Το άγαλμα ενός νεαρού κοριτσιού που στέκεται απέναντι από τον ταύρο της Wall Street και τον κοιτάζει χωρίς να φοβάται στήθηκε για να επιστήσει την προσοχή στην ανισότητα των φύλων και στο μισθολογικό χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικών των εταιρειών.
Υπάρχει όμως μια ειρωνική παράμετρος πίσω από αυτό το άγαλμα του ατρόμητου κοριτσιού, καθώς η εταιρεία που πλήρωσε για να το εγκαταστήσει έχει κληθεί να πληρώσει και περίπου 4,3 εκ. ευρώ για την ανισότητα στους μισθούς της.
Η State Street Global Advisors (SSGA) κατηγορήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ότι πληρώνει εκατοντάδες γυναίκες στελέχη λιγότερο από άνδρες συναδέλφους.
Η επιχείρηση αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι θέλει να βάλει ένα τέλος σε αυτό το ζήτημα. Έτσι θα καταβάλει με διακανονισμό αποζημιώσεις σε 300 ανώτερα γυναικεία στελέχη τα οποία πληρώθηκαν λιγότερο από τους άνδρες ομολόγους τους.
Στον συμβιβασμό συμπεριλαμβάνονται και μαύροι υπάλληλοι που πληρώθηκαν λιγότερο από λευκούς συναδέλφους του. Η ανισότητα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου πληρωμών για το 2012.
Σε δήλωσή της, η επιχείρηση αναφέρει ότι "έχει δεσμευτεί για ισότιμη πρακτική αμοιβών" και ότι "αξιολογεί σε συνεχή βάση τις εσωτερικές διαδικασίες για να βεβαιωθεί ότι τα προγράμματα αποζημίωσης, προσλήψεων και προαγωγών δεν εισάγουν διακρίσεις".
Ο γλύπτης Arturo Di Modica Di Modica, που είναι ο δημιουργός του ταύρου, αποκαλεί πάντως το "ατρόμητο κορίτσι" διαφημιστικό τέχνασμα, δεδομένου ότι χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία επενδύσεων και ανεγέρθηκε από τη διαφημιστική εταιρεία McCann.
Εγκατεστημένος το 1989, ο χάλκινος ταύρος προοριζόταν να αντιπροσωπεύσει τη "δύναμη του αμερικανικού λαού" σε απάντηση της συντριβής της αγοράς το 1987.
Με πληροφορίες από το bbc.com
σχόλια