Αλλάζουν τελικά οι Έλληνες; Τι συμβαίνει για πρώτη φορά με το κάπνισμα στη χώρα μας

Αλλάζουν τελικά οι Έλληνες; Τι συμβαίνει για πρώτη φορά με το κάπνισμα στη χώρα μας Facebook Twitter
11

«Ένα λάθος του 20ο αιώνα διορθώνεται τον 21ο αιώνα» δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, με αφορμή την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εργασιών του Joint Action on Tobacco Control (JATC), που στοχεύει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη, μέσω του ελέγχου των προϊόντων καπνού.

Η συνήθεια του καπνίσματος βάζει «φρένο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας», είπε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης της νέας γενιάς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξηγηθεί ότι «οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον είναι μεγαλύτερες από το αν θα αρχίσουν να καπνίζουν ή όχι», ενώ χαρακτήρισε «πραγματική άσκηση» την αντίσταση στο κάπνισμα.

Στην ειδική εκδήλωση, στο Ζάππειο Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος παρευρέθηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, βουλευτές, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Joint Action on TobaccoControl», Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στον ηγετικό επιστημονικό ρόλο που έχει κατακτήσει η χώρα μας στη μάχη για τον έλεγχο του καπνού και τον περιορισμό του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό καπνιστών, συνολικά αγγίζει το 27,3%, που αποδεικνύει την αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων. Το πλέον αισιόδοξο όμως είναι η σημαντική μείωση, ποσοστό 33%, που παρατηρείται στους νέους ηλικίας 16 με 24 ετών.

«Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του καπνίσματος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς» δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος, προσθέτοντας ότι στον αντικαπνιστικό αγώνα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αντιμετώπιση της «επιδημίας του ατμίσματος», το οποίο όπως είπε «δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται». Ο κ. Φιλόπουλος θεωρεί ως κομβικό σημείο την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας αό όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για διαφύλαξη χώρων ελεύθερων από καπνό.

Το Joint Action on Tobacco Control είναι ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αναμένεται να εφαρμοστεί από 48 φορείς, σε 31 χώρες. Στόχος του είναι η υποστήριξη και σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αδειοδότηση, χρήση και κυκλοφορία των προϊόντων καπνού στα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας με τον συντονισμό του Joint Action on Tobacco Control αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την καλή συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των χωρών, αλλά και να επιβλέψει την ορθή τήρηση των κανόνων, στη διαδικασία εισαγωγής, από τους κατασκευαστές προϊόντων καπνού (καπνοβιομηχανίες), όλων των δεδομένων και συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα τους (συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων), σε μια κοινή βάση δεδομένων, την πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα EUCEG.

Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων θα αποτελέσει τη βάση για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς αδειοδότησης και κυκλοφορίας καπνικών προϊόντων, αλλά και να εκδώσει νέες ρυθμιστικές οδηγίες. Η σωστότερη και πιο επιστημονική προσέγγιση στην επιτήρηση των προϊόντων καπνού, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ