Πέθανε ο Στίβεν Χόκινγκ σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε ο Στίβεν Χόκινγκ σε ηλικία 76 ετών Facebook Twitter
2

Ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ πέθανε γαλήνια στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του. 

Ο Βρετανός επιστήμονας ήταν γνωστός για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες και τη σχετικότητα και είχε συγγράψει πολλά επιστημονικά βιβλία, μεταξύ των οποίων το γνωστό «Χρονικό του Χρόνου» (A Brief History of Time).

Σε ηλικία μόλις 22 ετών μια σπάνια ασθένεια του κινητικού νευρώνα, η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση, τον καθήλωσε σταδιακά σε αναπηρικό αμαξίδιο και του αφαίρεσε τη δυνατότητα ομιλίας, ενώ αρχικά του δίνονταν μόλις λίγα χρόνια ζωής. Ο ίδιος  είχε παραδεχθεί με το συνηθισμένο φλεγματικό του χιούμορ στο BBC ότι «ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75».

  

Τα τρία παιδιά του δήλωσαν: «Είμαστε βαθιά λυπημένοι που ο αγαπημένος μας πατέρας πέθανε σήμερα.

Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας υπέροχος άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζουν για πολλά χρόνια», τόνισαν τα παιδιά του κοσμολόγου και συγγραφέα έργων εκλαϊκευμένης επιστήμης, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Τα παιδιά του Χόκινγκ συνέχισαν, επαινώντας το κουράγιο και την επιμονή του πατέρα τους, αναφέροντας ότι η υπεροχή και το χιούμορ του ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Το θάρρος του, η επιμονή του, η ευφυΐα και το χιούμορ του ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μια φορά είχε πει "δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς". Θα μας λείπει για πάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε επίσης το BBC.

To αντίο της NASA:

Ο Χόκινγκ, γεννημένος την 8η Ιανουαρίου 1942, έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959, και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο αντίπαλο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας.

Πασίγνωστος μεταξύ των ειδικών στον τομέα του, απέκτησε ευρύτερη, παγκόσμια φήμη το 1998, αφού δημοσιεύθηκε το βιβλίο του Σύντομο Χρονικό του Χρόνου (A Brief History of Time, στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο Χρονικό του Χρόνου), το οποίο πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Χόκινγκ είχε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη δημοφιλία και εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου, έχοντας εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές όπως το «The Big Bang Theory», ενώ πριν από τρία χρόνια τον είχε ενσαρκώσει σε νεαρή ηλικία ο ηθοποιός Eddie Redmayne στην ταινία «The Theory of Everything», ερμηνεία για την οποία τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ.

Με πληροφορίες από το BBC

Τech & Science
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «προφητείες» και οι θεωρίες του Στίβεν Χόκινγκ που επαναπροσδιόρισαν τον κόσμο

Τech & Science / Οι «προφητείες» και οι θεωρίες του Στίβεν Χόκινγκ που επαναπροσδιόρισαν τον κόσμο

Οι ομιλίες του ήταν πάντα πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο, οι θεωρίες του, καμιά φορά ακραία διατυπωμένες, είχαν πάντα τεράστια απήχηση και αποτελούν κληρονομιά για την ανθρωπότητα
Πώς ο Στίβεν Χόκινγκ καταφέρνει να επικοινωνεί μέσω του ThinkPad και της Intel

Τech & Science / Πώς ο Στίβεν Χόκινγκ καταφέρνει να επικοινωνεί μέσω του ThinkPad και της Intel

Μια πολυετής συνεργασία και ένα μοναδικό project δύο τεχνολογικών γιγάντων βοηθάει έναν πραγματικό θησαυρό για την ανθρωπότητα να συνεχίσει να επικοινωνεί και να δουλεύει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM