Το απόγευμα της Κυριακής η Αλίσα Μιλάνο δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter, όπου ενθάρρυνε τις γυναίκες που έχουν δεχθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση να το «παραδεχθούν» δημοσίως γράφοντας απλώς το hashtag #MeToo και χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της.
Η γνωστή ηθοποιός έγραψε στο μήνυμά της: «Μου το πρότεινε κάποιος φίλος: Αν όλες οι γυναίκες που έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση έγραφαν "Me too" σαν status, μπορεί να δίναμε στον κόσμο μια αίσθηση του αληθινού μεγέθους του προβλήματος». Στη συνέχεια κάλεσε όσες γυναίκες έχουν υποστεί κάτι τέτοιο, να γράψουν απλώς «me too» ως απάντηση στο μήνυμά της, χωρίς να αναφέρουν κάποια άλλη λεπτομέρεια από την ιστορία τους.
If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet. pic.twitter.com/k2oeCiUf9n
— Alyssa Milano (@Alyssa_Milano) 15 Οκτωβρίου 2017
Η κίνηση ξεκίνησε ως απάντηση στο σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, που έχει κλονίσει τις τελευταίες ημέρες το Χόλιγουντ. Ο διάσημος Αμερικανός παραγωγός έχει κατηγορηθεί από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση, αν και ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως το σεξ ήταν κάθε φορά συναινετικό.
Μετά το κάλεσμα της Αλίσα Μιλάνο, το Twitter πλημμύρισε με μηνύματα γυναικών που χρησιμοποιούσαν το hashtag #MeToo για να δηλώσουν πως έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης και μοιράστηκαν δημοσίως τις ιστορίες τους. Ανάμεσά τους ήταν και πολλές διάσημες, όπως η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, η Μόνικα Λεβίνσκι, η Ντέμπρα Μέσινγκ, η Lady Gaga, η Άννα Πάκουιν, η Βαϊόλα Ντέιβις, η Ροζάριο Ντόσον, η Ανίκα Νόνι Ρόουζ και η Σέριλ Κρόου. Μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Twitter, το hashtag είχε χρησιμοποιηθεί περισσότερο από μισό εκατομμύριο φορές, από αρκετές διάσημες και ακόμη περισσότερες άσημες γυναίκες.
— xoxo, Gaga (@ladygaga) 15 Οκτωβρίου 2017
#metoo A manager on my first big tour as a backup singer. When I went to a lawyer he told me to suck it up bc the guy could do a lot for me.
— Sheryl Crow (@SherylCrow) 16 Οκτωβρίου 2017
Because I was shamed and considered a "party girl" I felt I deserved it. I shouldnt have been there, I shouldn't have been "bad" #metoo
— #EvanRachelWould (@evanrachelwood) 16 Οκτωβρίου 2017
Me too https://t.co/ScX67Kmmiy
— Debra Messing (@DebraMessing) 15 Οκτωβρίου 2017
Me too
— Anna Paquin (@AnnaPaquin) 15 Οκτωβρίου 2017
#MeToo https://t.co/VWssdltU3n
— Monica Lewinsky (@MonicaLewinsky) 16 Οκτωβρίου 2017
Αν και τα περισσότερα μηνύματα ήταν από γυναίκες, αρκετοί ήταν και οι άντρες που πήραν θέση χρησιμοποιώντας το #MeToo για να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να καταδικάσουν όσους προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές. «Άντρες, μην πείτε έχω μια μια μητέρα, μια αδερφή, μια κόρη... Πείτε πως έχετε έναν πατέρα, έναν αδερφό, ένα γιο που μπορεί και καλύτερα. Όλοι μπορούμε«, έγραψε ένας χρήστης.
Men,
— Nick Jack Pappas (@Pappiness) 16 Οκτωβρίου 2017
Don't say you have a mother, a sister, a daughter...
Say you have a father, a brother, a son who can do better.
We all can.#MeToo
Κατά καιρούς, όταν έρχονται στο φως υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, είθισται να ξεκινούν τέτοιες πρωτοβουλίες στα social media, αν και τις περισσότερες φορές καλούν σε δράση όχι απλώς μια δημόσια παραδοχή. Το αν βοηθούν όντως τα θύματα να νιώσουν καλύτερα ή όχι είναι ένα ερώτημα που έχει διχάσει, καθώς πολλοί θεωρούν ότι στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητα και τα ψυχοσύνθεση των συγκεκριμένων ατόμων.
Βέβαια, ο ψυχολόγος Max Wachtel υποστηρίζει πως οποιοσδήποτε μιλά δημοσίως για μια κοινωνική αδικία, λειτουργεί βοηθητικά, ειδικά όταν είναι διάσημος. «Όταν το κάνει κάποιος διάσημος, στην πραγματικότητα έχει περισσότερο βάρος γιατί τείνουμε να τους θαυμάζουμε, καλώς ή κακώς. Ασκούν κοινωνική δύναμη», δήλωσε μιλώντας στο 9NEWS. Βέβαια σημειώνει πως όλο αυτό ενέχει και σοβαρούς κινδύνους, όταν η συζήτηση γίνεται στα socila media. «Πολλοί θα σε στηρίξουν με θετικό τρόπο και αυτό είναι υπέροχο αλλά θα υπάρξουν επίσης κι όλοι αυτοί οι απαίσιοι άνθρωποι που θα το χρησιμοποιήσουν για να σε διασύρουν ή να σε κάνουν νια νιώσεις χειρότερα. Γιατί εάν βγει στα social media, τότε θα μείνει εκεί έξω για πάντα». Σε κάθε περίπτωση τονίζει πως η συζήτηση για την σεξουαλική κακοποίηση είναι απαραίτητη και βοηθητική και για τα δύο φύλα. «Όταν σου συμβαίνει νομίζεις πως είσαι ο μοναδικός στον κόσμο και ντρέπεσαι φρικτά και δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν. Το συγκεκριμένο hashtag το βγάζει έξω στον κόσμο και λέει "όχι, συνέβη και σε εμένα επίσης», καταλήγει.
σχόλια