Έπεσε η κυβέρνηση της Ισλανδίας εν μέσω σκανδάλου με έναν παιδεραστή - Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές

Έπεσε η κυβέρνηση της Ισλανδίας εν μέσω σκανδάλου με έναν παιδεραστή - Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, τις δεύτερες σε διάστημα περίπου ενός έτους, μετά την απόσυρση ενός εκ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό.


«Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε... Προκηρύσσω εκλογές», δήλωσε ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον.


Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2017, τον Νοέμβριο όπως επισήμανε ότι προτιμά ο πρωθυπουργός, λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετά τις τελευταίες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.

Το νέο σκάνδαλο, που ρίχνει αυτή τη φορά την κυβέρνηση, σχετίζεται με έναν παιδεραστή και συγκεκριμένα με την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού έγραψε μια επιστολή συνιστώντας να «αποκατασταθεί η τιμή» ενός καταδικασθέντα για παιδεραστία. 

Ένα παλιό ισλανδικό σύστημα, επιτρέπει στους καταδικασθέντες να επανακτήσουν κάποια πολιτικά δικαιώματα -όπως για παράδειγμα να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα- εάν εξασφαλίσουν τρεις συστατικές επιστολές από άτομα «καλού χαρακτήρα».

Όπως αναφέρει το BBC, οι Ισλανδοί είχαν τρομοκρατηθεί από τη μυστική υποστήριξη προς τον Hjalti Sigurjón Hauksson, ο οποίος καταδικάστηκε το 2004 για τον σχεδόν καθημερινό βιασμό της θετής κόρης του, επί 12 χρόνια, από όταν το κοριτσάκι ήταν 5 ετών. Εξέτισε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας κατηγορήθηκε επίσης για απόπειρα συγκάλυψης, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος είχε γράψει την συστατική επιστολή. Το γεγονός ότι ήταν ο πατέρας του πρωθυπουργού έγινε γνωστό μόλις την Πέμπτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται ωστόσο να το γνώριζε από τον Ιούλιο.

Το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης, Bright Future, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της «σοβαρής απώλειας εμπιστοσύνης».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM