Η Αυστρία δίνει χρήματα στους πρόσφυγες για να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η Αυστρία δίνει χρήματα στους πρόσφυγες για να εγκαταλείψουν τη χώρα Facebook Twitter
1

Τις προσπάθειες για την οικειοθελή επιστροφή προσφύγων από την Αυστρία στις χώρες προέλευσής τους εντείνει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα ανακοίνωσε, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, την καταβολή βοήθειας ύψους 1.000 ευρώ στους πρώτους 1.000 πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χώρα.

 

Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το 2019 να έχουν εγκαταλείψει την Αυστρία -κατά το δυνατόν οικειοθελώς- 50.000 πρόσφυγες που δεν έχουν προοπτική παραμονής στη χώρα, ή για τους οποίους κατέληξε αρνητικά η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

 

Στο πλαίσιο αυτό εντατικοποιείται η εκστρατεία ενημέρωσης για την επιλογή της οικειοθελούς επιστροφής, που ήδη φέρεται να έχει θετικά αποτελέσματα, και όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Ασύλου, Βόλφγκανγκ Τάουχερ, η Αυστρία βρίσκεται διεθνώς στην τρίτη θέση σε σχέση με οικειοθελείς επιστροφές προσφύγων. Μέσα στο 2016 εγκατέλειψαν τη χώρα συνολικά 10.700 πρόσωπα, από τα οποία τα 5.800 οικειοθελώς.

 

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως το ποσό των 1.000 ευρώ ως βοήθεια επιστροφής δεν προβλέπεται για όλους, αλλά για πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν σε διαδικασία ασύλου μέχρι τις 15 Μαρτίου 2017, όπως επίσης δεν προβλέπεται για πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά μόνον για πρόσφυγες από απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, ή από αφρικανικές χώρες.

 

Ο ίδιος δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα για τις περαιτέρω ενέργειες μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της καταβολής των 1.000 στους πρώτους 1.000 πρόσφυγες, άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως αυτό θα συνεχιστεί σε μία επόμενη φάση, χωρίς να είναι γνωστό το ύψος της βοήθειας επιστροφής που θα καταβάλλεται.

 

Βοήθεια για την επιστροφή προσφύγων υπήρξε και στο παρελθόν και προέβλεπε ως ανώτατο ποσό τα 500 ευρώ, που καταβάλλονταν μόνον σε πολίτες που προέρχονταν από συγκεκριμένες χώρες, όπως η Νιγηρία.

 

Από την πλευρά της μεγαλύτερης αυστριακής ανθρωπιστικής οργάνωσης "Caritas", ο γενικός γραμματέας της, Μπερντ Βάχτερ, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της οικειοθελούς επιστροφής προσφύγων, τόνισε την μεγαλύτερη ακόμη σημασία που θα έχει η καλύτερη διοργάνωση της επανένταξης των ανθρώπων στις χώρες προέλευσής τους.

 

Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι στην Αυστρία για την παροχή ασύλου ανήλθε τις 37.300 και ήταν αισθητά μικρότερος σε σχέση με το 2015 που είχε φθάσει τις 90.000.

 

Αναλυτές στη Βιέννη επισημαίνουν πως σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, που ανέρχεται σε 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός κάνοντας κανείς σύγκριση, για παράδειγμα, με τη Γαλλία, όπου με έναν σχεδόν οκταπλάσιο πληθυσμό από εκείνον της Αυστρίας, ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων ήταν πέρυσι μόλις 61.830.

 

Μέσα στο 2016 εκδόθηκαν στην Αυστρία συνολικά 57.412 αποφάσεις ως προς τη χορήγηση ασύλου, με τις 23.257 να είναι απορριπτικές και τις 23.894 να είναι θετικές, και από αυτές σε ποσοστό 71% αφορούσαν Σύρους στους οποίους αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα και παρέχεται άσυλο, ενώ ακολουθούν πολίτες προερχόμενοι από το Αφγανιστάν.

 

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο του 2016 ανώτατο ημερήσιο όριο 80 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονταν δεκτοί είχε προσδιοριστεί στις 37.500, με στόχο ο συνολικός αριθμός χορήγησης ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.

 

Ο αριθμός των 90.000 αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στη διάρκεια του 2015 στην Αυστρία, είναι μεν κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2014, όταν είχαν φθάσει στις 28.000, αλλά υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956 -κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία- που θεωρείται ο ιστορικά υψηλότερος για την Αυστρία.

 
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM