Aπό τον kapetank
Κομπλέ. Αν έπρεπε κανείς να διαλέξει μία μόνο λέξη για να περιγράψει τη ζωή του Τσέλιου τους τελευταίους μήνες θα ήταν αυτή. Επίσης πολυτάραχη και σούπερ fabulous. Οι μέρες περνούσαν ψήνοντας μπουγατσάν, τα οποία για να σερβίρει πασπαλιζε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Και έτσι έφτασε ο Ιούλης, ο μήνας που οι μύγες είναι παχιές αλλά όχι τόσο παχιές όσο τον Αύγουστο. Ήταν μία τέτοια ζεστή μέρα όταν χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο και το όνομα «Μυταρίδου Γεύση» αναβόσβησε στην οθόνη. Ήταν η θεία του, η πιο φημισμένη μαγείρισσα του νομού Σερρών, αλλά τι να τον ήθελε καλοκαιριάτικα; Έκανε slide to answer γεμάτος περιέργεια.
Data Update
Θεία Γεύση από το Γεσθημανή: Μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ν. Σερρών, η Γεύση Μυταρίδου αφοσιώθηκε από μικρή στη μαγειρική. Μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους επαγγελματίες της περιοχής όπως ο Τάκης ο Μπουλγούρης -της ιστορικής χασαποταβέρνας «Ο Πευκος»- και ο Φαίδων Τσακίρδαης, chef patron του ουζερί «Φαίδων» γνωστό και ως τα 5Φ. Επίσης στα νιάτα της ήταν chef de party στο Βασάκη στα τουλουμπάκια, και υπέυθυνη βάρδιας στο Ρούμπο με τους ακανέδες. Αγαπά τις απλές, ποντιακές, μικρασιάτικες και σερραϊκές συνταγές τις οποίες εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια. Αγαπημένα της υλικα είναι το γριβάδι, οι μπάμιες και ο γουλιανός. Έχει τιμηθεί για τη συνεισφορά της στη γαστρονονομική εξέλιξη του νομού Σερρών. Διατηρεί στήλη με συνταγές στο κυριακάτικο φύλλο των Σερραϊκών Νέων και είναι η resident μαγείρισσα στην πρωϊνή εκπομπή του ΤV SERRES.
Ήταν πολύ σημαντική για την περιοχή, κάτι σαν υπουργός παρα τον πρωθυπουργό οργάνωνε γαμούς,το μενού του γάμου, μαγείρευε για εκατοντάδες προσκεκλημένους, έκλεινε τα όργανα και γενικά όποιος ήθελε να παντρευτεί στο Ψυχικό Σερρών πρώτα κανόνιζε με την Θεία Γεύση και μετα με τον παπα Φώτη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την επιμέλεια του «Πέτρος και Μένια-Αίθουσες Εκδηλώσεων» στο Ψυχικό Σερρών. Στην είσοδο του χωριού και πάνω στη διασταύρωση για Πεθελινό-Μεσοκόμη-Παραλίμνιο οι 2 ανεξάρτητες αίθουσες, χωρητικότητας 650 ατόμων η μία και 500 η άλλη, οι οποίες μπορούν να ενωθούν και να γίνουν μία που χωράει μέχρι και 1200 άτομα είναι χωρίς αμφιβολία η απόλυτη επιλογή-προορισμός για τους νεόνυμφούς που αναζητούν το καλύτερο για την ομορφότερη μέρα της ζωής τους. «Έλα ανηψιέ», ακούστηκε η φωνή της. «Κανόνισε να έρθεις κανά διήμερο ρε ανηψιέ εδώ, να βοηθήσεις λίγο σε ένα γάμο με καμιά χίλιους νταρνάκες. Να τους ξεπετάξουμε τσακ τσακ. Σχάρα εγώ, τηγάνια εσύ, σαλάτες η Λυγερή.» Δεν είχε και πολλά περιθώρια επιλογής. Οι δουλειές στην πόλη ήταν στα χαλαρά τους και η θεία πλήρωνε καλά σε κάτι τέτοια event.
Μερικές μέρες και μία διαδρομή με το ΚΤΕΛ μετά βρισκόταν στην κουζίνα με τη θεία. Στην αχανή σάλα του Πέτρος & Μένια ήταν όλα υπό έλεγχο, χίλιοι διακόσιοι προσκεκλημένοι μισοί νταρνάκες-μισοί πόντιοι απολάμβαναν το γαμήλιο μενού αποτελούμενο από ξεροψηστά (μελιτζάνες ψητές στο φούρνο με ξύδι και καρύδια), ποικιλία ούζου, μπιφτέκι ή μπριζόλα ή μπούτι κοτόπουλο με ρύζι ή πατάτες φούρνου αναψυκτικό και κρασί απ' τη Μεσολακιά.
Η ώρα περνούσε και το γλέντι πήρε να ανάβει... Το σόι του νταρνάκα γαμπρού γλεντούσε με μελωδίες κουλέρ λοκάλ από την τοπική μπάντα σε live session. Την ίδια στιγμή το σόι της νύφης μαράζωνε γιατί ούτε δοξαριά από ποντιακή λύρα δεν είχε ακουστεί μέχρι τη στιγμή εκείνη. Και ξαφνικά, τέρεν, σαν θεός εμφανίζεται ο Άλεξ Παρχαρίδης, ο πιο hot right now τραγουδιστής του Πόντου. Φαντάσου έναν Ρουβά Πόντιο και μέναν ομάτ, ξάδερφος της νύφης που άφησε για λίγο τις εμφανίσεις του στην Αμερική και Αυστραλία για ένα ολιγόλεπτο guest εδώ.
Χρειάστηκαν τιτάνιες διαπραγματεύσεις και η μαλαγανιά του Τσέλιου με το σόι του γαμπρού για να ακουστούν ποντιακά σε ντόπικο γάμο αλλα τελικά τα κατάφερε... Η θεία Γεύση από μακριά καμμάρωνε για τον ανηψιό της, με το ένα χέρι έψηνε τις μελιτζάνες και με το άλλο έλεγε στα σογια να μην γινει φασαρία και να δεχθούν τον Παρχαρίδη.
Το επόμενο πρωϊ, στο καφενείο του χωριού η Γεύση κάλεσε τον Τσέλιο για μία σοβαρή κουβέντα.
«Ανήψιε, κουράστηκα. Λέω να τα αφήσω όλα και να βολευτώ στο κάτω σπίτι, της συγχωρεμένης της πεθεράς μου. Να τσαπίζω λίγο, να ξεχορταριάζω καμιά φορά, αλλά να μη μαγειρεύω. Ούτε κις λορέν, ούτε αβγό ούτε τίπουτα. Ήρθε η ώρα ανηψιέ. Είσαι έτοιμος να τα αναλάβεις όλα;» είπε πίνοντας μία γουλιά από τη μαλαματίνα κόλα της.
Ο Τσέλιος γκούρλωσε τα μάτια του. Αυτό ήταν κάτι που σίγουρα δεν περίμενε να ακούσει. Και η ζωή του στην πόλη; Οι πορείες;ο Παοκ?Το μπιφτεκι γεμιστο με γυρο και ροκφόρ του καλυτερου γυραδικου του κόσμου? Το 14 για να κατεβαίνει από το σπίτι στη δουλειά και πάλι πίσω; Το καφέ Μπονζούρ στη Λαμπράκη; Και πάνω από όλα Η ΓΙΑΣΕΜΙ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΗ, ο μεγάλος του έρωτας; Ήταν έτοιμος για να κάνει μία τόσο μεγάλη αλλαγή; Σηκώθηκε, έβγαλε το κινήτο του, έκανε slide to unlock/τηλέφωνο/Γιασεμί Περιβολάκη/κλήση.
«Γιασεμί; Σε μία ώρα θα είμαι εκεί. Πρέπει να μιλήσουμε. Τέλος κλήσης. (συνεχίζεται...)
σχόλια