Αυτό το σπάνιο μπολ της δυναστείας Τσινγκ εκτιμάται ότι μπορεί να πωληθεί για 20 εκατ. ευρώ

Αυτό το σπάνιο μπολ της δυναστείας Τσινγκ εκτιμάται ότι μπορεί να πωληθεί για 20 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
0

Ένα εξαιρετικά σπάνιο μπολ από την εποχή της Δυναστείας Τσινγκ, ένα από τα τρία γνωστά στο είδος του, θα μπορούσε να πωληθεί σε δημοπρασία τον Απρίλιο περίπου 20 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για ένα κινεζικό κεραμικό, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby's.

Το κομψότατο μπολ στο οποίο κυριαρχεί το ροζ χρώμα, διαμέτρου 14.7 εκατοστά, είναι διακοσμημένο με falangcai, ένα είδος σμάλτου που συνδυάζει κινεζικές και ευρωπαϊκές τεχνικές όπως λουλούδια, κυρίως νάρκισσοι, που δεν εμφανίζονται συχνά στην κινεζική πορσελάνη.

Οι δουλειές των οίκων δημοπρασιών παρουσιάζουν εξαιρετική άνθηση στην πάλαι ποτέ βρετανική αποικία, καθώς ασιάτες αγοραστές δεν διστάζουν να ξοδέψουν ολόκληρες περιουσίες. Διαμάντια, τσάντες και αρχαία κεραμικά πωλούνται έναντι αμύθητων ποσών. Ειδικοί του οίκου Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι το παμπάλαιο μπολ το οποίο χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Κανγκσί το 1720, θα μοσχοπουληθεί στις 3 Απριλίου.

«Είναι βέβαιο ότι οι μεγαλύτεροι συλλέκτες κινεζικής πορσελάνης θα δώσουν το παρόν. Αναμένουμε σκληρό ανταγωνισμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ασιατικού υποκαταστήματος του Οίκου Σόθμπις, Νίκολας Τσόου.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, το μπολ κατασκευάσθηκε σε αυτοκρατορικό εργαστήριο μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου από μία μικρή ομάδα καλλιτεχνών με την βοήθεια Ιησουϊτών που είχαν ταξιδέψει από την Ευρώπη εξοπλισμένοι με δικές τους τεχνικές και υλικά. Τον περασμένο Οκτώβριο ένα μπολ 1.000 χρόνων από την εποχή της Δυναστείας Σονγκ πουλήθηκε για 32 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για ένα κινεζικό κεραμικό. Το 2014, ένας μεγιστάνας από τη Σανγκάη, γνωστός για τα ιλιγγιώδη ποσά που προσφέρει στις δημοπρασίες, αγόρασε μία κούπα κρασιού από την εποχή της Δυναστείας Μινγκ αντί 30 εκατ. ευρώ.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ