Περί κοινωνικού δαρβινισμού

Περί κοινωνικού δαρβινισμού Facebook Twitter
0

Αντιδράσεις προκάλεσε η φράση του κ. Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ που ως άλλος υπέρμαχος του κοινωνικού δαρβινισμού δήλωσε πως δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, καθώς ''κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση''.

Κι όμως, ο αγώνας για τη θεσμική βελτίωση των συνθηκών ισότητας δεν είναι μάταιος. Η πολιτεία θα έπρεπε να προσφέρει το έδαφος ώστε κοινωνικές, οικονομικές και σεξουαλικές ανισότητες να εξαλείφονται.

Πολλές πληθυσμιακές ομάδες μάχονταν και μάχονται για ίσα δικαιώματα, μάχονταν και μάχονται για να μη θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι σουφραζέτες έδωσαν μάχη για να μπορέσουν οι γυναίκες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Οι αφροαμερικανοί έδωσαν μάχη για κοινωνική και πολιτική ισότητα. Οι ομοφυλόφιλοι δίνουν μάχη για να έχουν το δικαίωμα να δουν τον άνθρωπο που αγαπάνε στην εντατική. Τα άτομα περιορισμένης κινητικότητας δίνουν μάχη για να μπορούν να κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια της Αθήνας. Οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες δίνουν μάχη για να έχουν τα κορίτσια πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Η οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει πως ''Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.'' Επιπλέον, η αναγνώριση και η υποστήριξη βασικών ατομικών δικαιωμάτων μέσω θεσμικών αποφάσεων επιδρά θετικά σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έκθεση του UNFPA εκτιμά πως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αποκόμιζαν κέρδη άνω των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αν τα κορίτσια ολοκλήρωναν τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσω της αρωγής και της παιδείας οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μπορούν να αμβλυνθούν. Και αυτό δεν έιναι αυταπάτη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ