Το μεγάλο μυστικό του Billy Tipton

Το μεγάλο μυστικό του Billy Tipton Facebook Twitter
Μπίλι Τίπτον(1914-1989). Αμερικανός πιανίστας και σαξοφωνίστας που μεσουράνησε την εποχή του σουίνγκ. Στην πραγματικότητα ο Μπίλι Τίπτον ήταν η αρσενική περσόνα που είχε υιοθετήσει η Dorothy Lucille Tipton για να κάνει καριέρα ως άντρας.
0

Αγάπα την αλήθεια μα έχε συγκατάβαση και στην πλάνη

- Βολταίρος

Όταν μπαίνει μέσα σ’αυτό, και δεν μπαίνει πάντα αρκετά βαθιά, χάνει το φύλο του, την ηλικία του, τη μνήμη του. Ξεγυμνώνει τον εαυτό του, τα βγάζει όλα, μέχρι που σχεδόν δεν είναι πια άνθρωπος. Ύστερα φέρνει πάλι τον εαυτό του πίσω, από το μέρος εκείνο πέρα από τον κόσμο. Πίσω, από μακριά. Το να φτάσει εκεί είναι οδυνηρό. Πρέπει να πάει στο κέντρο ενός ανεμοστρόβιλου, ακολουθώντας ελλειπτικές μουσικές τροχιές, μέχρι που να χάσει σχεδόν τα λογικά του. Το ταξίδι είναι τόσο αλλοπρόσαλλο, τόσο ξέφρενο, που μερικές φορές φοβάται ότι δεν θα γυρίσει με σώας τας φρένας.

Το μεγάλο μυστικό του Billy Tipton Facebook Twitter
Εξώφυλλο βιογραφίας
Το μεγάλο μυστικό του Billy Tipton Facebook Twitter
Γεννήθηκε στην Οκλαχόμα. Παιδί χωρισμένων γονιών μεγάλωσε με μια θεία του. Από το γυμνάσιο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τζάζ. Μελέτησε πιάνο και σαξόφωνο. Ο Τίπτον ξεκίνησε να παίζει πιάνο στο Elks club στο Longview της Ουάσινγκτον. Θα γνωρίσει την φήμη μαζί με τους Dick O’Neil στα ντραμς και τον Kenny Richards στο μπάσο όταν θα σχηματίσουν το Billy Tipton Trio. Τα Sweet Georgia Brown και τα Billy Tipton Plays Hi-Fi on Piano είναι τα δυο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσουν το 1957 και θα πουλήσουν συνολικά 17678 δίσκους

Γλείφει τα χείλη του. Χτυπάει το μηρό, μπαίνει στην τρέλα και απογειώνεται. Μπαίνει μέσα, περιστρεφόμενος σε σπείρες μέχρι να καταδυθεί στο έσχατο σημείο του εαυτού του. Ένα μικρό μαύρο σημείο. Όσο μακρύτερα πηγαίνει, τόσο μικρότερος γίνεται. Αυτό επιδιώκει. Είναι σχεδόν ακαριαίο, αναπτύσσει ταχύτητα, συντρίβεται, τα δάχτυλα του σε σφυροκόπημα, αλλόφρων, να καλεί τη θύελλα. Τα δερμάτινα χείλη του. Το στόμα ασκός.

 

Το μεγάλο μυστικό του Billy Tipton Facebook Twitter
Η σημαντικότερη σχέση της ζωής του ήταν με μια στριπερ την Kitty Kelly, Γνωρίστηκαν το 1960 και υιοθέτησαν τρεις γιούς. Χώρισαν μετά από 19 χρόνια εξαιτίας διαφωνιών που είχαν σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών τους. Ο Tipton μετακόμισε σε ένα τροχόσπιτο μαζί με μια άλλη γυναίκα την Maryann. Έζησε εκεί μέχρι τον θάνατο του το 1989. Πέθανε φτωχός
Το μεγάλο μυστικό του Billy Tipton Facebook Twitter
Άρθρο του περιοδικού People απο τον Φεβρουάριο του 1989

Και γέρνει στον άνεμο εξορύσσοντας τόνους, μουγκρίζοντας. Κάνοντας χωρατά, μικρά ή μεγάλα. Ποτέ ανέντιμος. Λέγοντας τα πράγματα ως έχουν. Ως έχουν. Ο-μποπ-σικμπαμπ. Περνώντας από γρήγορες εναλλαγές. Εναλλαγές σε τροχάδην, απανωτές, επικίνδυνες. Ένα πιάνο να καλπάζει από πίσω του. Να ιδρωκοπάει σαν άλογο. Δάμασε τα επιμέρους. Έτσι λοιπόν, δάμασε τα επιμέρους. Είναι όλα μέσα στο αίμα σου. Βράζουν. Πίσω, από μακριά. Όταν ήταν κάτι άλλο. Κάποιος άλλος. Εκείνη. Εκείνο το κοριτσάκι. Η τρομπέτα ορύεται. Ζεσταίνεται. Ο άντρας ζεσταίνεται. Η γυναίκα ζεσταίνεται. Το δωμάτιο ολόκληρο είναι ζεστό. Παίζει τα δάχτυλα-ψευδομάρτυρες. Στραγγαλίζει την τρομπέτα του. Είναι γυμνός. Αυτό είναι η τζαζ γυμνή. Ο-μποπ-σι-μπαμ. Ποτέ ανέντιμος. Λέγοντας τα πράγματα ως έχουν.

 

Το μεγάλο μυστικό του Billy Tipton Facebook Twitter
Η άδεια οδήγησης του Billy Tipton

Το μέρος εκεί κάτω: τον αναγκάζει να γίνει μάρτυρας του ίδιου του θανάτου του. Κοιτάζει με το στόμα ανοιχτό το φύλλο που θα του φέρει η μοιρασιά. Παρακολουθεί τον εαυτό του στο παρελθόν. Είναι ένα κορίτσι με κόκκινο φόρεμα που χοροπηδάει επάνω στις παλιές εγκαταλειμμένες ράγες του τρένου, κρατώντας ένα μπουκέτο από λουλούδια που φυτρώνουν στις ράγες για τη μητέρα της

 

Το μεγάλο μυστικό του Billy Tipton Facebook Twitter
Μετά τον θάνατο του Tipton έδωσε αρκετές συνεντεύξεις μιλώντας για την σχέση τους. Λεπτομέρεια: Τα παιδιά του δεν γνώριζαν το παραμικρό. Τα μέλη της οικογένειας του μίλησαν για ένα στοργικό πατέρα που αγαπούσε τα τρια του παιδιά

 

________________

Σε αυτό το άρθρο:

 

Απόσπασμα από το πρώτο βιβλίο της Τζάκι Κεϊ «Τρομπέτα». Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μελάνι». Η Τζάκι Κεϊ  στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα έμαθε για την ιστορία του Billy Tipton και εμπνεύστηκε την ιστορία του βιβλίου. Ο ήρωας της, ο Τζος Μούντι, ζει δυο παράλληλες ζωές όπως ο Billy Tipton. Το μυστικό θα αποκαλυφθεί και εδώ μετά τον θάνατο του. Η αποκάλυψη θα προκαλέσει  μεγαλύτερο σοκ στους οικείους του από ότι αυτή του Billy Tipton.

 

Στο παρακάτω βίντεο μιλάει η γυναίκα του και ένας από τους γιους του:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ