Μετά από χρόνια, οι ορεινοί γορίλες κατάφεραν να αυξηθούν, αλλά η απειλή δεν έχει απομακρυνθεί

Μετά από χρόνια, οι ορεινοί γορίλες κατάφεραν να αυξηθούν, αλλά η απειλή δεν έχει απομακρυνθεί Facebook Twitter
0

Τα νέα για τους ορεινούς γορίλες είναι ευχάριστα αυτή τη φορά καθώς ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κατά 25% και πλέον υπάρχουν πάνω από 1000 ζώα.

Αυτό συμβαίνει παρά την απειλή που αποτελούν ακόμη οι λαθροκυνηγοί και οι ένοπλες ομάδες, που δρουν στην ηφαιστειακή οροσειρά Βιρούνγκα της Κεντρικής Αφρικής που διασχίζει την ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ουγκάντα και τη Ρουάντα.

Η τελευταία απογραφή δείχνει πως υπάρχουν 1004 γορίλες: 604 στο πάρκο της Βιρούνγκα και 400 στον κοντινό Εθνικό Δρυμό Bwindi  στην Ουγκάντα, δήλωσε στο Reuters ο Joel Wenga Malembe, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου για τη Διατήρηση της Φύσης του Κονγκό.

Η τελευταία απογραφή του 2010 είχε καταγράψει μόλις 786 ζώα. «Οι αριθμοί αυτοί είναι πραγματικά αξιοσημείωτοι, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες μας και είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής τριμερούς προσπάθειας με κυβερνήσεις και εταίρους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Mike Cranfield, της μκο Gorilla Doctors.

Εν μέρει επειδή είναι τόσο σπάνιοι, οι γορίλες αυτοί αποτελούν σημαντική πηγή τουριστικών εσόδων για τα τρία έθνη, ενώ ο βιότοπός τους υποστηρίζει και άλλα σπάνια είδη που δεν απαντώνται πουθενά αλλού, όπως οι χρυσοί πίθηκοι.

Ωστόσο, απειλούνται συνεχώς από την καταπάτηση των εδαφών τους σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες αγροτικές περιοχές της Αφρικής, αλλά και από το κυνήγι με σκοπό τα μέλη των γορίλων, όπως τα χέρια ή τα πόδια τους, να γίνονται τρόπαια που πωλούνται στο εξωτερικό.

Αν και οι περισσότερες χώρες που φιλοξενούν τους γορίλες επιθυμούν να κερδίσουν ξένα κεφάλαια από τον τουρισμό, οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αναζήτηση πετρελαίου, παρεμποδίζοντας έτσι τις προσπάθειες διατήρησης.

Για παράδειγμα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Κονγκό) κάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου να ξεκινήσουν ερευνητική γεώτρηση στο Βιρούνγκα, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στην Αφρική, μια κίνηση που προκαλεί ανησυχία στους περιβαλλοντικούς φορείς.

Την ίδια ώρα, οι αρχές απαγόρευσαν στους τουρίστες αυτό το μήνα να εισέλθουν στο πάρκο καθώς διεξάγονται έρευνες για την απαγωγή δύο Βρετανών.

Οι ορεινοί γορίλες είναι δημοφιλείς στους τουρίστες και η απώλεια εσόδων από τη συμμετοχή σε εκδρομές παρατήρησης είναι σημαντική καθώς μέρος τους πηγαίνει σε σκοπούς προστασίας τους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το πέος μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το μόριό μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Με την απολογία του τρίτου από τους 50 κατηγορούμενους συνεχίστηκε την Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ