ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γιατί πρέπει να έχετε την κάμερα του laptop καλυμμένη

Γιατί πρέπει να έχετε την κάμερα του laptop καλυμμένη Facebook Twitter
1

Εδώ και χρόνια το FBI προειδοποιεί ότι πρέπει να καλύπτονται οι κάμερες των υπολογιστών εάν θέλουμε να προστατέψουμε την ιδιωτική μας ζωή. Σήμερα, είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι το 80% των laptop έχει καλυμμένη την webcam με κάποιο αυτοκόλλητο ή ταινία.

Είναι γνωστό ότι οι κάμερες των υπολογιστών έχουν δείξει ότι είναι ευάλωτες σε πολλά προβλήματα ασφαλείας με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους των χάκερ. Οποιοδήποτε μόλις αποκτήσει πρόσβαση , μπορεί να παρακολουθήσει και να καταγράψει όσα συμβαίνουν στο οπτικό πεδίο μιας «ξένης» κάμερας, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για να εκβιάσει τι θύμα του, ή να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα συστήματα ασφαλείας και να μπλοκάρει από εκεί τις προσβάσεις του θύματος. Δικαίως πολλοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι ένας καθημερινός χρήστης μπορεί να μην έχει καμία πραγματική αξία για έναν χάκερ. Εξάλλου, τι θα κερδίσει ο κάθε χάκερ αν ασχοληθεί με το να σπάσει τον κωδικό της κάμερας του κάθε Γιώργου, Κώστα ή Τάκη; Όσο κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, τα δεδομένα του του κάθε απλού χρήστη μπορεί να είναι πολύτιμα. Ίσως όχι στην κυβερνοκατασκοπεία που μπορεί να εμπλέκει μεγάλα ονόματα όπως τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ή τον Έντουαρντ Σνόουντεν (δύο διάσημα και τρανταχτά παραδείγματα που έχουν καλυμμένες τις κάμερες και τα μικρόφωνα των υπολογιστών τους), αλλά σίγουρα στην καταγραφή συνηθειών και χρήσης του διαδικτύου.

Όμως, πέρα από τους διάσημους του κυβερνοχώρου, που μπορεί να έχουν κάθε παρανοϊκό λόγο για να προφυλάσσουν τις κάμερες και τα μικρόφωνα των λάπτοπ τους, είναι γνωστές πολλές ιστορίες εκβιασμών που ξεκίνησαν από μια webcam ενός υπολογιστή που έχει παραβιαστεί. Γιατί αν υποθέσουμε ότι κάθε απλός χρήστης θέλει να κοιμάται ήσυχα όταν κλείνει τον υπολογιστή του θα ήταν χρήσιμο για εκείνον να ενημερωθεί για τα RAT (Remote Access Trojan) προγράμματα (γνωστά και ως creepware) τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να ελέγχει απομακρυσμένα τον υπολογιστή σας.

Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί το παραπάνω βίντεο της Ashley Carman στο Facebook το οποίο επαναφέρει το μεγάλο ζήτημα της καλυμμένης κάμερας στο προσκήνιο της ψηφιακής ζωής. Και η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό κομματάκι ταινίας (που όπως δείχνει το βίντεο θα καλύψει την κάμερα στο laptop σας ή αν θέλετε και το μικρόφωνό του) μπορεί να σάς βγάλει από μελλοντικούς μπελάδες, αλλά ουσιαστικά να σας απαλλάξει από την ιδέα ότι κάποιος παρακολουθεί την προσωπική σας ζωή. Για τους ακτιβιστές της κυβερνοασφάλειας, οι κάμερες των κινητών είναι κι αυτές ευάλωτες επειδή οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν VPN ή firewall ή κάποια antimalware εφαρμογή, γι' αυτό οι χρήστες κινητών θα πρέπει να ελέγχουν κάθε εφαρμογή που κατεβάζουν και να ελέγχουν εάν είναι απαραίτητο να «ανοίξουν» πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνο ή άλλα στοιχεία του κινητού. Καμία άλλη ευπάθεια λογισμικού δεν μπορεί να γίνει τόσο κακή ή σκόπιμη όσο η ευπάθεια της webcam ενός laptop, η οποία μέσω ορισμένων αρκετά εύκολων προγραμμάτων, μπορεί να κάνει ακόμα και έναν μέτριο χάκερ να πάρει τον έλεγχο. Γι' αυτό, όσο παρανοϊκό κι αν ακούγεται ένα τέτοιο σενάριο, σκεφθείτε για λίγο την ιδέα του πόσο εκτεθειμένο είναι ένα μικρό παιδί, όπως όλα τα μικρά παιδιά που έχουν μάθει να παίζουν από μικρή ηλικία με ένα tablet, σχετικά φτηνό για να αντέχει την παιδική χρήση, και χωρίς καμία ουσιαστική προστασία. 

Τech & Science
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια