Μία νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την αιτία που οι σκύλοι γλείφουν το στόμα τους και τη συνδέει άμεσα με τις ανθρώπινες αντιδράσεις, και μάλιστα κυρίως με τον θυμό.
Με την πάροδο των χρόνων, αρκετοί επιστήμονες χαρακτήρισαν αυτή τη συνήθεια των σκύλων είτε ως έναν μηχανισμό μείωσης του στρες, είτε ως ενστικτώδη αντίδραση αναστάτωσης ακόμη και ως έναν τρόπο επικοινωνίας της επιθυμίας τους για παιχνίδι ή κάποια λιχουδιά.
Ωστόσο, η έρευνα του βραζιλιάνικου πανεπιστημίου έρχεται να καταδείξει την άμεση σχέση του με τη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Οι ερευνητές εξέθεσαν 17 υγιή ενήλικα σκυλιά σε μία σειρά από ηχητικά αποσπάσματα και βίντεο όπου αναπαριστούνταν θετικά και αρνητικά συναισθήματα.
Δύο οθόνες που τοποθετήθηκαν μπροστά στα σκυλιά έδειχναν έναν συνδυασμό χαρούμενων και θυμωμένων προσώπων τόσο ανθρώπων όσο και σκυλιών. Όλες οι εικόνες συνοδεύονταν από ηχητικά αποσπάσματα. Οι ερευνητές κατέγραψαν κάθε στιγμή που οι σκύλοι έγλειφαν το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.
Στο τέλος διαπίστωσαν ότι μόνο οι εικόνες θυμωμένων ανθρώπινων προσώπων λειτουργούσαν ως αξιόπιστη αιτία για την κίνησή τους αυτή.
«Το γλείψιμο του στόματος προκαλούνταν μόνο από οπτικά ερεθίσματα» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Natalia Albuquerque, υποψήφια διδάκτωρ στην πειραματική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Υπάρχει επίσης ένας παράγοντας που έχει να κάνει με το είδος αφού τα σκυλιά γλείφονταν συχνότερα όταν κοίταζαν έναν άνθρωπο απ' ότι ένα ζώο. Κυρίως, όμως, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με την αντίληψη των ζώων για τα αρνητικά συναισθήματα».
Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη ότι οι σκύλοι αντέδρασαν στα θυμωμένα ανθρώπινα πρόσωπα γλείφοντας το στόμα τους περίπου δύο φορές συχνότερα σε σχέση με τις στιγμές που κοιτούσαν χαρούμενα πρόσωπα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Behavioural Processes».
Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη των σκύλων δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο η έρευνα αυτή είναι πιθανό να υποδεικνύει μία ακόμη πιο άμεση εξέλιξη στη συμπεριφορά ζώων και ανθρώπων απ' ότι θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα.
Οι συντάκτες της έρευνας εκτιμούν ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του γλειψίματος μπορεί να εμφανίστηκε κατά τη διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων, ειδικά για να τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα με τους ιδιοκτήτες τους.
Με πληροφορίες από Fox