Σε λίγο ξεκινά η πρώτη πορεία για την ελεύθερη χρήση κάνναβης στην Αθήνα

 Σε λίγο ξεκινά η πρώτη πορεία για την ελεύθερη χρήση κάνναβης στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από προηγούμενο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας
32


Στο δρόμο/στο δρόμο/να σπάσουμε τον τρόμο!


Μια πορεία διαφορετική, εύθυμη, πολύχρωμη, φασαριόζικη θα συμβεί σήμερα στην Αθήνα, όπως κι εκατοντάδες άλλες πόλεις παγκόσμια. Γιατί αντιναρκωτική υστερία δεν αντέχεται, γιατί η κάνναβη μπορεί και πρέπει να είναι ελεύθερη, γιατί η ελευθερία είναι η καλύτερη θεραπεία και πρόληψη συνάμα.


Είτε την «πίνεις», είτε όχι, σίγουρα ξέρεις γι' αυτή - όλο και θα 'χεις κάποιον, συγγενή, φίλο ή γνωστό που τη χρησιμοποιεί. Και που μόνο γι΄αυτό θεωρείται «ναρκομανής», παράνομος, άσχετα αν κατά τα άλλα μπορεί να είναι ένας εξαίρετος οικογενειάρχης, πετυχημένος επαγγελματίας, ονομαστός συγγραφέας, αθλητής καλλιτέχνης ή πολιτικός, πρόσωπο γενικά καθ΄όλα αξιοσέβαστο για τα κοινωνικά στάνταρ – γιατί βέβαια γελιέται όποιος νομίζει ότι η κάνναβη σήμερα αφορά μόνο κάποια εξτρίμ «φρικιά». Για την ακρίβεια, υπολογίζεται πως «η μισή Ελλάδα πίνει», μόνιμα ή περιστασιακά, ή έχει τουλάχιστον δοκιμάσει, παρά το «σκληρό» νομικό καθεστώς που εξακολουθεί να φυλακίζει κάθε χρόνο εκατοντάδες απλούς χρήστες, «στιγματίζοντας» χιλιάδες άλλους. Διαθέτοντας δε, ως χώρα, κατά γενική ομολογία κορυφαίας ποιότητας «χόρτο», εάν νομιμοποιούνταν η καλλιέργεια και η χρήση θα βγαίναμε, λέει, σε "dt" από την κρίση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα αισθητά την ίδια την καθημερινότητά μας. Υπερβολική αισιοδοξία; Πιθανόν, σίγουρα όμως προτιμότερη από την άκριτη δαιμονοποίηση και την τυφλή καταστολή. Γιατί η κάνναβη δεν είναι «ναρκωτικό», εκτός κι αν εσύ την καταντήσεις έτσι (καταχρώμενος την ουσία, δίχως να κάνεις οτιδήποτε ενδιαφέρον στη ζωή σου). Αντίθετα, η συνετή χρήση – κι εφόσον βέβαια «σε πάει» - μπορεί να τονώσει και να διευρύνει τη δημιουργικότητα, να ομορφύνει την αναψυχή, να «απογειώσει» την παραγωγή (η κλωστική της ποικιλία) και, το κυριότερο, να συνδράμει αποφασιστικά σε προβλήματα υγείας (καρκίνος, γλαύκωμα, κατάθλιψη, ανορεξία κ.λπ.), αντικαθιστώντας πολύ ακριβότερα ή/και σαφώς τοξικότερα φάρμακα.


«Η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό/είναι βοτάνι θεραπευτικό», «Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις», «Λευτεριά στην κάνναβη», «Η λύση για την κρίση/βρίσκεται στη φύση», «Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, κατακτούνται!». Αυτά και άλλα συνθήματα θα δονούν το αθηναϊκό κέντρο σήμερα το απόγευμα, οπότε θα λάβει χώρα η Κανναβική Αντιαπαγορευτική Μουσική Πορεία (Cannabis Street Parade), με εκκίνηση την πλατεία Κοτζιά και τερματισμό στο Θησείο. Αντίστοιχες παρελάσεις, πορείες κι εκδηλώσεις θα συμβούν σε 300 πόλεις σε όλο τον κόσμο, μια και η 17η Μαϊου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Παγκόσμιας Πορείας για την Κάνναβη (Global Marihuana March). "Εμπρός, να σπάσουμε το φόβο και τα ταμπού... Ντυθείτε πολύχρωμα, κανναβικά, φτιάξτε πανό και πικέτες, φέρτε καραμούζες, σφυρίχτρες, μουσικά όργανα και την καλή σας διάθεση... Ελάτε να σπείρουμε μαζί την αλήθεια, γιατί αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη!», διαβάζω στο κάλεσμα που συνυπογράφουν ο Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α), οι Ηλιόσποροι, το Κενό Δίκτυο, ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ και η Συμμαχία «Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά».


Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη πορεία που γίνεται στην Αθήνα για την ελεύθερη κάνναβη κι έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, εφόσον φέτος το γνωστό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ θα έκλεινε δέκα χρόνια ζωής – η καθιερωμένη και ιδιαίτερα λαοφιλής ειδικά στη νεολαία αυτή εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος για οικονομικούς, κυρίως, λόγους, όμως οι διοργανωτές υπόσχονται ότι του χρόνου θα επιστρέψει δριμύτερη. Ήταν, εξάλλου, καιρός χρήστες, «πότες», υποστηρικτές και φίλοι να βγουν στο δρόμο γιατί αυτή την εποχή «παίζονται» πολλά με την κάνναβη και τις ουσίες γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο – σαν ένας ούριος άνεμος αλλαγής να άρχισε να πνέει, σαν να αλλάζει επιτέλους το κλίμα της απαγόρευσης και του κυνηγιού «φτιαγμένων» μαγισσών.

 

 Σε λίγο ξεκινά η πρώτη πορεία για την ελεύθερη χρήση κάνναβης στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από προηγούμενο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας


Ήταν στη δεκαετία του '60 που τέθηκε για πρώτη φορά μαζικά το ζήτημα της αποποινικοποίησης της χρήσης. Η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ύστερα από σειρά μελετών που το επιβεβαίωναν υπήρξε το εφαλτήριο του σύγχρονου αντιαπαγορευτικού κινήματος. Παρά τη σφοδρή αντίδραση του «κατεστημένου της απαγόρευσης», η πολιτική μείωσης της βλάβης (όχι δίωξη χρήσης και προμήθειας, διαχωρισμός κάνναβης από τα «σκληρά», λειτουργία χώρων υγιεινής χρήσης κ.α.) εφαρμόζεται πια από ολοένα περισσότερες χώρες. Η ιατρική κάνναβη έχει ήδη νομιμοποιηθεί σε 19 Πολιτείες των Η.Π.Α., στον Καναδά, το Ισραήλ και πρόσφατα στη Γαλλία. Σε δύο ακόμα αμερικανικές πολιτείες (Ουάσινγκτον, Κολοράντο) νομιμοποιήθηκε πέρσι και η ψυχαγωγική της χρήση - εγγυάται, εξάλλου, μια πολύ υγιέστερη διασκέδαση αλλά και χαλάρωση συγκριτικά με πλήθος άλλες ουσίες, νόμιμες ή παράνομες -, ενώ σε Ισπανία και Βέλγιο λειτουργούν, μαθαίνω, "κοινωνικές λέσχες κάνναβης" με νόμιμη προμήθεια (καλλιέργεια) για τα μέλη τους.


Ολλανδία – η πρώτη διδάξασα -, Πορτογαλία, Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Σλοβενία, Γερμανία έχουν μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία τους προς την αποποινικοποίηση ή και την ελεγχόμενη νομιμοποίηση χρήσης και καλλιέργειας, όπως έπραξε πέρσι θαρραλέα η Ουρουγουάη, ενώ Μεξικό, Κολομβία και Γουατεμάλα, χώρες όπου τα «σκληρά» ναρκωτικά και η εγκληματικότητα θερίζουν, το συζητούν πλέον σοβαρά. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αναμφίβολα θετικά: Αποστιγματισμός των χρηστών, περιορισμός της εγκληματικότητας, μείωση των θανάτων από χρήση «σκληρών» αλλά και της χρήσης καθαυτής. Προ ημερών, μάλιστα, ομάδα από νομπελίστες οικονομολόγους και πολιτικούς (Κένεθ Άροου,Τόμας Στέρλινγκ, Χριστόφορος Πισσαρίδης, Νικ Κλεγκ, Τζορτζ Σουλτς, Χαβιέ Σολάνα) έκαναν έκκληση στον ΟΗΕ να εγκαταλειφθεί η «μονολιθική κατασταλτική προσέγγιση» απέναντι στην κάνναβη και τις ουσίες γενικότερα (η έκκληση προλόγιζε έρευνα του London School of Economics ενόψει της συνδιάσκεψης κορυφής του 2016 για τα ναρκωτικά – και είναι αξιοσημείωτο ότι η αποποινικοποίηση βρίσκει υποστηρικτές σε όλο το πολιτικό φάσμα). Οι ακτιβιστές της ελεύθερης κάνναβης είναι πεπεισμένοι ότι ο ίδιος ο πολυδιαφημισμένος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» - που μόνο στην ΕΕ στοιχίζει 34 δισ. Ευρώ κάθε χρόνο – αποδεικνύεται ήδη ως μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές φάρσες!


Στην Ελλάδα, που μέχρι τη δεκαετία του '30 όχι μόνο καλλιεργούσε αλλά και εξήγαγε κάνναβη, παρά κάποια σημάδια «χαλάρωσης» απέναντι στον απλό χρήστη, βασικά λόγω αλλαγής προτεραιοτήτων καθώς και του αδιαχώρητου στις φυλακές, η νομοθεσία παραμένει ιδιαίτερα αυστηρή σε σημείο που να έχουν κυνηγηθεί παλιότερα μέχρι τα Cannabishops. Οι όποιες προσπάθειες φιλελευθεροποίησης έπεσαν στο κενό. Στις εξαγγελίες έμεινε κι ο ΓΑΠ, που ήταν πιθανόν ειλικρινής, όντας όμως ο λάθος άνθρωπος-στη λάθος θέση-τη λάθος εποχή, κατέληξε να τον «δουλεύουν» και γι' αυτό. Από τη σημερινή συγκυβέρνηση θα ήταν ανέκδοτο να περιμέναμε περισσότερη ευαισθησία. Ο νέος νόμος 4139/2013 τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι 5 μηνών όποιον προμηθεύεται ή κατέχει παράνομες ουσίες, ακόμα και για αποκλειστικά ίδια χρήση. «Είναι ξενόδουλοι, μόνο όμως στη μαύρη αντίδραση, όχι στα φωτισμένα μυαλά, τρέμουν το πολιτικό κόστος και έχουν, παράλληλα, κολοσσιαία άγνοια μιας πραγματικότητας που αλλάζει καθημερινά», λέει σχετικά ο γιατρός Γιώργος Οικονομόπουλος, από τους πρωτεργάτες της αντιαπαγόρευσης. Και ο Σύριζα, ωστόσο, παρά τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, δεν έχει μέχρι στιγμής θέσει ψηλά στην πολιτική του ατζέντα την αποποινικοποίηση. Θα το πράξει, άραγε;


Γεγονός είναι ότι, σε μια χώρα όπου οι χρήστες κάνναβης (τακτικοί και περιστασιακοί) υπολογίζονται γύρω στο 1 εκ., σε περίπτωση νομιμοποίησης «θα εξασφαλίζαμε, συντηρητικά, περισσότερα από 600-800 εκ. Ευρώ ετησίως από φόρους και μειωμένες δαπάνες καταστολής/ φυλάκισης (0.065% του ΑΕΠ), θα δημιουργούνταν πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα ευνοούνταν ο τουρισμός, παράλληλα με τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών... Αν συνυπολογίσουμε τα πιθανά οφέλη από την εκτεταμένη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης (που στην Ελλάδα έχει «μπλοκάρει», παρά την ύπαρξη και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σχετικά), τα κρατικά έσοδα θα ξεπερνούσαν το 1 δισ. Ευρώ το χρόνο, ενώ πολλαπλάσια κέρδη θα είχαν παραγωγοί και μεταπράτες», αναφέρουν σχετικά οι Ηλιόσποροι. Και μας καλούν με τη σειρά τους, όπως και οι υπόλοιποι οργανωτές, να κατέβουμε το απόγευμα στην πλατεία Κοτζιά «για να μοιράσουμε το μήνυμα της αλήθειας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της ελευθερίας, να γίνουμε οι καλοί σπορείς... Γιατί η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη!». Ψέματα; Ακόμα κι αν δεν κόπτεσαι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ή τη «συστημική» αποδοχή της χρήσης, σίγουρα δεν θες δερβέναγες πάνω απ' το κεφάλι σου να ποινικοποιούν ένα καθαρά ατομικό δικαίωμα. Εγώ κι οι κολλητοί μου πάντως, χρήστες και μη, θα είμαστε εκεί.

 

_________________

* 10/5, Athens Cannabis Street Parade 2014, εκκίνηση πλατεία Κοτζιά (7μμ), τερματισμός Θησείο,

Με mobile sound system, και τη συμμετοχή των Anna Mystic A.H2O, Petros Floorfiller, Rankin Johnny, Harris,  Junior X , Crystal Zero, Selector Nesta, Jeph1 και της μπάντας κρουστών Batuca*

 

 

32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

16 σχόλια
"Γεγονός είναι ότι, σε μια χώρα όπου οι χρήστες κάνναβης (τακτικοί και περιστασιακοί) υπολογίζονται γύρω στο 1 εκ., σε περίπτωση νομιμοποίησης «θα εξασφαλίζαμε, συντηρητικά, περισσότερα από 600-800 εκ "1.7% είναι το ποσοστό διάδοσης στην Ελλάδα σύμφωνα με το World Drug Report του 2011! Ωστόσο από τον αρθρογράφο που έχει τα δικά του κρυφά στοιχεία υπολογίζονται γύρω στο 1.7%. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας έλεγε που τα βρήκε. http://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/WDR2011/StatAnnex-consumption.pdf
Ελευθερία είναι να στέκεσαι μόνος και δυνατός κόντρα στα προβλήματα χωρίς πατερίτσες και στηρίγματα. Κι ας έχω πολλούς φίλους που την "πίνουν", κι ας μη με νοιάζει καθόλου η μυρωδιά γύρω μου στις πλατείες ελπίζω στη μέρα που θ' αντικρίσουν τον κόσμο συνειδητά. Ελευθερία στην κάνναβη,αλλά πρωτίστως ελευθερία στη συνειδητότητα. Γιατί όταν η καθημερινότητα είναι έτοιμη να σε βουλιάξει δεν αρκεί κανένα επιχρυσωμένο χάπι.
Τι σημαίνει "να έχεις απέναντι σου έναν μαστουρωμένο άνθρωπο";Σε αναγκάζει κανείς να τον έχεις απέναντι σου/δίπλα σου/οτιδήποτε εννοείς; Μήπως εννοείς κάτι αλλο;Αλλά για να απαντήσω στην ερώτηση σου, ναι, αν θέλει να μοιραστεί είναι γαμάτο! :P
Το αλκοόλ δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όποιον και αν το πιει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ισχύει το αντίθετο. Όλοι δε πίνουμε αλλά οι αλκοολικοί αποτελούν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού.
«Η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό/είναι βοτάνι θεραπευτικό» Έλεος. Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός επιστήμονας που να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο! Υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες αναφερόμενες στις βλαβερές επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να τις βρει κανείς! Πολύ ισχυρότερη αναλγητική δράση έχουν τα οπιούχα (π.χ. μορφίνη, κωδεΐνη) τα οποία μάλιστα χορηγούνται νομίμως με ιατρική συνταγή. Τα καθιστά αυτό "βοτάνια θεραπευτικά";
Το θέμα δεν είναι μόνο η ισχύς αλλά και η ασφάλεια. Σε αντίθεση με την κωδεΐνη, η κάνναβη δεν επιβαρύνει το συκώτι, άρα είναι πιο ασφαλής για μακροπρόθεσμη χρηση.
Ναι αλλά το γεγονός πως είναι περισσότερο κατάλληλη για συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις από τα ισχυρά οπιούχα δεν την καθιστά ούτε θεραπευτικό βοτάνι αλλά ούτε αυτό σημαίνει πως η χρόνια χρήση δεν έχει παρενέργειες.
" A review of this literature is considered in terms of theresponsiveness of marijuana initiation, regular use and heavy use to changes in the price of marijuana, enforcement risk, decriminalization and other legal risks. From this review it is clearthat total consumption will rise in response to legalization due to increases in the number of new users, increases in the number of regular and he avy users, and probable in creases in the duration in which marijuana is consumed for average users. "http://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/working_papers/2010/RAND_WR770.pdf"Legalization of marijuana could decrease adolescents' perceptions of the risk of use and increase their exposure to this drug. Furthermore, data concerning adolescents' use of the 2 drugs that are legal for adults (alcohol and tobacco) suggest strongly that legalization of marijuana would have a negative effect on youth. Alcohol and tobacco are the drugs most widely abused by adolescents, although their sale to adolescents (younger than 18 years for tobacco and younger than 21 years for alcohol) is illegal. Research demonstrates that manufacturers of alcohol and tobacco market their products to young people, and the recent Supreme Court decision and experience with the Synar Amendment suggest that, if marijuana were legalized, restrictions on the sale and advertising of the substance to young people would prove daunting." http://pediatrics.aappublications.org/content/113/6/e632.long
ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ !! ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΠΟΥ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΥΣΗΧΙΕΣ !! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ !!! Υ.Γ : ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ !
"η αντιναρκωτική υστερία δεν αντέχεται". Πιο άκυρη ατάκα, πεθαίνεις. Πιο μικρόμυαλος, πεθαίνεις. Πιο άσχετος με την πραγματικότητα, επίσης. Δεν κόπτεται κανείς για τη χρήση της κάνναβης στην ιατρική, ελάτε τώρα. Κόπτεστε για να την πίνετε χωρίς να αδειάζει το αίμα απ΄τις φλέβες κάθε φορά που βλέπετε μπάτσο. Η υποκρισία και η ασχετοσύνη χτυπάει κόκκινο.
http://www.beckleyfoundation.org/pdf/Concl_Rec_Greek.pdfΣτην Ελλάδα που όλες οι δομές υποστήριξης, ελέγχου και σχεδιασμού υπολειτουργούν δε θα μπορούσε να επιτραπεί η ελεύθερη χρήση.πολύ απλά οι συνέπειες θα ήταν επιβλαβείς για τον γενικό πλυθησμό.Αν"εκπαιδευτούμε" να μπορούμε να διαχειριζόμαστε σωστά τα δικαιώματα μας σεβόμενοι πρώτα τον ευατό μας και έπειτα τους άλλους τότε σίγουρα θα μπορούσε να τεθεί το θέμα σε σοβαρή συζήτηση για να εφαρμοστεί κ εδω.
Όχι δεν θα κάνω κινητοποίηση για να μπορεί ο άλλος να την πίνει, να βρίσκεται σε άλλον κόσμο και να μην καταλαβαίνει τι του γίνεται. Δεν είναι κάτι λογικό, είναι σάπιος τρόπος ζωής αυτός. Και προφανώς και προσπαθούν να εγκλωβίσουν και άλλο κόσμο εκεί, γιατί βολεύει το σύστημα αντί να παλέψεις να αλλάξεις τη κατάσταση, φεύγεις σε μια άλλη πραγματικότητα και κει "όλα καλά".
"Όχι δεν θα κάνω κινητοποίηση για να μπορεί ο άλλος να την πίνει..." Ο άλλος θα την πίνει όπως και να'χει. Όσον αφορά την ψυχαγωγική χρήση, αν νομιμοποιηθεί, εξασφαλίζεις ότι:1) Αυτό που θα πίνει θα έχει υπόκειται σε κάποια ποιοτικά στάνταρ (από άποψη ασφάλειας, όχι μόνο αν σε "δίνει" καλά)2) Όποιος επιθυμεί να αγοράσει δεν θα είναι αναγκασμένος να μπλέξει με υπόκοσμο (άρα μειώνεται η πιθανότητα να συνεχίσει σε κάτι πιο σκληρό)3) Το κράτος θα έχει κάποια έσοδα.Νομίζω ότι αυτά είναι επιχειρήματα που είνα αντικειμενικά σωστά, άσχετα αν επιλέγεις να κάνεις χρήση ή όχι. Από την στιγμή που δεν μπορεί να απαγορευθεί ουσιαστικά (όπως είπα, αν κάποιος θέλει να κάνει, θα βρει), είναι καλύτερο η καλλιέργεια/διακίνηση να ελέγχεται από αρμόδιους φορείς παρά από πρεζέμπορες.
ισχυει το ιδιο και για το αλκοολ ?δηλαδη δεν νικας το συστημα οταν βγαζεις τα λεφτα απο τις συμμοριες και το γυρνας στον κοσμο μεσω φορολογιας ? ειναι σαπιος τροπος ζωης οταν ενας δικηγορος,γιατρος,δασκαλος διαλεξει να πιει ενα τσιγαρο αλλα δεν ειναι σαπιος οταν παει εξω και πιει 10 μπουκαλια ουισκι..νικας το συστημα οταν ενα τεραστιο ποσοστο νεων το φακελωνουν επειδη ειχε πανω του 2 γραμμαρια ? το συστημα πως το νικας ? με το να κυνηγας λες και ειναι μεσαιωνας το χορτο ?η σαπιλα ξεκιναει στην νηφαλιωτητα και οχι στην μαστουρα ( συγνωμη για τα ορθογραφικα..ειμαι σε αλλη πραγματικοτητα αυτη την στιγμη)
Μαρίνα, τοτε να απογορευτουνε και οι μπυρες. Και τα τσιπουρα. Ο τροπος ζωης το αλκοολικων δηλαδη δεν ειναι σαπιος? Το αν θελουμε να πιουμε ενα κρασακι, να καπνισουμε ενα μπαφο η να παρουμε LSD αφορα εμας και κανεναν αλλο.
Από ότι καταλαβαίνω δεν έχεις ιδέα περί του θέματος...μια χαρα καταλαβαίνεις τι σου γίνεται και προσωπικά κάνω σκέψεις που νηφάλιος δεν θα μου περνούσαν ποτέ από το μυαλό...φυσικά όπως αναφέρουν και υπόλοιποι η χρήση με μέτρο είναι καλή και οχι η κατάχρηση..δεν γίνεται να είναι νόμιμο το αλκοόλ και το τσιγάρο που εντάσσονται στα πιο βαριά και μπορούν να σε σκοτώσουν και το χόρτο της ίδιας της φύσης να το ποινικοποιουν ενώ μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για το συμφέρον μας και το καλό μας (φάρμακα κλπ)
#Entodolado Όπως και να 'χει, η υπερβολική χρήση (γιατί αυτό λέει ο τίτλος του λινκ) είναι κακή, είτε είναι μαριχουάνα, είτε αλκοόλ,είτε φαγητό. Αυτό είναι αυτονόητο, οπότε δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος να βάλεις αυτό το λινκ.Μέτρον άριστον (όπως είναι το σωστό κι όχι Παν μέτρο άριστον όπως είθισται να λέμε)
Το άρθρο που επισυνάπτετε πάντως είναι (τουλάχιστον) άκαιρο. Σκοπός του παραπάνω event είναι μεν να αναδείξει και κάποιες καλές ιδιότητες της κάνναβης, βασικά όμως είναι να αναδείξει το γιατί η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ είναι λανθασμένη και καταστροφική κίνηση. Προσωπικά ούτε κάνω κι ούτε σκοπεύω να κάνω χρήση στο μέλλον καμιάς τέτοιας ουσίας, ούτε και της πλέον ακίνδυνης και σε κάποιο βαθμό ευεργετικής, της κάνναβης. Όμως θα πάω στην πορεία γιατι η ποινικοποίηση της χρήσης, της καλλιέργειας και της πώλησής της είναι ένα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ λάθος και τις συνέπειες αυτού του λάθους τις πληρώνουμε με αυξημένη εγκληματικότητα, τη δράση και τον πλουτισμό εγκληματιών-συμμοριών, με οικονομικό κόστος για το μηχανισμό ποινικοποίησης (αστυνομία, δικαστήρια, φυλακές). Αλλά και από ηθικής άποψης, δεν καταλαβαίνω από που κι ως πού πρέπει να δίνουμε το δικαίωμα στο κράτος να μοιράζει ποινές για πράξεις που μόνο πιθανο θύμα έχουν το ίδιο το "δράστη". Η αυτοβλάβη είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, και σίγουρα είναι παράλογο να τιμωρείται κι από πάνω!
Άσχετο, ίσως, αλλά θυμήθηκα ένα περιστατικό σε μία δίκη για κλίση κράνους.Είχα πάει κάποτε στο δικαστήριο για μία κλίση και πριν έρθει η σειρά μου παρακολουθούσα τις υποθέσεις οι οποίες ήταν όλες για παραβάσεις του ΚΟΚ.Σε μία από αυτές ένας κατηγορούμενος με τροχονομική κλήση επειδή δεν φορούσε κράνος υποστήριξε την θέση του παρουσιάζοντας αυτό που γράφεις περί δικαιώματος πιθανής-ενδεχόμενης αυτοβλάβης. Επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως με αυτή την "λογική" του νόμου περί υποχρεωτικής χρήσης του κράνους, κάτι παρόμοιο θα έπρεπε να ισχύει και στις παραλίες υποχρεώνοντας όλους μας να φοράμε μπρατσάκια ή σωσίβια. Είτε γιατί κάποιοι δεν ξέρουν καθόλου κολύμπι, είτε γιατί, ακόμη και για όσους ξέρουν, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιας κράμπας, ιλίγγου ή οποιουδήποτε άλλου ενδογενούς ή εξωγενούς αστάθμητου παράγοντα με κίνδυνο πρόκλησης πνιγμού. Άλλωστε, βάσει κάποιων ατυχημάτων ή δυστυχημάτων, το γεγονός πως κάποιοι φορούσαν κράνος δεν τους γλύτωσε την ζωή και άλλων οι οποίοι δεν φορούσαν δεν έπαθαν απολύτως τίποτα.Προσωπικά το επιχείρημα του το βρήκα -εν μέρει- σωστό. Τι έγινε στο τέλος; Εισέπραξε από τον εισαγγελέα της έδρας και μία προσαυξησάρα (με κάποιο νομικό τερτίπι που δεν το θυμάμαι), στο είδη υπάρχον πρόστιμο, πλήρωσε και πήγε σπίτι του.Τώρα θα με ρωτήσεις γιατί το ανέφερα αυτό. Απλά το θυμήθηκα με το σχόλιο σου περί αυτοβλάβης. Τα όποια συμπεράσματα δικά σας. :)