Δείτε την καυτή συνέντευξη του Ζούκεμπεργκ στο CNN: «Ειλικρινά λυπάμαι γι αυτό που έγινε..»

Δείτε την καυτή συνέντευξη του Ζούκεμπεργκ στο CNN: «Ειλικρινά λυπάμαι γι αυτό που έγινε..» Facebook Twitter
1
 

 

Ο επικεφαλής και ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ έσπασε χθες Τετάρτη τη σιωπή του έπειτα από πολλές ημέρες και παραδέχθηκε ότι ο ιστότοπος «έκανε λάθη».

«Αποτελεί μια πολύ σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης και πραγματικά λυπάμαι που συνέβη. Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook ο Ζούκερμπεργκ παρουσίασε τα σχέδιά του για την ενδελεχή εξέταση των ύποπτων εφαρμογών που διαθέτει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, την επιβολή περιορισμών στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όσων αναπτύσσουν εφαρμογές και τη δημιουργία ενός εργαλείου το οποίο θα χρησιμοποιούν οι χρήστες για να μπορούν να ελέγχουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους και να μπορούν εύκολα να ανακαλούν την έγκρισή τους.

Ωστόσο στη διάρκεια της συνέντευξής του ο Ζούκερμπεργκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για το αν θα πρέπει να επιβληθούν ρυθμιστικοί κανονισμοί στη λειτουργία του Facebook.

Μιλώντας στο CNN,  είπε πως «η σύντομη απάντηση είναι πως θα το κάνω ευχαρίστως (σ.σ. θα καταθέσω στο Κογκρέσο), αν αυτό είναι το σωστό».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε εκείνο το άτομο από το Facebook που θα έχει τις περισσότερες γνώσεις. Αν αυτός είμαι εγώ, θα πάω ευχαρίστως», πρόσθεσε.

Το CNN επισημαίνει πως αν και το Facebook έχει έναν μικρό «στρατό» με δικηγόρους και λομπίστες στην Ουάσινγκτον, ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ δεν έχει καταθέσει ποτέ ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ωστόσο, οι νομοθέτες θέλουν να το αλλάξουν αυτό και πολλοί πολιτικοί, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουν ζητήσει από τον Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων τους, αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται πως τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, στην εταιρεία Cambridge Analytica. Τα δεδομένα φέρεται να συγκεντρώθηκαν μέσω μιας εφαρμογής που ανέπτυξε για το Facebook ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν.

Χθες ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε με μια ανάρτησή του στο Facebook ότι η εταιρεία έκανε λάθη που οδήγησαν στην αθέμιτη χρήση προσωπικών δεδομένων. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι όλοι όσοι επηρεάστηκαν από αυτή την «κατάχρηση» πληροφοριών θα ενημερωθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην πλατφόρμα που θα εξασφαλίσουν τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών.

Μιλώντας στο CNN πάντως, είπε πως η ερώτηση δεν είναι αν το Facebook πρέπει να υπάγεται σε κανόνες, όσο το πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έπρεπε ελεγχόμαστε. Υπάρχουν πράγματα όπως ο έλεγχος της διαφάνειας των διαφημίσεων που θα ήθελα να εφαρμοστούν», εξήγησε.

Επίσης, απαντώντας στην κριτική κάποιων χρηστών πως η χθεσινή ανάρτησή του δεν περιείχε μια ξεκάθαρη συγγνώμη, ο Ζούκερμπεργκ είπε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης και πραγματικά λυπάμαι που συνέβη».

Ο ιδρυτής του Facebook δεσμεύεται τώρα να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα των χρηστών, μεταξύ άλλων καταργώντας αυτομάτως την πρόσβαση σε κάθε εφαρμογή που ο χρήστης δεν έχει ανοίξει σε τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το Facebook θα εξετάσει επίσης όλες τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα μεγάλων ομάδων χρηστών. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα βρούμε, αλλά πρόκειται να ελέγξουμε χιλιάδες εφαρμογές», δήλωσε στο CNN. «Θα είναι μια εντατική διαδικασία».

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στο facebook και ανεβάζουν selfies, φωτογραφίες και updates από την καθημερινότητά τους δεν είναι σοβαροί έτσι κι αλλιώς, είναι νάρκισσοι. Τους αξίζει να πουλάει ο Ζουκ τα δεδομένα τους για να πλουτίζει ο ίδιος.