Η πολιτική κρίση στην Ιταλία κλυδωνίζει τις χρηματαγορές σε όλη την Ευρώπη

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία κλυδωνίζει τις χρηματαγορές σε όλη την Ευρώπη Facebook Twitter
EPA/DANIEL DAL ZENNARO
1

Μεγάλες αναταράξεις στις χρηματαγορές προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Τα ιταλικά ομόλογα να βιώνουν τη χειρότερη ημέρα τους εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια, τα ελληνικά δέχονται από το πρωί ισχυρές πιέσεις, το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου, ενώ βουτιά σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές για δεύτερη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών για την Ευρωζώνη στον απόηχο της ιταλικής πολιτικής κρίσης.

Τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων 25 και πλέον ετών καταγράφουν τα ιταλικά ομόλογα

Η εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, προκάλεσε μεγάλη αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού της χώρας σήμερα και νέες πωλήσεις του ευρώ και των μετοχών.


Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους από το 1992 ενώ οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της ευρύτερης ευρωζώνης αναμένεται να υποστούν τη χειρότερη ημέρα τους από τον Αύγουστο του 2016.


Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που πολλοί επενδυτές εκλαμβάνουν ως δείκτη για το κλίμα στην ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2013.

Το spread αυξήθηκε πάνω από 300 μονάδες βάσης, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου γύρω στις 115 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 150 μονάδες βάσης στο 2,73% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έκαναν άλμα 50 μονάδων βάσης στο 3,38%, το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων και πλέον ετών.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε πάνω από 3% σε χαμηλό εννεαμήνου. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5% σε χαμηλό 13 μηνών, με τη διαπραγμάτευση αρκετών μετοχών να αναστέλλεται αυτόματα λόγω της μεγάλης πτώσης τους. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τον ιταλικό τραπεζικό δείκτη από τον Αυγούστου του 2016.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 4,5% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και 21 μήνες.

Πτωτικά το ευρώ

Έναντι του δολαρίου, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,1531 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ έκανε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017 στα 125,10 γεν.

Το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυξήθηκε επίσης λόγω πολιτικών ανησυχιών στη Μαδρίτη, έφθασε στις 143 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών.

Άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Ισχυρές πιέσεις δέχονται από το πρωί τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αποδόσεις τους.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετους ομολόγου είχε φθάσει το 4,8% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,28%) να κυμαίνεται στο 4,52%.

Στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών (0,58%) κυμαίνονταν στο 3,12%. Δηλαδή από τότε μέχρι σήμερα καταγράφεται μία αύξηση του περιθωρίου κατά 1,4%.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αυτή του 10ετούς Πορτογαλικού τίτλου να κυμαίνεται στο 2,15% από 1,8% που ήταν στις αρχές του έτους.

Ωστόσο το περιθώριο των Πορτογαλικών ομολόγων στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με των ελληνικών κατά μόλις 0,65% στο 1,87% από 1,22% αντιστοίχως.

Οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αποδίδονται στην πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία.

Στη Ρώμη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευτεί στο 3,1% από 1,9% που ήταν στις αρχές του έτους. Πιέσεις δέχεται για τον ίδιο λόγο και το ευρώ, το οποίο πριν από λίγο υποχώρησε κάτω από τα 1,16 δολ. και διαπραγματεύονταν στα 1,1547 δολ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων, με την αγορά να ακολουθεί την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 740 μονάδων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2017.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:10, διαμορφώνεται στις 738,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,31%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 735,66 μονάδες (-2,64%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 66,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,04%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή της Grivalia Properties (+0,23% στα 8,620 ευρώ), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-4,98% στα 3,055 ευρώ), της Jumbo (-4,87% στα 13,280 ευρώ), της Motor Oil (-4,22% στα 17,240 ευρώ) και της Πειραιώς (-4,17% στα 2,300 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, μικρή άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Υγείας (+0,12%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-3,95%), των Τηλεπικοινωνιών (-3,65%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-3,52%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Alpha Bank με 17.766.912 και 6.557.921 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 11,642 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 8,276 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 16 μετοχές, 97 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

Βουτιά καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Βουτιά σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, για δεύτερη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωζώνη καθώς η Ιταλία προχωρά προς μια νέα προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου παρέτεινε τις αρχικές του απώλειες, υποχωρώντας σε χαμηλό 10 μηνών και καταγράφοντας πτώση 3%. Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 4,8%, σε νέο χαμηλό 13 μηνών.

Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 21 μηνών καθώς η διαπραγμάτευση κάποιων τραπεζικών μετοχών ανεστάλη λόγω της μεγάλης πτώσης τους.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δήλωσε ότι η όποια κίνηση έχει στόχο να αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και χρόνια αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων.

Ο Ιταλός πρόεδρος έθεσε χθες τη χώρα σε τροχιά νέων εκλογών, ορίζοντας έναν πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως μεταβατικό πρωθυπουργό με εντολή να προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές και να ψηφίσει τον επόμενο προϋπολογισμό.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει μια πολωμένη προεκλογική εκστρατεία, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, απειλώντας τη συνοχή της ευρωζώνης. «Το ιταλικό πολιτικό ρίσκο μάλλον καθυστερεί παρά αίρεται» ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS.

Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση 4,4-5,8% ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 5,7%.

Οι νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,6%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 4,3% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Η αναταραχή στην Ιταλία επηρέαζε και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, με τις μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών μετοχών να βρίσκονται στη γραμμή πυρός.

Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 6,7% ενώ οι ισπανικές Santander και Sabadell σημείωσαν πτώση 5,9% και 6% αντίστοιχα. Η ισπανική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9% και η πορτογαλική 2,7%.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Πάει και το παραμύθι περί "καθαρής εξόδου". Χωρίς λεφτά, και με τις αποδόσεις των ομολόγων στον θεό, όχι έξοδο δεν θα κάνεις, αλλά θα προσεύχεσαι το επόμενο μνημόνιο να μην σε θερίσει εντελώς.Ετσι κι αλλιώς η "καθαρή έξοδος" ήταν μια πεντακάθαρη απάτη πριν καν ανακοινωθεί. Απλά μερικοί ήλπιζαν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές πριν φανεί η απάτη τους.Χαίρομαι ανελέητα. Όχι επειδή η χώρα μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αλλά επειδή η απάτη της ταχαμου καθαρής εξόδου αποκαλύπτεται πριν τις εκλογές.