Πρώτη φορά Αριστερά;

Πρώτη φορά Αριστερά; Facebook Twitter
24

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το αν το σλόγκαν "Πρώτη Φορά Αριστερά" ισχύει. Η κυβέρνηση χλεύασε το σύνθημα κάνοντάς το "Για πρώτη φορά Ναζί Αριστερά" ενώ πολλοί θυμήθηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ όταν βγήκε το '81 ήταν ένα αριστερό-σοσιαλιστικό κόμμα που ήθελε να μας βγάλει απ' την ΕΟΚ και απ' το ΝΑΤΟ. 

Το ότι έπεσαν όλοι οι άλλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε σταθερός του χάρισε την πρωτιά. Και αν δεχτούμε ότι το Πασόκ του 1981 δεν μετράει, η πρώτη φορά που κάποιο αριστερό κόμμα είναι πρώτο είναι πραγματικά ιστορική. 

Και τώρα; 

Το ζητούμενο είναι να κυβερνήσει, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ και να δούμε πώς εννοεί την Αριστερά του στην πράξη. 

Αν μάλιστα βγει κυβέρνηση σε μια περίοδο που θα έχουμε βγει στ' αλήθεια απ' την κρίση (και δεν θα υπάρχει ο λεγόμενος κίνδυνος ατυχήματος), τότε μπορεί και να μεγαλουργήσει. Αν έπαιρνε τώρα αμέσως το τιμόνι μπορεί και να τρακάραμε, λένε οι αντίπαλοί του, οπότε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας βγάλει κατά λάθος απ' το ευρώ, ας σταθεροποιηθούμε πρώτα. Ας κάνουν άλλοι τη βρώμικη δουλειά, κι ας έρθει μετά η Αριστερά να μεγαλουργήσει εκ του ασφαλούς. (Ίσως γι' αυτό και τα ποσοστά του κόμματος είναι σχετικά χαμηλά, σε σύγκριση μ' αυτά που θα περίμενε κανείς.)

Αριστερά για μένα είναι να νοιάζεσαι για τους αδύναμους, τις μειονότητες, τους μη έχοντες. 

Έχοντας ενσωματώσει μέρος του παλαιού Πασόκ και τάζοντας πολλά σε πολλούς ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ που απ' το "έξω απ' την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ" κατέληξε σε κυβέρνηση με τη δεξιά. Πιστεύω ότι θα συγκρατηθεί, κι ότι θα τον συγκρατήσουν κυρίως οι παθιασμένοι ψηφοφόροι του - ειδικά αυτοί που νοιάζονται λιγότερο για εξουσία και καρέκλες και περισσότερο για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο. 

Η πρωτιά φέρνει ευθύνες. Και η Νο1 ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην ξεχάσει το σκοπό του: Να βοηθά τους αδύναμους.

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
Βρε παιδια που ειδατε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι αριστερα? Οταν εγινε ο Τσιπρας προεδρος διεγραψαν μετα απο δυο περιπου μηνες τον Αλαβανο γιατι δε συμφωνουσε με τη δεξια πορεια που πηρε χαρη στον Αλεξη το κομμα
με αυτά που είπε για την Ρωσία σε συνέντευξη του (στον ΑΝΤ1), λίγο φαίνεται να υπολογίζει την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πόσο μάλλον την προάσπιση των μειονοτήτων. για πάμε πάλι, αριστερά είπαμε;
Αυτο το πρωτη φορα αριστερα ειναι τουλαχιστον ανιστορητο.Το ΠΑΣΟΚ το 1981 τι ηταν τοτε; Κεντρο η μηπως δεξια; Ηθελε να βγουμε απο ΕΟΚ και ΝΑΤΟ (το ιδιο συνδικατο λεγανε), ηθελε να κρατικοποιησει τα παντα και ηθελε να παρει εκδικηση για τους χαμενους του εμφυλιου.Πεστε μου παρακαλω ενα πραγμα στο οποιο ο Συριζα του 2014 ειναι πιο αριστερο κομμα απο το ΠΑΣΟΚ του 1981.
κορυφαια πολιτικη αναλυση: "δεν ανεβηκε ο συριζα, επεσαν ολοι οι αλλοι". αιντε, αιντε, μαζευτε το πλεον... οσο για το ατρακαριστο καραβι που το εβγαλε απ την ξερα η κυβερνηση και θα το παει βολτα ο συριζα, εχω ξερασει δυο φορες, ηδη...
Τι να την κανουμε αυτη την πρωτη φορα? Εγω θα ελεγα να την αναλυσουμε (και πρωτοι οι ιδιοι οι αριστεροι).Η πρωτια ενος αριστερου κομματος (ακομη και στις γενικως χαλαρες ευρωεκλογες) ειναι αδιαμφισβητητα κατι σημαντικο. Ειναι ομως νικη? Μπορει να θεωρειται νικη οταν, εν μεσω τετοιας κρισης και με μια τοσο ανικανη και πανταχοθεν βαλλομενη κυβερνηση, ο Συριζα στην ουσια μολις που καταφερνει να συγκρατησει τα ποσοστα του με μηδενικη μαλιστα ανοδο? Ειναι πρωτος γιατι μερος εκεινων που εκαναν τη καρδια τους πετρα και ψηφισαν ΝΔ το 2012, τωρα φαινονται να προτιμουν την κεντρο/αριστερα (Ελια, Ποταμι) η και την κεντρο/δεξια (Χατζημαρκακης, Γεφυρες). Ο Συριζα φαινεται να μην καρπωνεται στο ελαχιστο απο την πτωση ολων των αλλων.Δε δειχνει αυτο, αν μη τι αλλο, σαφη ελλειψη εμπιστοσυνης στις κυβερνητικες του ικανοτητες? Δε δειχνει επισης οτι η μονη του ελπιδα να κυβερνησει καποτε ειναι να χτισει γεφυρες με αυτη την κεντροαριστερα (Ελια, Ποταμι, Δημαρ) που προς το παρον οι Περα/Βρεχηδες του χλευαζουν στα social media? Δυστυχως, με απειλες για κρεμαλες και σκισιματα μνημονιων αυτες οι γεφυρες δε χτιζονται. Εκτος αν ο Συριζα προτιμα να αλιευσει απο τη *γνωριμη* αντιμνημονιακη δεξαμενη των Χρυσαυγιτων η του προσφατως νεκραναστημενου Λαος. Ελπιζω οτι δε θα το κανειι...
Η πλέον ψύχραιμη προσέγγιση κατά τη γνώμη μου. Να συμπληρώσω ότι, κατά την προσωπική μου άποψη, και το υψηλό ποσοστό αποχής πρέπει να προβληματίζει πρωτίστως την αντιπολίτευση. Όσοι απέχουν, ακόμη κι αν το κάνουν γιατί "όλοι είναι ίδιοι", ουσιαστικά αποδέχονται την υπάρχουσα κατάσταση. Αν έχουν την παραμικρή ελπίδα για αλλαγή, το λογικό είναι να προσέλθουν στις κάλπες για να περάσουν το μήνυμα αυτό, έστω κι αν κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευση δεν τους εκφράζει 100%. Κι όμως δε μπαίνουν στον κόπο, μάλλον γιατί, παρόλο που η κυβλερνηση δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξή τους, ούτε και η αντιπολίτευση, και ειδικά ο Σύριζα, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να φέρει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Σε μια εποχή γενικευμένης, δικαιολογημένης δυσαρέσκειας, όπου είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί άνθρωπος να δηλώσει ικανοποιημένος από τις κυβερνητικές πολιτικές, η υψηλή αποχή και η στασιμότητα των ποσοστών θα έπρεπε να προβληματίζει σοβαρά ένα κόμμα που δεν δείχνει να πείθει για τη βιωσιμότητα των λύσεων που προτείνει.
Ναί, μόνο που το υψηλό ποσοστό αποχής δεν είναι «προνόμιο» της Ελλάδας· απεναντίας, το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές είναι πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (59 % έναντι 43 % περίπου). Τα δε στοιχεία για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως τις ανατολικές) είναι αποκαλυπτικά της απαξίωσης της Ε.Ε. στα μάτια των πολιτών τους:Κροατία 24.3%Τσεχία 19.5%Ουγγαρία 29.2%Λεττονία 30%Λιθουανία 37.3%Ολλανδία 37%Πολωνία 22.7%Πορτογαλία 34.5%Ρουμανία 34.7%Σλοβακία 13%Σλοβενία 21%
μπορω να σας λυσω την απορια για την αποχη, απο την πλευρα μου σαν απεχων και πληρως ικανοποιημενος με τα αποτελεσματα.ειναι ευρωεκλογες, οχι βουλευτικες. δε βγαινει κυβερνηση, μονο τασεις διατυπωνονται, οποτε η αποχη μου ειναι επειδη ηθελα ηττα για σαμαρα (πεντακαθαρη ευτυχως), αλλα να μην παρει ακομα αερα το μυαλο του συριζα μεχρι τις εκλογες. αν ειναι σοβαροι, θα καταλαβουν οτι οντως δεν εχουν πεισει οτι δεν θα εχουμε τα ιδια με τους πασοκους τους 81.ο κατρουγκαλος, ας πουμε, ερμηνευσε σωστα τα αποτελεσματα χτες που τον ακουσα. ας τα εξηγησει και στους υπολοιπους που εχουν παρασυρθει να χρησιμοποιουν την ορολογια των αλητηριων νδ-πασοκ και θα δουμε. αν ο συριζα τολμησει να γινει το νεο πασοκ, εγω και καμποσοι αλλοι σιγουρα δε θα γινουμε οι νεοι πασοκοι. καλη λευτερια να ευχηθω βεβαια στους αμετανοητους σαμαροφορους, ετσι?
Μπράβο και στους δύο σας! Τα έλεγα καιρό αυτά, αλλά το μόνο που έπαιρνα ήταν dislikes. Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών (όπου παραδοσιακά το κυβερνών κόμμα παίρνει χαμηλότερα ποσοστά από την αντιπολίτευση) δεν λένε και πολλά για την εγχώρια κατάσταση. Το πρόβλημα του Σύριζα, είναι η ματαιοδοξία που δεν του αφήνει περιθώρια συνεργασίας με τις λοιπές αριστερές δυνάμεις. Άλλα πολύ φοβάμαι ότι πιο πολλά κοινά φαίνεται να έχει πιο πολλά κοινά με την ακροδεξιά, άλλωστε όπως φαίνεται η ακροδεξιά τους χάρισε και την περιφέρεια.
@Surreal/DadaΣωστή η παρατήρησή σου. Εντούτοις, να υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο Σύριζα επιχείρησε να δώσει σε αυτές τις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Εξάλλου τώρα θεωρεί πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρώτο κόμμα της χώρας. Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει ξεκάθαρα τις εκλογές ως εθνικές, και συγχρόνως να λέει ότι δικαιολογείται η αποχή επειδή είναι ευρωεκλογές και φαίνεται η απαξία πριος την Ευρώπη; Τελικά είναι ευρωεκλογές ή άτυπες εθνικές;
Iris στα σημεία που συμφαίρει τον Σύριζα είναι εκλογές με ξεκάθαρο εθνικό μύνημα. Ήδη ξεκίνησε να δίνει εντολές σαν άτυπη κυβέρνηση, παρόλο που κυβέρνηση υποτίθεται ότι υπάρχει, έστω και συνεργασίας.
ο Σύριζα δυστυχώς προσέδωσε στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών.Με 26% και κανένα πιθανό κυβερνητικό εταίρο, πώς θα σχημάτιζε κυβέρνηση αν ήταν αυτά τα αποτελέσματα εθνικών εκλογών;Το 26% δεν είναι ποσοστό νίκης δυστυχώς φίλε Αλέξη.
Δεν είμαι Ελλάδα και χάνω κάποια "επεισόδια". Αλλά δεν ήταν οι Ευρωεκλογές του 2009 που με τα αποτελέσματά της συνέβαλλαν για να γίνουν οι πρόωρες βουλευτικές που ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ ως πρώτη δύναμη; Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε.
Σε μερικά σημεία υπερβολικό το άρθρο (στο www.capital.gr δημοσιεύθηκε) αλλά γενικά αξίζει. ''Ποιοι είχαν την πραγματική δύναμη στη χώρα μετά τη Μεταπολίτευση και ποια ήταν η ιδεολογία τους; Μα, δεν ήταν άλλοι από τους συνδικαλιστές, που έκλειναν τα εργοστάσια, όταν έκριναν ότι οι αυξήσεις και άλλα παράλογα θεσμικά αιτήματα (βλέπε επιδόματα τύπου έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία κ.λπ. κ.λπ.) δεν ήταν ικανοποιητικά, που οδηγούσαν τους επενδυτές να φύγουν κακήν κακώς και, φυσικά, οδήγησαν το σύνολο της οικονομίας να γίνει μη ανταγωνιστική. Ήταν, επίσης, οι κομματικοί παράγοντες των κομμάτων, που πίεζαν για προσλήψεις στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αριθμό-ρεκόρ δημοσίων υπαλλήλων (άχρηστων στην απόλυτη πλειονότητά τους), χωρίς κριτήρια παρά μόνο κομματικά. Δεν είναι αυτή η πολιτική σοβιετικού τύπου; Μήπως τα πανεπιστήμια δεν διοικούνται τόσα χρόνια από τις αριστερές μειοψηφίες και πρυτάνεις όπως τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ –αυτό το ψώνιο που λέγεται Πελεγρίνης–, που διέλυσαν κάθε έννοια πειθαρχίας και πανεπιστημιακής σοβαρότητας, με αποτέλεσμα το απόλυτο ξεχαρβάλωμα της παιδείας; Ποιος έχει για σύνθημα «όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών» και το «πρώτος στα μαθήματα – αφεντικό στο εργοστάσιο»; Σαφέστατα οι αριστερές νεολαίες, ποτισμένες από την αριστερή νοοτροπία της μετριοκρατίας. Αντί να θεωρούνται οι άριστοι πρότυπα για την Αριστερά, είναι εχθροί και εκπρόσωποι του καπιταλισμού! Παραγνωρίζοντας, φυσικά, ότι η κατάρρευση της δημόσιας παιδείας είναι ό,τι πιο αντιδημοκρατικό υπάρχει, αφού η παιδεία είναι το μόνο μέσο ώστε ο γιος του γεωργού να γίνει «αφεντικό στο εργοστάσιο» με την αξία του. Και, εν πάση περιπτώσει, οι πλούσιοι γόνοι έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό, τα παιδιά των εργατών, όμως, στερούνται το ύψιστο αγαθό της παιδείας και, φυσικά, χάνουν το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Τόσο μυαλό κουβαλάνε οι αριστεροί γραφικοί ιδεολόγοι που συνωστίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ... Και έρχεται τώρα ο μίμος του Ανδρέα Παπανδρέου, το παιδί των καταλήψεων, που μετά βίας άρχισε να μαθαίνει σπαστά αγγλικά –δεν προλάβαινε προφανώς να τα μάθει στο σχολείο, είχε άλλες προτεραιότητες– να μας πει ότι θα εκβιάσει την Ευρώπη, ότι θα διώξει τους επενδυτές και διάφορα άλλα γραφικά μεν, επικίνδυνα δε. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας και οι οραματιστές του παρελθόντος με τις πιο παλαιακές ιδέες στη χώρα, οι θαυμαστές της Αργεντινής –«μακάρι να είμασταν Αργεντινή»– και οι υποστηρικτές του Μαδούρο στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «δήθεν» Αριστερά εκπροσωπούν ό,τι πιο ξεπερασμένο ιδεολογικά υπάρχει στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο και σαφέστατα η ιδεολογία τους είναι ακριβώς αυτή που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση και την καταστροφή. Πηγή:www.capital.gr''http://www.capital.gr/News.asp?id=2023241
Να υπενθυμίσω πως είχαμε Ευρωεκλογές. Γιατί σε λίγο θα διαβάσουμε κείμενο γιατί ο Σύριζα δεν κάνει συγκυβέρνηση με το... Ποτάμι. Μετά τις Εθνικές εκλογές βλέπουμε.
Εαν βλεπουμε τα ιδια αποτελεσμετα μπορουμε να συμφωνησουμε οτι δεν μεγάλωσε αλλα εμεινε σχεδον σταθερος στα ποσοστα του, ισως το κειμενο σας να ταιριαζε καλυτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ειχε κερδισει τις εθνικες εκλογες.