Το Brexit, οι αμερικανικοί δασμοί στο χάλυβα και το αλουμίνιο και η προώθηση των αλλαγών στην Ευρωζώνη ήταν τα βασικά θέματα της δεύτερης και τελευταίας μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίστηκε ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στο θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκαν σήμερα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στάθηκε στην καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα αυτό θα συζητήσει τη Δευτέρα στη Βάρνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν τον οποίο θα συναντήσει μαζί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Προέβλεψε ότι θα είναι μια δύσκολη συζήτηση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε από την πλευρά του ότι τα προβλήματα με την Τουρκία αυξάνονται συνεχώς, ενώ κι αυτός προέβλεψε μια δύσκολη συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Την ανησυχία της για τις ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αφρίν της Συρίας, αλλά και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, εξέφρασε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πέραν των ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έκανε ειδική αναφορά στο Αφρίν τονίζοντας ότι η τουρκική επέμβαση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την προσωρινή εξαίρεση»
Στη συζήτηση που έγινε σήμερα το πρωί για το εμπόριο, οι πρόεδροι Τουσκ και Γιούνκερ υπογράμμισαν την ενότητα των Ευρωπαίων στο θέμα των αμερικανικών δασμών, που είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή εξαίρεση της ΕΕ από το μέτρο της αύξησης των δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο.
Ωστόσο, όπως είπαν, αφενός ο χρόνος που όρισε η Ουάσιγκτον για συζητήσεις, δηλαδή μέχρι την 1η Μαΐου δεν είναι επαρκής και αφετέρου οι «28» θέλουν οριστική εξαίρεση της Ευρώπης.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την προσωρινή εξαίρεση», δήλωσε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θέλει εμπορικό πόλεμο, αλλά ρύθμιση των προβλημάτων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη. Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο το πρόβλημα της στρέβλωσης του εμπορίου είναι υπαρκτό αλλά η αμερικανική στρατηγική του προστατευτισμού είναι κακή επιλογή.
Οι αλλαγές στην Ευρωζώνη
Αναφορικά με τη συζήτηση για την Ευρωζώνη, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι προχωρά και πολύ σύντομα θα διαπιστωθεί πως είμαστε στο σωστό δρόμο.
Χαρακτήρισε προτεραιότητα την Τραπεζική Ένωση και την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, ενώ για τις άλλες αλλαγές όπως η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, είπε ότι σε συνεργασία με τη Γαλλία μπορούν να ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο του Δουβλίνου, όπως και για το θέμα του ασύλου με την αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Θέλουμε τις αλλαγές στην Ευρωζώνη που θα μας οδηγήσουν σε καλύτερο συντονισμό, αποφυγή κρίσεων, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και περισσότερη αλληλεγγύη, ανέφερε ο κ. Μακρόν, ο οποίος συμφώνησε με την καγκελάριο να συναντηθούν τον Απρίλιο και το Μάιο ώστε να προετοιμάσουν μια ενιαία θέση ενόψει της συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο.
Τέλος, για το Brexit οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην αρχή της εβδομάδας σε επίπεδο διαπραγματευτών για την έξοδο και τη μεταβατική περίοδο, ενώ υιοθέτησαν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις παράλληλες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν για τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Πηγή: Deutsche Welle
σχόλια