Μια γυναίκα εξηγεί στην κόρη της με τον πιο τέλειο τρόπο γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου

1

Αρκεί να αναζητήσει κανείς μία τόση δα συμβουλή, λόγου χάριν για το ποια είναι η καλύτερη μάσκαρα της αγοράς. Ή για το πώς εφαρμόζει καλύτερα το make up. Ή για να κάνει contouring. Αυτομάτως το YouTube έχει να του προσφέρει αμέτρητες, άπειρες ώρες με νεαρά κορίτσια -ή μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, με επίσης άπειρες συμβουλές ομορφιάς. Συμβουλές που για να εφαρμοστούν χρειάζονται και (άπειρο) χρόνο. Η διαδικασία του μακιγιάζ έτσι κι αλλιώς χρειάζεται ώρα, σίγουρα πάντως αρκετό χρόνο από την καθημερινότητα μιας γυναίκας μπροστά στον καθρέφτη. 

  

Και δεν είναι απλώς ότι πρόκειται για αγαπημένη συνήθεια, ταυτισμένη με την πλειονότητα των γυναικών ή ότι ακριβώς η αγάπη για τα καλλυντικά και τις κούρες ομορφιάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα των σεξιστικών αστείων. Πρόκειται για κάτι πολύ πιο σημαντικό, που αν το επισημάνει κανείς θα του χρεώσουν φεμινιστικές τάσεις, ένα "ταμπού" στο οποίο δεν υπάρχει τρόπος να αναφερθεί είτε για να μη φανεί κακός είτε για να μην τον αποκαλέσουν φεμινιστή. 

Αποφάσισα να της διδάξω μια βασική αρχή: για θέματα εξωτερικής εμφάνισης, για θέματα, δηλαδή, αμελητέα και μη ουσιώδη, ό,τι σου τρώει πάνω από 15 λεπτά, απλώς δεν αξίζει τον κόπο σου.

Ωστόσο, μια μητέρα βρήκε τον πιο τέλειο τρόπο για να εξηγήσει στην κόρη της γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου. Ο λόγος για τη γνωστή, βραβευμένη μυθιστοριογράφο Zadie Smith, η οποία μιλώντας στην 7χρονη κόρη της για όλο αυτόν τον φαινομενικά θαυμαστό κόσμο της ομορφιάς και των καλλυντικών είχε το καλύτερο δυνατό επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, μιλώντας σε ένα κοριτσάκι. 

«Δεν είναι απλώς ότι θα ξοδεύεις άσκοπα τον χρόνο σου. Ας πούμε ότι ο αδελφός σου δεν θα χρειαστεί ποτέ να να ξοδέψει χρόνο για κάτι τέτοιο. Θα είναι πάντα πανέτοιμος για οτιδήποτε, θα μπορεί να φύγει από κάπου για να πάει κάπου αλλού τη στιγμή που θα το χρειαστεί, και δεν θα δίνει δεκάρα αν εσύ χρειάζεσαι μια ολόκληρη ώρα για να κάνεις το μακιγιάζ σου», είπε η Smith στην κόρη της, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια φεστιβάλ βιβλίου στο Εδιμβούργο. 

Ο λόγος για τον οποίο το έκανε αυτό, ήταν διότι, όπως είπε, γιατί πριν από λίγο καιρό διαπίστωσε ότι η μικρή περνούσε αρκετό χρόνο της μέρας της παρατηρώντας τον εαυτό της στον καθρέφτη. «Όταν συνειδητοποίησα τι κάνει, προβληματίστηκα. Και αποφάσισα να της διδάξω μια βασική αρχή: για θέματα εξωτερικής εμφάνισης, για θέματα, δηλαδή, αμελητέα και μη ουσιώδη, ό,τι σου τρώει πάνω από 15 λεπτά, απλώς δεν αξίζει τον κόπο σου. Θεώρησα σωστό να τη πω αυτό, παρά να της κάνω μία μίνι διάλεξη περί γυναικείας ομορφιάς, προτίμησα να καταλάβει το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, για παράδειγμα, πόση ώρα μου παίρνει εμένα να ντυθώ και να ετοιμαστώ».

Μια γυναίκα εξηγεί στην κόρη της με τον πιο τέλειο τρόπο γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου Facebook Twitter
Η βραβευμένη μυθιστοριογράφος Zadie Smith εξήγησε στην 7χρονη κόρη της γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου.

Βέβαια, αυτή η κουβέντα της Smith -η οποία είναι αντικειμενικά μια όμορφη γυναίκα- πυροδότησε εκ νέου μία ευρύτερη κουβέντα για τη βιομηχανία ομορφιάς και το φύλο, με αρκετά περιοδικά μόδας να στέκονται επικριτικά απέναντι στη δήλωση της. Μάλιστα, αρκετά άρθρα από γνωστούς beauty editors υπερασπίζονταν και τη θέση που λέει ότι πολλοί άνθρωποι και όχι μόνο γυναίκες απολαμβάνουν την τελετουργία που κρύβεται πίσω από την ημερήσια ρουτίνα ομορφιάς τους και ότι δεν μπορείς να απορρίπτεις με τέτοιες γενικεύσεις κάτι που κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα.

  

Όμως, τα λόγια της μπεστσελερίστα μυθιστοριογράφου έρχονται μάλλον την κατάλληλη στιγμή και παρά τη δυσφορία που ίσως αισθάνονται με τέτοιες δηλώσεις οι απανταχού fashions / beauty editors και οι εταιρείες προϊόντων ομορφιάς. Εδώ και καιρό, στη Βρετανία -και όχι μόνο- τα όσα καταγράφονται σε στατιστικές, έρευνες και σχετική αρθρογραφία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ομορφιά και τον εαυτό τους τα νεαρά κορίτσια, περιγράφει μία μάλλον απαισιόδοξη (για τις νέες γυναίκες) κατάσταση. 

Η εμμονή της ομορφιάς, η σχεδόν νοσηρή ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση και ο καταιγισμός μη ρεαλιστικών προτύπων μέσω των social media κάνει το μήνυμα της Smith ακόμη πιο ουσιαστικό στην παρούσα φάση. Κάτι που φυσικά αποδείχθηκε από το μένος με το οποίο κατέγραψαν και ανέλυσαν την απάντηση της online γυναικεία περιοδικά, που εκτός από τον εκνευρισμό τους, φρόντισαν να εικονογραφήσουν το θέμα με τις λιγότερο κολακευτικές φωτογραφίες της συγγραφέως που θα μπορούσαν να εντοπίσουν. Μικρόψυχο; Απλώς ενδεικτικό των αληθινών προθέσεων των ανθρώπων που εμμονικά υπηρετούν την -ανύπαρκτη και δαπανηρή- τελειότητα της εξωτερικής εμφάνισης πάντα... 

Με στοιχεία από London Times, The Cut, Metro.co.uk

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Όταν κάτι σου αρέσει πραγματικά και απολαμβάνεις τη διαδικασία του, τότε επιτρέπεται να ασχολείσαι με αυτό όσο θες, γιατί το κάνεις για τη δική σου απόλαυση και ευχαρίστηση και δεν είναι χάσιμο χρόνου.Όταν όμως το κάνεις για να αρέσεις στους άλλους, τότε καταντά εμμονή και βασανιστήριο που σε δεσμεύει.Αυτό πρέπει να κοιτάμε να αποφέυγουμε.Όλα τα άλλα...