Απ' ό,τι φαίνεται ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων μπορεί να σκέφτεται να ξεκινήσει το δικό του κρυπτονόμισμα για συναλλαγές μεταξύ των μελών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Cheddar, το Facebook εργάζεται πυρετωδώς στην κατασκευή ενός κρυπτονομίσματος, το οποίο θα χρησιμοποιείται για συναλλαγές εντός της πλατφόρμας του, μεταξύ των μελών του δημοφιλούς κοινωνικού μέσου δικτύωσης, ενώ εξετάζονται και άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα.
Πριν λίγες ημέρες, το Facebook ανακοίνωσε πως ο Ντέιβιντ Μάρκους, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μονάδας του Facebook Messenger μέχρι πρόσφατα, θα είναι ο ηγέτης μιας ομάδας που θα ερευνά τις πιθανές χρήσεις της blockchain τεχνολογίας εντός του κοινωνικού δικτύου. Αν και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες μέχρι στιγμής, το Cheddar υποδηλώνει επίσης ότι τα συγκεκριμένα σχέδια μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να υλοποιηθούν.
Δεδομένου ότι οι τεχνολογία blockchain βρίσκεται ακόμη σε «εφηβικό» στάδιο, είναι απίθανο το Facebook να είναι πρόθυμο να βασιστεί σε αποκεντρωμένες λύσεις μέχρι να καταφέρει να χειριστεί μεγάλους όγκους συναλλαγών - ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η βιομηχανία του blockchain.
Κάπου εδώ, όμως, να υπενθυμίσουμε ότι ο Ντέιβιντ Μάρκους ήταν πρόεδρος της PayPal και μέλος του ΔΣ της εταιρείας Coinbase, η οποία διαχειρίζεται συναλλαγές μεταξύ κρυπτονομισμάτων όπως τα Bitcoin, Ethereum και Litecoin και άρα, έμπειρος γνώστης της πορείας της κρυπτό-οικονομίας.
Εάν κάποιος αναρωτιέται γιατί το Facebook να δημιουργήσει ένα νέο κρυπτονόμισμα, μια πιθανή απάντηση αφορά στην εξυπηρέτηση αγορών και πωλήσεων μεταξύ χρηστών σε διαφορετικά κράτη, οι οποίοι δεν θα χρειαζόταν μετατροπή νομισμάτων ή πρόσθετα τέλη για την μετατροπή τους. Επίσης, η κοινωνική πλατφόρμα έχει πειραματιστεί με ένα εικονικό νόμισμα το 2009, όταν κυκλοφόρησε τo Facebook Credits, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά εικονικών προϊόντων σε δημοφιλή παιχνίδια όπως το Farmville. Βέβαια, αυτό το χαρακτηριστικό πείραμα δεν πέτυχε και το Facebook το έκλεισε δύο χρόνια αργότερα.
O ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο παρελθόν έχει προτείνει ότι η εταιρεία του είναι ανοιχτή στον πειραματισμό με την τεχνολογία blockchain, ενώ αναφορές στην αρχή της εβδομάδας υποδηλώνουν ότι όντως το Facebook έχει δημιουργήσει έναν νέο κλάδο έρευνας και ανάπτυξης, ειδικά αφιερωμένο στη διερεύνηση της υλοποίησης λύσεων σε προϊόντα που θα λειτουργούν με βάση το blockchain.
σχόλια