κυβέρνηση στην παρούσα φάση για γήπεδο στον Παναθηναϊκό. Η ΠΑΕ είχε εξαγγείλει προσφάτως με κάθε επισημότητα έργα ανακαίνισης του υπάρχοντος σταδίου, ενώ η ΚΑΕ προχωρούσε σχέδιο με την Deloitte για μετακόμιση ολόκληρης της ομάδας στο ΟΑΚΑ. Όπως και να 'χει, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της επιχειρηματολογίας για την κατασκευή γηπέδου στην καρδιά μιας πράσινης έκτασης, στην οποία εδώ και χρόνια ομάδες της πόλης ζητούν να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο από ανθρώπους που λίγα χρόνια πριν μπλόκαραν τη δημιουργία του στον Βοτανικό, με την προστασία των κορμοράνων να αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους.

Τrivia

Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Το Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, 1922, έδρα της ομάδας του Παναθηναϊκού και πολυαθλητικός χώρος. Από το 1981 το επίσημο όνομά του είναι Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης.

Το 1924 το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν το μοναδικό στη χώρα που μπορούσε να φιλοξενήσει 6.000 θεατές. Από το 1928 το γήπεδο είχε ξύλινες κερκίδες. Το 1936 επιτάχθηκε εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να λειτουργήσει ως νοσοκομείο και ορφανοτροφείο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής ο διευθυντής του γηπέδου Αντώνης Βρεττός, παρότι το γήπεδο είχε επιταχθεί από τους Ιταλούς, μετέτρεψε τους απρόσιτους χώρους σε χώρους αντίστασης εξοπλισμένους με ραδιόφωνα, ενώ 4 ημέρες πριν από την αποχώρηση των Γερμανών ύψωσε την ελληνική σημαία στο γήπεδο, την πρώτη στην ελεύθερη Αθήνα.

Το 1959 στον χώρο του γηπέδου λειτούργησε το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της Ελλάδας. Πρόκειται για τον λεγόμενο «Τάφο του Ινδού», χωρητικότητας 1.500 θεατών.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM