Ο αναπάντεχος λόγος που κάνει ξαφνικά πολλά άγρια ζώα να ζουν ως νυκτόβια

Ο αναπάντεχος λόγος που κάνει ξαφνικά πολλά άγρια ζώα να ζουν ως νυκτόβια Facebook Twitter
0

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι δεκάδες είδη ζώων αντιδρούν στην αυξημένη επαφή με τα ανθρώπινα όντα αλλάζοντας τα εσωτερικά τους ρολόγια για να γίνουν πιο νυκτόβια.

«Υποδεικνύει ότι τα ζώα μπορεί να προσαρμόζονται γύρω από την επαφή με τους ανθρώπους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Kaitlyn Gaynor στο Phys.org.

«Μπορούμε να σκεφτούμε ότι δεν αφήνουμε κανένα ίχνος όταν απλά περπατάμε στο δάσος, αλλά μόνο μας παρουσία μας εκεί μπορεί να έχει διαρκείς συνέπειες», συμπληρώνει καθώς τα νέα αυτά ευρήματα υποδεικνύουν την αλλαγή που φέρεται να συνέβη τα τελευταία χρόνια.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, η Gaynor και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από 76 προηγούμενες μελέτες σε 62 διαφορετικά είδη ζώων σε έξι ηπείρους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και δραστηριότητες σχετικά χαμηλής επίδρασης μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ζώων.

Τα ζώα που παρουσιάστηκαν στη μελέτη αυτή, πολλά από τα οποία ήταν θηλαστικά, περιλαμβάνουν κογιότ στην Καλιφόρνια, αγριόχοιρους στην Πολωνία, λιοντάρια στην Τανζανία, τίγρεις στο Νεπάλ και βίδρες στη Βραζιλία.

Για να προσδιορίσουν την επίδραση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι ερευνητές καθόρισαν πόσο καιρό τα ζώα ήταν ενεργά τη νύχτα όταν επηρεάζονται από διαφορετικά είδη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι, η πεζοπορία και η καλλιέργεια.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη παρουσία συσχετίζεται με αύξηση 20% κατά μέσον όρο της νυκτερινής δραστηριότητας μεταξύ των ζώων που μελετήθηκαν. Aν και αρχικά υπήρχε η υποψία πως αυτή η διαταραχή είχε ίσως προκύψει από παράγοντες που σχετίζονταν μόνο με το κυνήγι, αποδεικνύεται πως τα ζώα θέλουν απλά να αποφύγουν την επαφή με τους ανθρώπους.

Και δεν είναι τελικά η απειλή που μπορεί να αποτελεί ο άνθρωπος ο παράγοντας που κάνει τα ζώα νυκτόβια, αλλά ακόμη και ο θόρυβος ή η απλή φυσική παρουσία φαίνεται να διαταράσσουν την φυσική ισορροπία και να κάνουν τη μέρα ανυπόφορη για πολλά ζώα.

Αυτή η έρευνα είναι από τις πρώτες που διερευνούν και ποσοτικοποιούν τον τρόπο με τον οποίο η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρεάζει τη ζωική δραστηριότητα και τα πρότυπα ύπνου σε ευρεία κλίμακα.

«Κανείς άλλος δεν έχει συγκεντρώσει όλες αυτές τις πληροφορίες και τις ανέλυσε με έναν τέτοιο τρόπο», δήλωσε η ερευνήτρια Ana Benitez Lopez.

Η μελέτη είναι μια υπενθύμιση ότι η απλή ύπαρξη σε έναν χώρο άγριας ζωής μπορεί να την αλλάξει ριζικά. «Είναι λίγο τρομακτικό», δήλωσε ο οικολόγος Marlee Tucker, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Ακόμη και αν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν προσπαθούμε σκόπιμα να επηρεάσουμε τα ζώα, ίσως δεν το γνωρίζουμε».

Τι είναι ανησυχητικό με τη νέα αυτή κατάσταση; Αντί τα ζώα να περνούν τις μέρες τους με δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιβίωση, όπως η αναζήτηση τροφής ή το κυνήγι, κοιμούνται και κρύβονται όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως περιορίζουν και αλλάζουν τη διατροφή τους, εκτίθενται σε νέους θηρευτές και μειώνουν την ικανότητά τους να κυνηγούν.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα ζώα μεταβάλλουν την καθημερινή τους ρουτίνα ακόμη και όταν οι άνθρωποι κάνουν κάτι φαινομενικά μη απειλητικό, όπως πεζοπορία, κοντά τους.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να έχει επηρεάσει την διαδικασία αυτή είναι το γεγονός πως τα ζώα που ζουν κοντά σε ανθρώπους, πλέον μπορούν πιο άνετα να μείνουν ενεργά τη νύχτα χάρη στο τεχνητό φως των πόλεων και των εγκαταστάσεων σε δρόμους κτλ.

Ο τεχνητός φωτισμός τη νύχτα συμβάλλει στην ανησυχητική αύξηση της φωτορύπανσης που επηρεάζει μεν αρνητικά τα νυκτόβια πλάσματα, αλλά δίνει έτσι ένα νέο πεδίο στα ζώα που θέλουν τη μέρα να αποφύγουν τους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από New York Times

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM