Περίπου 4.400 μετανάστες διασώθηκαν χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια πολλών επιχειρήσεων τις οποίες συντόνισαν το λιμενικό σώμα της Ιταλίας και η ακτοφυλακή της Λιβύης.
Σήμερα, 1.500 άνθρωποι εντοπίστηκαν σε 11 φουσκωτές βάρκες και δύο ξύλινα πλεούμενα και διασώθηκαν από σκάφη του ιταλικού λιμενικού, του ισπανικού πολεμικού ναυτικού και της γερμανικής ΜΚΟ Jugend Rettet.
Χθες Πέμπτη, διασώθηκαν 2.900 μετανάστες: οι 2.300 από αυτούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα, μεταφέρονται στην Ιταλία, ενώ άλλοι 580, που βρέθηκαν στα λιβυκά χωρικά ύδατα, μεταφέρθηκαν πίσω στο έδαφος της Λιβύης.
Από το 2016, οι αναχωρήσεις μεταναστών από τη Λιβύη γίνονται συχνά κατά κύματα: πάνω από 13.000 άνθρωποι διασώθηκαν μέσα σε πέντε ημέρες τον Μάιο του 2016, 14.000 μέσα σε τέσσερις ημέρες στα τέλη του Αυγούστου, 10.800 την 3η και την 4η Οκτωβρίου και ακόμη 8.500 φέτος το Πάσχα.
Κάθε φορά, η δεύτερη ημέρα είναι η κρισιμότερη, διότι πολλά πλοία που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης πλέουν ήδη προς την Ιταλία για να μεταφέρουν τους μετανάστες που περισυνελέγησαν την προηγουμένη.
Ενώπιον μιας επιτροπής του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, ο ναύαρχος Βιντσέντσο Μελόνε, αξιωματικός του ιταλικού λιμενικού, δεν έκρυψε την οργή του. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια τραγωδία απίστευτων διαστάσεων», τόνισε και απαίτησε η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή FRONTEX να δώσει εντολή στα σκάφη της, που περιπολούν αυτή τη στιγμή περίπου 70 μίλια από τις λιβυκές ακτές, να «πλεύσουν προς νότον» ώστε να αποφευχθεί νέα αναζωπύρωση της κρίσης.
Ερωτηθείσα σχετικά σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος της FRONTEX διευκρίνισε ότι η υπηρεσία έχει αναπτύξει στην περιοχή το τρέχον διάστημα έντεκα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ιταλικών, όπως επίσης και τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης Τρίτων, η οποία έχει στόχο να ελεγχθεί κάθε είδους διακίνηση στην κεντρική Μεσόγειο.
Πολλά πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και του ιταλικού λιμενικού που διασώζουν μετανάστες δρουν με τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Οι μετανάστες που αναχαιτίζονται ή σώζονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα συχνά οδηγούνται σε κέντρα κράτησης πριν απελαθούν πίσω στις χώρες τους. Πολλοί εξ αυτών πέφτουν στα χέρια κυκλωμάτων εκβιαστών και αντιμετωπίζουν πολλές φορές βίαιη μεταχείριση από δίκτυα διακινητών.
Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια νέα έκθεση με την οποία καταγγέλλει την κατάσταση στους καταυλισμούς μεταναστών: λιγοστά τρόφιμα, έλλειψη νερού, υπερπληθυσμός, έλλειψη εξαερισμού και υγιεινής, κάτι που φταίει για πολλές μολύνσεις, σημάδια από χτυπήματα.
Από την αρχή της χρονιάς, στις ακτές της Ιταλίας έχουν φτάσει πάνω από 45.700 μετανάστες, ένας αριθμός αυξημένος κατά 30% και πλέον σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, που σημειωτέον δεν συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους οι οποίοι περισυνελέγησαν χθες και σήμερα.
Τουλάχιστον 1.244 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο φέτος στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δηλαδή ένας για κάθε 39 ανθρώπους που διασώθηκαν.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια