Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως των πόλεων, στρέφονται προς τρόπους άσκησης που συνδυάζουν υπαίθριες δραστηριότητες. Τρέξιμο στο πάρκο, ορειβασία, πεζοπορία και ποδηλασία σε κοντινά βουνά.
Τελευταία αρκετοί το έχουν ρίξει και στο κολύμπι. Και δεν εννοώ τις απλές βουτιές στη θάλασσα που όλοι ξεκινάμε τέτοια εποχή να κάνουμε δειλά-δειλά αλλά ομαδική κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, χειμώνα-καλοκαίρι, βρέξει-χιονίσει, καλύπτοντας αποστάσεις από 1 έως 5 χιλιόμετρα.
«Στην αρχή ξεκίνησε σαν ένα κάλεσμα σε φίλους και γνωστούς που ασχολούνταν με την κολύμβηση. Να βγούμε από την πισίνα και να κατευθυνθούμε προς τη θάλασσα, προς την παραλία των Νηρηίδων συγκεκριμένα, στο Καβούρι.
»Συνήθως χωριζόμασταν σε γκρουπ και καλύπταμε δύο μεγάλες αποστάσεις, μια του 1-1,5 χιλιόμετρου και μια δεύτερη των 3-5 χιλιομέτρων, ανάλογα με τον ρυθμό και τις αντοχές του καθενός» μου λέει ο Πέτρος Παρθένης, ιδρυτής του κινήματος κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης WeSwim τα μέλη του οποίου αυξάνονται και πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.
«Αυτή τη στιγμή στη σελίδα μας στο Facebook είμαστε πάνω από 1.000 άτομα από Ελλάδα και εξωτερικό ενώ στις κυριακάτικες συναντήσεις μας στην παραλία μαζευόμαστε πλέον τουλάχιστον τριάντα άτομα και μερικές φορές έχουμε φτάσει μέχρι και τους εβδομήντα».
Το ωραίο με το WeSwim είναι πως μπορεί να συμμετέχει οποιοδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, έχει βασικές γνώσεις κολύμβησης και καλή σχέση με το υγρό στοιχείο ή θέλει να αποκτήσει, τέλος πάντων.
Ο ίδιος, αν και υπεύθυνος διαφήμισης στο επάγγελμα, διατηρεί στενή σχέση με τον αθλητισμό, έχοντας εμπειρία κολύμβησης εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια σε πισίνες, θάλασσες και τρίαθλα.
«Κάποια στιγμή παρατήρησα ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στις πισίνες άρχισαν να αυξάνονται. Κι όμως, παρ' ότι έκαναν το μεγάλο βήμα να σηκωθούν από τον καναπέ, πολλοί εξακολουθούσαν να έχουν την αίσθηση ότι εγκλωβίζονται και πάλι μέσα στα όρια μιας πισίνας».
Κι όλα αυτά σε μια χώρα με τεράστια ακτογραμμή που σου δίνει την ευκαιρία και εντελώς δωρεάν να βγεις έξω και να κολυμπήσεις.
Το ωραίο με το WeSwim είναι πως μπορεί να συμμετέχει οποιοδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, έχει βασικές γνώσεις κολύμβησης και καλή σχέση με το υγρό στοιχείο ή θέλει να αποκτήσει, τέλος πάντων.
«Οι άνθρωποι που έρχονται στα καλέσματά μας είναι από 15-65 ετών και από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Από στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί μέχρι δημοσιογράφοι και γραφίστες. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης περνάμε μέσα από τις σημαδούρες ασφαλείας και δεν βγαίνουμε ποτέ από τη μεριά των σκαφών. Συνήθως οι συνεννοήσεις για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε γίνονται επί τόπου».
Η Κανέλλη Σκαλογιάννη, γεννημένη στην Αφρική, εργάζεται στη χώρα μας ως σύμβουλος επιχειρήσεων που βοηθά γυναίκες επιχειρηματίες.
Αν και πιο νέα είχε ασχοληθεί με το τρίαθλο στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, όταν ήρθε στην Ελλάδα έχασε επαφή με τον αθλητισμό, λόγω δουλειάς και μητρότητας, μέχρι που πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να ξεκινήσει να πηγαίνει στο κολυμβητήριο.
«Είναι μοναχικό άθλημα η κολύμβηση στην πισίνα. Μου έλειπε η ομαδικότητα και χάρηκα πολύ όταν έμαθα για την ομάδα του WeSwim» μου λέει και συνεχίζει:
«Οι σύγχρονες κοινωνίες απομονώνουν τους ανθρώπους. Είμαστε όλη μέρα με τα κινητά μας μέσα στα social media, έχοντας σχεδόν ξεχάσει την προσωπική επαφή. Το κολύμπι με την ομάδα μέσα στη θάλασσα σου δίνει τόσα πολλά. Νιώθεις ότι κάποιος έχει την έγνοια σου αλλά κι εσύ νοιάζεσαι για τους άλλους. Αισθάνεσαι ότι ανήκεις κάπου.
»Είναι φανταστικό να ξέρεις ότι μπορείς να περάσεις τις Κυριακές σου με όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που συμμετέχουν στις κολυμβητικές συναντήσεις».
Λίγο αργότερα μου περιγράφει το συναίσθημα που ένιωσε όταν πρόπερσι έτυχε να κολυμπά με τους WeSwim ενώ χιόνιζε.
«Ήταν εντελώς μαγικά. Όμως το πιο φοβερό είναι το συναίσθημα που νιώθεις μετά, όταν βγαίνεις από το νερό. Τόσο έντονη ευεξία και ευδαιμονία ούτε το πιο φανταστικό ναρκωτικό του κόσμου δεν μπορεί να σου δώσει. Ξεχνάς οποιοδήποτε άγχος, οικονομικό, οικογενειακό ή άλλο. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ότι λάμπω» μου λέει μεταδίδοντάς μου τον ενθουσιασμό της.
Σκέφτομαι πάντως πως δεν είναι και εύκολη απόφαση να θυσιάζει κανείς την κυριακάτική του σιέστα ή το οικογενειακό τραπέζι για να πηγαίνει για κολύμπι ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο, αψηφώντας το κρύο ή οποιαδήποτε άλλη φοβία ή ανασφάλεια που μπορεί να αισθάνεται μέσα στο νερό.
«Κι όμως αυτό είναι όλο το ζήτημα» έρχεται να μου πει ο κ. Παρθένης. «Ένας από τους λόγους που συναντιόμαστε κάθε Κυριακή την ώρα του καθιερωμένου οικογενειακού τραπεζιού είναι για να σπάσουμε αυτή τη "ζώνη ασφαλείας".
»Αν αποφασίσουμε να πάμε για κολύμπι, είναι σαν να αποφασίζουμε να σπάσουμε τα δεσμά και να απογαλακτιστούμε από την οικογένεια και από τις συνήθειες μας. Κι όποιος το κάνει, αισθάνεται (και είναι) νικητής».
Η δραστηριότητα της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης έχει ένα πολύ ελκυστικό περιτύλιγμα: γυμνασμένα κορμιά, μαγιό, μαύρισμα, ωραία αξεσουάρ. Για την εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής, Πηνελόπη Οταπασίδου, όμως δεν ήταν αυτά το «δόλωμα» αλλά ένας σοβαρός λόγος υγείας.
«Είτε ξεκινάς κολύμπι ή μπαίνεις άμεσα στο χειρουργείο» της είπε ο ορθοπεδικός της γιατρός όταν διεγνώσθη με οστεοαρθρίτιδα. Ξεκίνησε λοιπόν να πηγαίνει σε κολυμβητήριο και αφού είδε τρομερή βελτίωση, αναθάρρεψε και είπε να κατέβει και σε αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης.
«Δεν το είχα ξανακάνει στη ζωή μου όμως κόλλησα αμέσως. Τώρα που έχω έρθει σε επαφή και με άλλο κόσμο που ασχολείται με το σπορ έχω την εντύπωση πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης έχουν και ανοιχτό μυαλό. Πραγματικά δεν ξέρω πως γίνεται αυτό αλλά συμβαίνει.
»Και κάτι άλλο. Όταν πέφτεις στη θάλασσα βγαίνεις έξω καινούριος. Επιδρά με κάποιο τρόπο στο σώμα και την ψυχή» λέει η κ. Οταπασίδου που κολυμπά με τους WeSwim σε κάθε συνάντηση ανελλιπώς, έχοντας βάλει ως στόχο και τη συμμετοχή της σε έναν σωρό αγώνες.
«Το πιο σημαντικό που γίνεται μέσα από το WeSwim είναι ότι σε βάζει σε μια ψυχολογία του να πάρεις την απόφαση να βρεθείς στη θάλασσα. Να είσαι συνεπής, να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα, να κολυμπάς» λέει ο κ. Παρθένης.
Φέτος οι συναντήσεις του WeSwim γίνονται πιο οργανωμένα στην πλαζ της Ακτής Βουλιαγμένης όπου υπάρχει και ναυαγοσώστης για ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια από το να φροντίζεις τον εαυτό σου» λέει ο κ. Παρθένης. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από το WeSwim είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να αφιερώσουν χρόνο για τους ίδιους και να ξεφύγουν λίγο από την μαλθακότητα της εποχής. Όσοι κολυμπούν στην πισίνα να κάνουν ένα βήμα και να βρεθούν και στην θάλασσα.
»Το κολύμπι ανοιχτής θάλασσας κερδίζει πολύ έδαφος στην ελληνική αθλητική πραγματικότητα. Μετά το τρέξιμο και την ποδηλασία είναι το αμέσως πιο δημοφιλές και με αυξανόμενο ενδιαφέρον» καταλήγει.
Info:
Οι συναντήσεις των WeSwim αναρτούνται στη σελίδα του κινήματος στο Facebook. Τα κολυμβητικά σκουφάκια της WeSwim τα έχει σχεδιάσει η Κανέλλα Αράπογλου.