Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο Facebook Twitter
EPA/STEPAN FRANKO
0

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο στο Κίεβο.

«Είμαι βέβαιος ότι η ρωσική απολυταρχική μηχανή δεν συγχώρεσε την ειλικρίνεια και τις αρχές του» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο αντιφρονούντας Ρώσος δημοσιογράφος και επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στο Κίεβο, όπου είχε βρει καταφύγιο έχοντας διαφύγει έπειτα από απειλές που είχε δεχθεί.

Η Ρωσία απαίτησε από το Κίεβο να διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο, όμως ανέφερε ότι τα «αιματηρά εγκλήματα» έχουν γίνει ρουτίνα για το «καθεστώς του Κιέβου»

Ο 41χρονος Μπαμπτσένκο, βρέθηκε αιμόφερτος στην είσοδο του σπιτιού του από τη γυναίκα του και υπέκυψε στα τραύματα του μέσα στο ασθενοφόρο.

Ο δημοσιογράφος πυροβολήθηκε αρκετές φορές στην πλάτη.

Ο Ουκρανός βουλευτής Άντον Γκερασκένκο ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος είχε βγει για να αγοράσει ψωμί και ότι ο δολοφόνος του είχε στήσει ενέδρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι οι αρχές υποπτεύονται ότι η δολοφονία έγινε λόγω των «επαγγελματικών δραστηριοτήτων» του Μπαμπτσένκο.

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές, ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του.

Λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο, είχε γράψει στο Facebook για ένα περιστατικό στο οποίο ένας Ουκρανός στρατηγός του απαγόρευσε να ταξιδέψει με ελικόπτερο κατά την έναρξη του πολέμου το 2014. Το ελικόπτερο αργότερα καταρρίφθηκε. «Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν», έγραψε. «Ήμουν τυχερός. Δεύτερα γενέθλια όπως αποδεικνύεται».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου. 

«Αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση του Αρκάντι Μπαμπτσένκο. Δέκα ώρες πριν, έγραψε για τα δεύτερά του γενέθλια. Και μετά τον σκότωσαν. Είμαι σίγουρος ότι η ρωσική απολυταρχική μηχανή δε συγχώρεσε την ειλικρίνεια και τις αρχές του. Ήταν ένας αληθινός φίλος στην Ουκρανία ο οποίος είπε την αλήθεια στον κόσμο για την ρωσική επιθετικότητα» ανέφερε ο Γκρόισμαν. 

«Οι δολοφόνοι πρέπει να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Απαιτούμε από τις αρχές της Ουκρανίας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση διερεύνηση».

«Τα αιματηρά εγκλήματα και η πλήρης ατιμωρησία είχαν γίνει ρουτίνα για το καθεστώς του Κιέβου» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τα συλληπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του δημοσιογράφου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM