Υπό τη σκιά ναζιστικού σκανδάλου οι περιφερειακές εκλογές στην Αυστρία

Υπό τη σκιά ναζιστικού σκανδάλου οι περιφερειακές εκλογές στην Αυστρία Facebook Twitter
EPA
0

Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν, σήμερα, στις κάλπες, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας για τις περιφερειακές εκλογές.

Η διαδικασία θεωρείται η πρώτη δοκιμασία για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που ανέλαβε τα καθήκοντα της στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι σημερινές εκλογές επισκιάζονται από ένα σκάνδαλο που εμπλέκει τον επικεφαλής των υποψηφίων του Κόμματος των Ελευθέρων Ούντο Λαντμπάουερ.

Ο Λαντμπάουερ, υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος της ακροδεξιάς «Αδελφότητας», που είχε εκδώσει βιβλίο «τραγουδιών» με αντισημιτικό, ρατσιστικό και ναζιστικό περιεχόμενο.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο βιβλίο, χωρίς να πείσει όμως τον Αυστριακό πρόεδρο. 

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ζήτησε την παραίτησή του Λαντμπάουερ, προειδοποιώντας ότι, αν δεν παραιτηθεί, το Κόμμα των Ελευθέρων «έχει πρόβλημα».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος επισήμανε πως για τον ίδιο «οι κόκκινες γραμμές δεν αρχίζουν στο ποινικό δίκαιο».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του νέου Αυστριακού καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, που δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει «να νιώσουν την πλήρη σκληρότητα του νόμου».

«Πού βρισκόμαστε, όταν γελοιοποιούνται οι μαζικές δολοφονίες στο Ολοκαύτωμα, όταν γελοιοποιείται η εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στους θαλάμους αερίων στο Άουσβιτς;» αναρωτήθηκε ο Βαν ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στη Βιέννη, οι τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τη φετινή χρονιά θεωρούνται καθοριστικές για τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα και αναμένεται να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις και αλλαγές στους τοπικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM