Νέα μελέτη για τον επιθετικό καρκίνο βρήκε πώς οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν περισσότερο με συγκεκριμένη θεραπεία

Νέα μελέτη για τον επιθετικό καρκίνο βρήκε πώς οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν περισσότερο με συγκεκριμένη θεραπεία Facebook Twitter
0

Οι ασθενείς με καρκίνο που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και χαρακτηρίζεται ως επιθετικός,  μπορούν να ζήσουν περισσότερο εάν οι γιατροί χρησιμοποιήσουν τη γενετική αλληλουχία και στη συνέχεια ταιριάξουν τη θεραπεία με την περίπτωσή τους, σύμφωνα με μια μακροπρόθεσμη μελέτη ιατρικής ακριβείας.

Η μελέτη αποτελεί μέρος της ώθησης για την εξατομίκευση του φαρμάκου για συγκεκριμένους ασθενείς στη μάχη για τον καρκίνο,  συνδυάζοντας τις γνωστές μεταλλάξεις όγκων με τις θεραπείες σε μια προσπάθεια επέκτασης της ζωής των ασθενών. Είναι η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη για τη σύγκριση των προσαρμοσμένων μεθόδων με την παραδοσιακή και πιο γενική θεραπεία.

«Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην γενετική αλληλουχία επόμενης γενιάς και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε αυτή την προσέγγιση να βελτιώνει δραματικά τα αποτελέσματα», δήλωσε η ελληνικής καταγωγής Αποστολία-Μαρία Tσιμπερίδου από το Πανεπιστημιακό Κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Πρέπει να γνωρίζουμε τι προκαλεί πραγματικά αυτές τις ασθένειες ώστε να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε σωστά», λέει.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο, της μεγαλύτερης ομάδας επιστημόνων για τον καρκίνο στον κόσμο.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερα από 3.700 άτομα με καρκίνο που είχε αποδειχθεί δύσκολο να αντιμετωπιστεί και τα οποία είχαν ήδη υποβληθεί σε άλλες θεραπείες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 16 έως 86, με μέσο όρο 57.

Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν καρκίνοι του γαστρεντερικού (24,2%), γυναικολογικοί (19,4%), καρκίνοι του μαστού (13,5%), δερματικοί καρκίνοι (11,9%) και καρκίνοι του πνεύμονα (8,7%).

Από αυτούς τους ασθενείς, 1.307 είχαν γνωστή μετάλλαξη και 711 έλαβαν θεραπεία με βάση αυτό το γενετικό προφίλ. Αυτοί οι ασθενείς ήταν δύο φορές πιο πιθανό να ζήσουν τρία χρόνια (15%) έναντι εκείνων που δεν έλαβαν προσαρμοσμένες θεραπείες (7%).

Οι ασθενείς ήταν επίσης έξι φορές πιο πιθανό να ζήσουν 10 χρόνια εάν λάμβαναν προσαρμοσμένη θεραπεία, στο 6% του δείγματος σε σύγκριση με μόλις 1% για αυτούς που έλαβαν γενική θεραπεία.

Μια άλλη, πληρέστερη, δοκιμή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο MD Anderson Cancer Center.

Η Τσιμπερίδου δήλωσε ότι η δική της κλινική ήταν μάρτυρας της δυνατότητας εξατομικευμένων φαρμάκων για καρκίνο. Ένας ασθενής διατηρήθηκε ζωντανός παρά το γεγονός ότι διαγνώστηκε το 2011 με μια επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου που ονομάζεται γλοιοβλάστωμα. 

Η έρευνα για τον καρκίνο πιέζει ολοένα και περισσότερο να υπάρξει εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών αφού αναλυθούν οι λεπτομέρειες του DNA.

Ορισμένοι τύποι γενετικών δοκιμών βρίσκονται ήδη στην αγορά. Μια άλλη σημαντική μελέτη που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες με την πιο κοινή μορφή πρώιμου καρκίνου του μαστού δεν επωφελούνται από τη χημειοθεραπεία. Η δοκιμή αυτή εξέταζε μόνο 21 γονίδια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λεπτομερής γενετικός έλεγχος βρίσκεται στον ορίζοντα και πως τα οφέλη του θα είναι εντυπωσιακά.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM