Τελικά, αφήνουμε τον σκύλο να μας γλείφει το πρόσωπο ή κάνουμε μεγάλο λάθος;

3

Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης σκύλου που να μην έχει απολαύσει με λιγότερη ή περισσότερη προθυμία ένα "φιλάκι" από τον σκύλο του. Το γνωστό γλείψιμο στο πρόσωπο, με το οποίο ο τετράποδος φίλος δείχνει την αγάπη και την αφοσίωση του στον άνθρωπο με τον οποίο ζει. Είναι, όμως, αυτό το φιλί αθώο ή κρύβει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία; Η απάντηση δεν θα ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες σκύλων.

Σύμφωνα με τον John Oxford, καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, τα βακτήρια που κρύβονται στο στόμα του σκύλου είναι διαφορετικά από τα βακτήρια του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, οι σκύλοι μας, οικόσιτοι ή μη, περνούν τη μισή τους ζωή έχοντας τη μύτη τους στα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού ή του δρόμου, αναζητώντας ίχνη άλλων σκύλων και όχι μόνο. Αυτή ίσως να ήταν αρκετή ως πληροφορία για να μας αποθαρρύνει από το να δεχόμαστε τη γλώσσα και το πρόσωπο του σκύλου μας στο δικό μας πρόσωπο.  

Όπως εξηγεί ο ίδιος καθηγητής, τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια που βρίσκονται στη μύτη, στο στόμα, αλλά και στην επιφάνεια της γλώσσας του ζώου είναι "άγνωστα" προς το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα και γι' αυτό συνήθως δεν αρρωσταίνουμε. Τι σημαίνει "άγνωστα"; Πρόκειται για βακτήρια που ίσως μπορούν να βλάψουν κάποιον σκύλο ή άλλο τετράποδο θηλαστικό, όχι όμως και τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Δεν είναι σπουδαία υπόθεση να σε γλείψει ο σκύλος στο πρόσωπο ή να γλείψει κάποιο τραύμα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μη συμβαίνει σε ανθρώπους με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα λεγόμενα ζωονοσογόνα βακτήρια στο στόμα σκυλιών -και γατιών- που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών το κλωστηρίδιο, το βακτήριο E-coli, και το καμπυλοβακτήριο, υπεύθυνο για τα περισσότερα περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Για παράδειγμα, το βακτήριο Pasteurella multocida, ένα βακτήριο που υπό κανονικές συνθήκες βρίσκεται στο στόμα του σκύλου μας, έχει κατηγορηθεί για εμφάνιση μηνιγγίτιδας σε 42 βρέφη και νήπια στη Γαλλία και μεταξύ των ετών 2001-2011. Τα μισά από τα παιδάκια που ασθένησαν αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με σκύλους ή γάτες, που εκδήλωναν την αγάπη τους προς το νέο μέλος της οικογένειας, γλείφοντας το. Τέσσερα από αυτά τα παιδάκια πέθαναν και ακριβώς εξαιτίας των θανάτων τους, συντάχθηκε σχετική μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες συνιστούσαν δραστικό περιορισμό των επαφών παιδιών και ζώων.  

Σύμφωνα με σχετική αναφορά στην Καναδική Κτηνιατρική Επιθεώρηση του 1989 γίνεται μεν σαφές ότι δεν παθαίνει κανείς κακό με το να δέχεται τα φιλιά του σκύλου του, ωστόσο αναφέρεται μία μικρή λίστα με τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε τέτοια φιλιά, κίνδυνοι που όλοι πηγάζουν από τη λεπτή βλεννώδη μεμβράνη που ένα φιλί του σκύλου μας αφήνει στα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, ταυτόχρονα. 

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σκύλων που μετέδωσαν το βακτήριο Haemophilus aphrophilus σε ανθρώπους, προκαλώντας τους εγκεφαλικά ανευρύσματα και καρδιακές παθήσεις και φυσικά πάντα υπάρχουν αρκετά περιστατικά "ταινίας" (επιστημονικά το βακτήριο Dipylidium caninum), τα οποία εμφανίζουν κυρίως παιδιά που έχουν καταπιεί μολυσμένα υπολείμματα από το στόμα σκύλου, συνεπεία κάποιου τρυφερού γλειψίματος...  

Αρκεί, όμως, η περιπτωσιολογία για να βάλουμε φρένο στις εκδηλώσεις αγάπης των τετράποδων φίλων μας; Σύμφωνα με τον Bruno Chomel, καθηγητή κτηνιατρικής υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας, είναι σπάνιο να ασθενήσουμε από ένα σκυλίσιο φιλί. 

"Δεν είναι σπουδαία υπόθεση να σε γλείψει ο σκύλος στο πρόσωπο ή να γλείψει κάποιο τραύμα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μη συμβαίνει σε ανθρώπους με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Ίσως, τα γλειψίματα των κατοικιδίων καλό είναι να μένουν κάτω από την περιοχή του λαιμού και σίγουρα μακριά από πληγές που μπορεί να έχει το δέρμα μας", καταλήγει ο ειδικός.

Με στοιχεία από τον Guardian

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 φιλοζωικές οργανώσεις που δεν βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά κάνουν σπουδαίο έργο

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων / Δέκα φιλοζωικές οργανώσεις που δεν βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά κάνουν σπουδαίο έργο

Για κάθε ανεύθυνο ιδιοκτήτη που διογκώνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, υπάρχουν φιλοζωικές με ταυτότητα και χαρακτήρα που ξέρουν τι, πώς και με ποιους μπορούν να βοηθήσουν.
ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ